Előfizetés

Elios - Mélyen hallgatnak Orbán szerepéről

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2018.03.02. 06:00
FOTÓ: MTI/KOLLÁNYI PÉTER
Nincs válasza a kormánynak arra a vádra, hogy a legmagasabb szintről egyengették a terepet Orbán vejének egykori cége, az Elios előtt.

Hallgatással próbálja elbagatellizálni a kabinet, hogy a miniszterelnöknek hivatalból, közvetlenül is tudomása lehetett arról az államilag szervezett csalásgyanús akcióról, amivel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) alá tartozó irányító hatóság milliárdokhoz segítette Orbán vejének cégét a közvilágítási pályázatokon. Csütörtök estig sem a miniszterelnökség, sem pedig az NFM nem reagált arra a kérdésünkre, hogy Orbán Viktor egyeztetett-e a fejlesztési tárcát vezető miniszterrel az unió szerint elcsalt közvilágítási tenderekről. A tegnapi Kormányinfón Lázár János azt állította, hogy „semmi köze nem volt ehhez a kormánynak, az irányító hatóság írta ki a pályázatokat" - hárított Lázár az atv.hu-nak. Csakhogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint szervezetten és felülről nyúltak bele az pályázatokba.

Mint az eddig előkerült Olaf-iratokból kitűnik, a hatóság az utolsó pillanatban módosított a pályázat ajánlattételi feltételein úgy, hogy a cég 100 ezer órányi élettartamot számolhatott el a lámpái után, pedig a beszerzésbe bevont műszaki ellenőr jelezte, hogy legfeljebb 60 ezer órát bírnak a Tiborcz-lámpák és ennek figyelembe vételével azt javasolta, hogy az érintett önkormányzatok kössenek 25 éves rögzített áras karbantartási szerződést a lámpák beszállítójával. Később azonban egyetlen ismert önkormányzat sem erőltette ezt az Elios számára nem túl kedvező feltételt. Helyette Kecskemét inkább külön, néhány éves karbantartási szerződést kötött, mit ad isten, éppen a Tiborcz üzlettársát, Hamar Endrét felvonultató konzorciummal.

Csütörtökön újabb jele érkezett annak, hogy az állami szereplők feltűnően nagyvonalúak voltak Tiborcz István érdekeltségének a pályázatával. A 2010-es hódmezővásárhelyi tender során az állami és az önkormányzati szereplőket egyáltalán nem zavarta, hogy Orbán Viktor kormányfő vejének cége alapvető számszaki hibát követett el ajánlatában. Egy később hozott Közbeszerzési Döntőbizottsági határozatból kiderül: a cég véletlenül két eltérő árajánlatot tüntetett fel, alapajánlata potom tízmillió forinttal nagyobb összeget, 577 millió forintot tartalmazott, mint ami az ajánlati dokumentáció részletes, megtérülési számításaiban szerepelt. Közbeszerzéseknél az ajánlatban eltérő árak feltüntetése igen súlyos, kizáró hibának minősül, ám a bizottsági határozatban nincs nyoma, hogy ez zavarta volna az irányító hatóságot, vagy az ajánlatkérő, akkor Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzatot. Ez már csak azért is szemet szúró, mert közben a Tiborcz-cég két versenytársának az ajánlatát formai okok miatt érvénytelenítették.

Orbánt is kikérdeznék Elios-ügyben
A miniszterelnököt is meghallgatná jövő hét szerdán az Elios-ügyet vizsgáló alternatív ellenzéki bizottság -tudtuk meg Harangozó Tamás MSZP-s képviselőtől, a szerdai ülés elnökétől.
Orbán mellett az ülésre meghívják Seszták Miklós fejlesztési minisztert, Tiborcz Istvánt, Horváth István államtitkárt, volt szekszárdi polgármestert. Az egyeztetésre eljön Márki-Zay Péter frissen megválasztott független hódmezővásárhelyi polgármester is.

Hamilton volt a leggyorsabb a zárónapon

Publikálás dátuma
2018.03.01. 20:08
FOTÓ: DPPI / DPPI MEDIA

Az elmúlt napokban megszokott hűvös, esős időben vette kezdetét az első barcelonai tesztsorozat zárónapja. A gyakorlatilag semmisnek tekinthető szerdai nap után a csapatoknak volt mit behozniuk, így a délelőtt a vizes és intermediate gumik kipróbálásának a jegyében telt. Délután egy óra magasságában felkerültek az autókra a száraz pályára alkalmas abroncsok is, s ekkor gurult a pályára Lewis Hamilton, aki csapattársától, Valtteri Bottastól vette át a Mercedes W09-est.

