Előfizetés

Elios - Hibás pályázattal is simán nyertek Tiborczék

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.03.01. 14:19
Kicsit sötét, meg hibás is ... - FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS
A hódmezővásárhelyi lámpakorszerűsítési tender során az állami és az önkormányzati szereplőket egyáltalán nem zavarta, hogy Orbán Viktor kormányfő vejének cége alapvető számszaki hibát követett el ajánlatában. Simán nyert a hibás pályázatuk is. A két versenytárs ajánlatát egyébként formai okok miatt zárták ki.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) – mint arról többször írtunk – egymás után kiszivárgó jelentéseiből már kirajzolódik, hogy a magyar államigazgatás legmagasabb szintjeiről segítették a miniszterelnöki vő cégét, hogy az sikerrel pályázhasson, milliárdos megbízásokat nyerjen, az Elios feltűnő sikerszériájáról pedig magának Orbán Viktornak is tudomása lehetett.

Most újabb bizonyíték került elő arról, hogy feltűnőn nagyvonalúak voltak az államapparátus szereplői, ha Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz István érdekeltségének a pályázatáról volt szó.

A Közbeszerzési Bizottság 2010-es határozatából az derül ki, hogy a testület tagjai, de a közbeszerzést felügyelő irányító hatóságnak, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek, valamint az ajánlatkérő, Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzatnak sem tűnt fel Tiborczék ajánlatában egy alapvető hiba.

Hódmezővásárhely 2009-ben hirdette meg a helyi közvilágítás felújítására vonatkozó, uniós pénzből finanszírozott tenderét. Ezen hárman indultak, a piacon nagyágyúnak számító Tungsram-Schréder és a MetalComp, valamint a hónapokkal korábban, a huszonéves Tiborcz és barátja Erdei Bálint által alapított ES-Holding, a későbbi Elios.

A közbeszerzést végül a két ifjonc cége nyerte el, míg a Tungsram-Schréder és a MetalComp ajánlatát érvénytelenek nyilvánították. A döntéssel szemben a Tungsram-Schréder a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, kérve a hódmezővásárhelyi tender érvénytelenítését. A döntőbizottság azonban elutasította a kérvényt, a Lázár János vezette önkormányzat pedig végül Tiborczékkal kötött szerződést.

Azonban a döntőbizottsági határozatból kiderül: az ES Holding (a későbbi Elios) első nagy győzelmét hozó hódmezővásárhelyi lámpatendernél a cég alapajánlatában potom tízmillió forinttal nagyobb árajánlatot adott be, mint ami az ajánlati dokumentáció részletes, megtérülési számításaiban szerepelt.

Konkrétan a cég az alapárajánlatában – szaknyelven: a felolvasólapon – 577 millió forintos nettó vállalási árat tüntetett fel. A döntőbizottság határozatából ugyanakkor kiderül, hogy a részletes árajánlatnál, a megtérülési számításoknál egészen más ár szerepel, ott már csak 567 millió forintos volt az ajánlat.

Közbeszerzéseknél az ajánlatban eltérő árak feltüntetése igen súlyos, kizáró hibának minősül. Ám a Közbeszerzési Bizottság időközben előkerült határozatában nincs nyoma, hogy ez zavarta volna a döntnököket, az irányító hatóság Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vagy ajánlatkérő, akkor Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzatot.

Amellett, hogy a papíron a minőségi szempontokat előtérbe helyező pályázaton két huszonéves, néhány hónapja alapított, referencia nélküli cége nyert a piaci nagyágyúknak számító cégek előtt, furcsa az is: míg az ES Holding esetében ilyen alapvető számszaki tévedést sem vettek észre a döntnökök, addig a két piaci céget formai okokból zárták ki a közbeszerzésből.

A Tungsram-Schrédert azért, mert hibásan töltötte ki a felolvasó lapját. Ugyanakkor a döntőbizottsághoz fordult Tungsram-Schréder kérelmében előadta, hogy az ajánlatkérő önkormányzat rossz felolvasólapot mellékelt a cégnek, az utólag elküldött árkorrekcióit pedig nem vette figyelembe.

