Előfizetés

Jelzálog került a sugárterápiás gépekre Miskolcon

Publikálás dátuma
2018.03.01. 22:20
Népszava fotó

Fölcímkézte a Raiffeisen Bank a miskolci megyei kórházban a daganatos betegek kezeléséhez használt sugárterápiás gépeket. A sárga cédulán arról tájékoztatnak, hogy a gépre zálogjog bejegyzés került.

Karbantartani, javíttatni, megbontani, eladni csak a bank előzetes írásos engedélyével lehet. Eddig, ha elromlott a gép, a sugárterápiás berendezés üzemeltetője, a Medcenter képviselője telefonált a szakszerviznek, hogy jöjjenek. Mostantól azonban előbb a bank tisztviselőjétől kell engedélyt kérni, hogy szerelőt hívjanak. Hasonló történetre öreg kórházi vezetők sem emlékeznek. Volt köztük olyan is, aki szerint ez a helyzet veszélyezteti a betegbiztonságot.

Korábban írtunk arról, hogy a Miskolc Megyei Kórház leváltott főigazgatója szeptember óta nem fizetett a sugárterápiát üzemeltető szolgáltatónak, a Medcenter Kft-nek. A cég 2006-ban kötött 15 évre szóló megállapodást a kórházzal. Ebben azt vállalták, hogy telepítenek két új lineáris gyorsítót és egy CT-t. Üzemeltetik, karbantartják a gépeket. A kórház élére tavaly kinevezett Tiba Sándor egy gazdasági átvilágítás után szeptemberben - szavai szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ illetékeseinek szóbeli jóváhagyásával - leállította a szolgáltató számláinak kifizetést, mivel úgy ítélte meg, hogy a szerződés a kórház számára kedvezőtlen.

Az addig a Medcenter által foglalkoztatott embereket átvette a kórház. A gépek azonban egy kivételével, amely eleve közös – a Medcenter tulajdonában vannak. Február elején a kórházfenntartó menesztette a főigazgatót, de úgy tudjuk: ezzel a Medcenter még nem jutott követeléséhez. A Népszava információi szerint ugyan a helyzet megoldásáról az ÁEEK és a Medcenter jogászai sokat egyeztettek, de a tárgyalások egyelőre eredménytelenek. Ebben a helyzetben lépett, illetve ragasztott sárga jelzálog bejegyzést az eszközökre a vásárlásukat finanszírozó bank.

Lapunk kereste a Medcenter tulajdonosát, Gubacsi Lászlót, valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központot, de lapzártánkig egyik sem reagált. Az intézményben dolgozóktól úgy tudjuk: az ellátás még zavartalan.

Ilyen még nem volt az egészségügyben

Publikálás dátuma
2018.03.01. 19:46

Előkészítő programot indítanak a potenciális betegeknek - ez az egyik fő újdonsága az OTP Egészségpénztár és a Budai Egészségközpont (BEK) között csütörtökön aláírt megállapodásnak.

Ebben a gyógyító központ azt vállalja, hogy olyan csomagokat állít össze, ami segít megelőzni a gerincbetegségeket. Illetve, ha mégis bekövetkezik baj, már annyira kitanítja a pácienseket, hogy azok tisztába legyenek az állapotukkal, és tudják azt is, hogy mikor kell orvoshoz fordulni. Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapító főigazgatója elmondta: intézménye jó ideje biztosít a piacon vállalat-egészségügyi szolgáltatásokat. Csak e szegmensből évente 2,6 milliárdos bevétele van a BEK-nek, az egészségpénztári forgalom azonban még nem érte el a 100 millió forintot. Mindez azt mutatja, hogy óriási terük, lehetőségeik vannak az egészségpénztári piacon. Ezért a BEK tavaly már elkezdte tudatosan átalakítani a foglalkozásegészségügyi szerződéseit, hogy azoknak része legyen a komplex megelőző és életminőség javító program is.

A tavalyi év sok szempontból trendforduló volt az egészségpénztár életében:míg a munkáltatóktól érkező befizetések csökkentek, az egyéni tagoktól érkező összeg nőtt. S míg a szolgáltatásvásárlásoknál a gyógyszerre és gyógyászati segédeszközre csaknem ugyanannyit költöttek az emberek, addig az egészségügyi szolgáltatásokra 10-12 százalékkal fordítottak többet, mint korábban - mondta Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az adatok egyértelműen mutatják, hogy felértékelődött az egészségmegőrzés az egyes emberek életében. Az OTP Egészségpénztár, alkalmazkodva az új trendhez, részben több, akár okostelefonon is használható alkalmazást vezetett be - megkönnyítve az egyéni számlák feltöltését, a szolgáltatások kifizetését. Hamarosan új szolgáltatást is indítanak, a szűrési naptárt. A termék - okostelefonra letölthető alkalmazás - akár korcsoportoként jelzi majd a pénztártagoknak, hogy mikor, milyen szűrésre van szükségük.

- Mindezzel a tagok saját kezükbe vehetik az egészségüket, a programban szereplő vizsgálatok a BEK szolgáltatásaiként megvásárolhatók -  tette hozzá Varga Péter Pál.

Tarlós: Budapestről is kitilthatóak lesznek a dízelautók

Publikálás dátuma
2018.03.01. 18:11
Illusztráció: Shutterstock
Gondolják meg az emberek a dízelautók vásárlását – mondta Tarlós István főpolgármester az Index.hu megkeresésére: középtávon elképzelhető és indokolt kitiltásuk a fővárosból.

A lap arra volt kíváncsi, mikor lép a magyar főváros Róma, Stuttgart és Düsseldorf nyomába. Utóbbi két város kapcsán, mint írtuk, kedden hozta meg a döntést a szövetségi közigazgatási bíróság: kitilthatóak a korszerűtlen dízelmotorral működő járművek, a levegő minőségének javítása érdekében.

"Mi is tervbe vettük a kitiltást" - mondta a főpolgármester a portálnak. Közölte, a jogszabályi környezet jelenleg nem teszi lehetővé ezt, így nem várható, hogy 5 éven belül hoznak ilyen döntést. "Egy biztos, itt is bekövetkezik" - tette hozzá.

Az első lépéseket a szmogriadó-rendelet módosításánál már megtették, nyilatkozta Tarlós: a jogszabálynak két év múlva lép hatályba az a része, ami szerint szmogriadó idején bizonyos dízelek nem használhatók.