A négyszeres világbajnok pedig nem teketóriázott, 1:19.333-as idejével három tizedet vert rá Sebastian Vettel és a Ferrari keddi csúcsidejére. Ráadásul legjobb körét közepes keverékű gumikon teljesítette, így bizonyára jócskán van még tartalék a Mercedesben.

A Ferrari csütörtökön főként a hosszú távú etapokat gyakorolta, ezzel is magyarázható Vettel visszafogottabb tempója. Különösen jó benyomást tett Stoffel Vandoorne, a McLaren belga pilótája az ultralágy gumikon elért körével a második helyen zárt. A záró tesztnap legszorgalmasabb versenyzője Pierre Gasly volt, aki 147 kört, azaz két Spanyol Nagydíj távját teljesítette a Toro Rossóval.

Barcelona, 4. nap:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 1:19.333, 69 kör

2. Stoffel Vandoorne (McLaren-Renault) 1:19.854, 110 kör *

3. Sebastian Vettel (Ferrari) 1:20.241, 120 kör

4. Kevin Magnussen (Haas-Ferrari) 1:20.317, 96 kör

5. Fernando Alonso (McLaren-Renault) 1:20.929, 51 kör

"Tolvaj kormány ellopja a nyugdíjunkat!" - Utcára vonultak az idősek

Publikálás dátuma
2018.03.01. 14:39
Így tiltakoztak a nyugdíjasok 2018. március 1-jén Madridban - Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP
A rossz idő ellenére tömegesen vonultak utcára a nyugdíjasok szerte Spanyolországban csütörtökön, hogy követeljék: a kormány emelje fel a nyugdíjak összegét, arányosan az infláció mértékével - adja hírül az MTI.

Madridban a szakadó esőben a pénzügyminisztérium előtt gyűltek össze a tiltakozók, transzparenseikre a többi között ezeket írták: "Tolvaj kormány ellopja a nyugdíjunkat!", "Kezeket fel, ez rablótámadás!", "Igazságot!". Többen követelték a spanyol kormány lemondását is.

Az ország két legnagyobb dolgozói érdekképviselete, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT) felhívására hasonló megmozdulásokat tartottak például Córdoba, Málaga, Sevilla, Oviedo, Vigo, Murcia, Pamplona, Valencia városokban is. Mariano Rajoy spanyol kormányfő a Telecinco televízió csatornának délelőtt adott interjújában arról beszélt, hogy kezdeményezi egy parlamenti vita megrendezését a nyugdíjakról, amelyre "tíz, tizenegy nap múlva" kerülhet sor.

Mint mondta, "tökéletesen megérti" a nyugdíjasok követeléseit, de most nincs elegendő pénzügyi forrás a további emeléshez.
Véleménye szerint a nyugdíjemelésre akkor lesz lehetőség, ha az ország képes lesz tartani a jelenlegi gazdaságpolitikát, mert a fellendülés még nem érte el a kívánt szintet. A spanyol miniszterelnök kitért arra, hogy a további munkahelyteremtés érdekében célja a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntartása közép és hosszútávon is. A szakszervezetek viszont folyamatos, 15 naponta megtartott utcai megmozdulásokra készülnek, ha a kormány nem enged a követeléseknek.

A legutóbbi tiltakozóakciót egy héttel ezelőtt tartották, akkor több tízezren vonultak utcára a dél-európai országban. Madridban petíciót adtak át a parlamentnek, melyben a jelenlegi nyugdíjszabályozás megváltoztatását követelték. A jogszabály évi 0,25 százalékos kötelező nyugdíjemelést ír elő a kormány számára, ám az infláció ennél magasabb, 1,2 százalék volt 2017-ben a spanyol statisztikai hivatal (INE) adatai szerint.

A spanyol munkaügyi minisztérium januári jelentése szerint tavaly év végén a nyugdíjban részesülők száma meghaladta a 9,5 milliót, amelyből 5,8 millióan kaptak öregségi nyugdíjat. Ennek havi átlagösszege 1074 euró. Régiók szerint a nyugdíjátlag Baszkföldön a legmagasabb, 1155 euró, és a Extremadurában a legalacsonyabb, 773 euró.

Jelentős az eltérés a nemek között is: a nők átlagnyugdíja 794 euró, míg a férfiaké 1244 euró Spanyolországban.