Mint az OLAF iratokból már ismert, az ES Holding egyik alvállalkozója épp a Tungsram-Schréder lett. Ráadásul úgy, hogy a közvilágítási tender teljesítésének a zömét, 60 százalékát végezte el, pedig a magyar közbeszerzési szabályok határozottan tiltják, hogy a korábbi versenytárs cége 10 százaléknál nagyobb részt kapjon alvállalkozóként.

Megnyílt az Utazás 2018 kiállítás

Publikálás dátuma
2018.03.01. 14:15
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Megnyílt az ország és a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb turisztikai seregszemléje, az Utazás 2018 kiállítás, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban 280 kiállító mutatkozik be vasárnapig, 23 országból - mondta Ganczer Gábor, a szervező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a rendezvény megnyitóján csütörtökön Budapesten.

Kiemelte: ahogy a turisztikai szakma egésze, úgy az Utazás kiállítás is folyamatosan átalakul. Idén hosszú idő óta először, két pavilonban rendezik meg, több mint 25 ezer négyzetméteren. Az idén a 41 éves rendezvénysorozat fő témája az aktív kikapcsolódás, de a turizmus szinte minden ága képviselteti magát március 1. és 4. között.

A belföldi díszvendég, Hévíz példáján keresztül érzékeltette: a város turizmusának komoly kihívást jelentett a gazdasági válság, és a hagyományos orosz vendégkör elmaradása. Azonban a civil és az üzleti szféra összefogásával, régiós partnerekkel az alig ötezer lakosú város turizmusa rekordévet zárt 2017-ben, ami számos megyét megelőzve a magyarországi turizmus 4 százalékát jelenti. Az Utazás 2018 kiállítás külföldi díszvendége, Marokkó is a megújulást, a tudatos turisztikai fejlesztést szimbolizálja.

Mohammed Sajid, a Marokkói Királyság turisztikai minisztere szerint ahogy Hévíz Magyarországon a turizmus motorja, úgy Casablanca is az Marokkóban, amelynek a polgármestere volt korábban. Marokkó és Magyarország turisztikai kapcsolatai tavaly ősz, a közvetlen légijáratok elindulása óta egyre szorosabbak, Budapestről alig 3,5 óra alatt el lehet jutni Marrákesbe, és nagyjából négy óra alatt Agadirba - mondta, hozzátéve: Marokkóban minden látogatót hagyományosan nyíltsággal és toleranciával fogadnak.

Papp Gábor, a belföldi díszvendég Hévíz polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt 6 évben a város turizmusa folyamatosan fejlődött. Hozzátette: a Hévíz Balaton Airport további fejlesztése, a Kisfaludy-program szálláshelyfejlesztései, vagy a helyi minőségfejlesztési pályázati támogatások további eredményeket hoznak a jövőben.

Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) elnöke azt emelte ki, hogy tavaly ősszel fogadta el a kormány a magyar turizmus következő 10-12 évét meghatározó stratégiát, a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030-at. A dokumentum konkrét célokat tűz ki, így azt, hogy a turizmusban dolgozók létszáma a jelenlegi közel 370 ezerről 460 ezerre emelkedjen, a turizmus súlya a GDP-ben 10-ről 16 százalékra emelkedjen. 

Az Utazás kiállítással egy időben rendezik meg az Afrika, a Bringa-, és a Futó Expót, valamint az ország legnagyobb független utazókat megszólító rendezvényét, a 6. Járatlan Utakon Fesztivált. Mindegyik egyidejű rendezvény egy belépőjeggyel látogatható.

Ismét gyengüléssel indította a napot a forint

Publikálás dátuma
2018.03.01. 09:02
Illusztráció/Népszava fotó
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökre virradóra a nemzetközi devizapiacon.

Az euró jegyzése a szerda este hét órai 313,83 forint után 313,89 forinton állt csütörtök reggel nyolc óra előtt. A dollár jegyzése 257,05 forintról 257,45-re, a svájci franké pedig 272,21 forintról 272,36-ra emelkedett. Az eurót szerda este 1,2211 dolláron, csütörtök reggel pedig 1,2192 dolláron jegyezték.