Előfizetés

Megnyílt az Utazás 2018 kiállítás

Publikálás dátuma
2018.03.01. 14:15
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Megnyílt az ország és a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb turisztikai seregszemléje, az Utazás 2018 kiállítás, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 280 kiállító mutatkozik be vasárnapig, 23 országból - mondta Ganczer Gábor, a szervező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a rendezvény megnyitóján csütörtökön Budapesten.

Kiemelte: ahogy a turisztikai szakma egésze, úgy az Utazás kiállítás is folyamatosan átalakul. Idén hosszú idő óta először, két pavilonban rendezik meg, több mint 25 ezer négyzetméteren. Az idén a 41 éves rendezvénysorozat fő témája az aktív kikapcsolódás, de a turizmus szinte minden ága képviselteti magát március 1. és 4. között.

A belföldi díszvendég, Hévíz példáján keresztül érzékeltette: a város turizmusának komoly kihívást jelentett a gazdasági válság, és a hagyományos orosz vendégkör elmaradása. Azonban a civil és az üzleti szféra összefogásával, régiós partnerekkel az alig ötezer lakosú város turizmusa rekordévet zárt 2017-ben, ami számos megyét megelőzve a magyarországi turizmus 4 százalékát jelenti. Az Utazás 2018 kiállítás külföldi díszvendége, Marokkó is a megújulást, a tudatos turisztikai fejlesztést szimbolizálja.

Mohammed Sajid, a Marokkói Királyság turisztikai minisztere szerint ahogy Hévíz Magyarországon a turizmus motorja, úgy Casablanca is az Marokkóban, amelynek a polgármestere volt korábban. Marokkó és Magyarország turisztikai kapcsolatai tavaly ősz, a közvetlen légijáratok elindulása óta egyre szorosabbak, Budapestről alig 3,5 óra alatt el lehet jutni Marrákesbe, és nagyjából négy óra alatt Agadirba - mondta, hozzátéve: Marokkóban minden látogatót hagyományosan nyíltsággal és toleranciával fogadnak.

Papp Gábor, a belföldi díszvendég Hévíz polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt 6 évben a város turizmusa folyamatosan fejlődött. Hozzátette: a Hévíz Balaton Airport további fejlesztése, a Kisfaludy-program szálláshelyfejlesztései, vagy a helyi minőségfejlesztési pályázati támogatások további eredményeket hoznak a jövőben.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) elnöke azt emelte ki, hogy tavaly ősszel fogadta el a kormány a magyar turizmus következő 10-12 évét meghatározó stratégiát, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-at. A dokumentum konkrét célokat tűz ki, így azt, hogy a turizmusban dolgozók létszáma a jelenlegi közel 370 ezerről 460 ezerre emelkedjen, a turizmus súlya a GDP-ben 10-ről 16 százalékra emelkedjen. 

Az Utazás kiállítással egy időben rendezik meg az Afrika, a Bringa-, és a Futó Expót, valamint az ország legnagyobb független utazókat megszólító rendezvényét, a 6. Járatlan Utakon Fesztivált. Mindegyik egyidejű rendezvény egy belépőjeggyel látogatható.

Ismét gyengüléssel indította a napot a forint

Publikálás dátuma
2018.03.01. 09:02
Illusztráció/Népszava fotó
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökre virradóra a nemzetközi devizapiacon.

Az euró jegyzése a szerda este hét órai 313,83 forint után 313,89 forinton állt csütörtök reggel nyolc óra előtt. A dollár jegyzése 257,05 forintról 257,45-re, a svájci franké pedig 272,21 forintról 272,36-ra emelkedett. Az eurót szerda este 1,2211 dolláron, csütörtök reggel pedig 1,2192 dolláron jegyezték.

Kiírták az igazgatói pályázatot a kaposvári színház élére

Kiírták a pályázatot a kaposvári színház direktori posztjára, az érdeklődőknek harminc napjuk van, hogy jelentkezzenek a Csiky Gergely Színház Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának. A somogyi megyeszékhelyen az elmúlt bő évtizedben ez már a negyedik igazgatói pályázat: míg Babarczy László 1978-tól 29 éven át vezette – és tette európai hírűvé – a társulatot, addig utódainak csak töredékidő jutott. Znamenák István csak egy évadra kapott lehetőséget a városi közgyűléstől, Schwajda György két évvel a kinevezése után elhunyt, a 2010-ben kinevezett, majd öt évre rá újraválasztott Rátóti Zoltán hivatalosan családi okokra hivatkozva mondott le 2016-ban. Azóta megbízott vezető, a színházi világhoz korábban semmilyen szállal nem kötődő Fülöp Péter vezeti az intézményt – őt néhány hónappal lemondása előtt Rátóti hívta gazdasági igazgatónak -, tavaly augusztus óta miniszteri külön engedéllyel, ugyanis elvileg egy évnél tovább nem lehet megbízott igazgató.

A titulusa a szerdán közzétett pályázat alapján viszont akár hivatalossá is válhat, ugyanis a kaposvári önkormányzat a felsőfokú színészvégzettség és az öt éves, színházi szakmai gyakorlat mellett a jogász és a közgazdász képzettséget is szakirányú végzettségként fogadja el, emellett a hároméves, előadó-művészeti szervezetben szerzett vezetői gyakorlat is kiválthatja a fél évtizedes szakmai múltat. Utóbbi két kitétel egyértelműen Fülöp Péternek kedvez, hiszen éppen három éve dolgozik a Csikyben, s jogász és közgazdász diplomával bír.

És a város vezetésének jelentős támogatásával, annak ellenére, hogy a teátrum – már Rátóti idejében elkezdődött – hanyatlását a csökkenő bérletszám is jelzi, ráadásul szakmai okokból a társulatból folyamatosan távoztak vezető, s a közönség által kedvelt művészek. Másokat a két utolsó igazgató rúgott ki, jellemzően jogellenesen, ahogy ezt több alkalommal a munkaügyi bíróság meg is állapította. A leendő igazgató egy új, 9 milliárdért felújított színházépületbe költözhet be jövőre – az már kiderült, hogy az idén októberre tervezett avató díszelőadásra legkorábban 2019 tavaszán kerülhet sor a jelentős építési csúszás miatt -, az viszont már a nyárra eldől, ki kell-e cserélni a névtáblát a direktori ajtón. A szakma szerint erre kevés az esély.