Előfizetés

Megdőlt az áramfogyasztási rekord

Publikálás dátuma
2018.03.02. 18:06

Péntek délben 6835 megawatton (MW) megdőlt az eddigi áramfogyasztási rekord – tette közzé a villamosenergia-ellátás zavartalanságáért felelős állami Mavir. A legutóbbi csúcsot tavaly január 11-én, illetve most szerdán mérték 6780 MW-on. A társaságnál az elmúlt napok rendkívüli hidegei miatt számítottak a rekorddöntésre. Az ugyanakkor – mások szerint - mégis fura. A pénteki terhelés a munkanapok között hagyományosan a legalacsonyabb. Emellett az igények se az ilyenkor szokásos délután hat óratájt, hanem délben törtek a magasba. Ráadásul pénteken a hőmérő higanyszála 0 és mínusz 1 Celsius-fok között mozgott, messze a tavalyi rekordot eredményező mínusz 7,3 fok felett. Korábban a Mavir a fejleményeket a hideggel és a világítási igénnyel indokolta. Bár szerintük a nyári rekord a klímaberendezések miatt egyre közelítik a télihez, honlapjuk adatsora arról tanúskodik, hogy 2015 óta – amikor az éves csúcs már nyáron állt be – az olló ismét a tél javára nyílik.

A Mavir ezúttal is zavarmentesen igazította az igényekhez a termelést – derül ki Tihanyi Zoltán vezérigazgató-helyettes idézett szavaiból. (A termelést - nem kis kihívásként - minden pillanatban az aktuális fogyasztáshoz kell igazítani.) Az igények 47 százalékát külföldről biztosították. Ez kiugró érték: az éves átlag 29 százalék. További 22-22 százalék nukleáris és gáz-, 6 százalék szén- és fa-, 3 százalék pedig megújuló-alapú erőművekből származott. (A manapság „kedvenc” témának számító napelem mindehhez 0,02 százalékban járult hozzá.) A 11,8 terawattórás december-februári összesített áramfogyasztás mindössze 0,1 százalékkal marad el a tavalyi történelmi csúcstól.

A hazai gázfogyasztás viszont kedd-szerdán 66,3 millió köbméterrel már elérte mostani téli tetőpontját – derül ki a gázrendszer egyensúlyát felügyelő, Mol-tulajdonú FGSZ-től kapott adatokból. Az érték csütörtökön 64, tegnap pedig már csak 62 millió köbméterre rúgott. A rekord 2005-2006-ban 90 millió köbméteren állt be. Ama hír kapcsán, hogy Ukrajna megingást észlelt a területén át Európába – így Magyarországra - irányuló orosz gázszállítmányokban, az FGSZ rögzítette: sajtóhíreket nem véleményeznek, de a határainkon semminemű bizonytalanságot nem tapasztaltak.

Vitatható beruházási igény
A Mavir szerint a jövőben a többletigények mellett az energiafüggőség csökkentése „kizárólag” hazai erőműberuházásokkal érhető el. E határozott kijelentés legalább ily élesen vitatható. A belföldi erőművek ma is közel 10 ezer MW termelésre alkalmasak, de a környékbelieknél drágábbak.
A lehető legalacsonyabb áramárat célzó szabályok miatt ilyenkor kötelező az olcsóbb külföldit választani. Szakértők (kiváltképp a Paks 2-es beruházás árnyékában) hosszú távon is üdvözölnék, ha az elrontott tervekre alapozott, drágán kivitelezett hazai erőművek helyett a jövőben is inkább az olcsó külföldiektől jutnánk áramhoz.

Brad Pitt is szerepel a Mansonról szóló filmben

U.Cs.
Publikálás dátuma
2018.03.02. 17:18
FOTÓ: TORU YAMANAKA / AFP
Quentin Tarantino a szektavezér Charles Mansonról készít filmet, amelyben Leonardo DiCaprio és Brad Pitt biztos szerepelni fog. 

Leonardo DiCaprio és Brad Pitt is szerepelni fog Quentin Tarantino Charles Mansonról szóló filmjében, amelynek a címe Once Upon a Time in Hollywood (Egyszer volt, hol nem volt Hollywoodban) lesz, írja a Rolling Stone. Tarantino korábban már dolgozott mindkét színésszel, DiCaprio a Django elszabadul, Pitt pedig Becstelen brigantyk című filmjében szerepelt.

A film Los Angeles-ben, 1969-ben játszódik, amikor éppen tombol a hippi kultúra. DiCaprio Rick Dalton, a western tévéfilmek leáldozóban lévő csillagát játssza majd, Pitt pedig Cliff Booth szerepét kapta, aki Dalton dublőreként dolgozik. Mindketten reménytelenül küzdenek azért, hogy észrevegyék őket Hollywoodban. És hogyan kapcsolódnak ők a Manson-történethez? A sztori szerint Dalton szomszédja a híres színésznő, Sharon Tate.

A színésznőt - aki Roman Polanski rendező felesége volt - 1969-ben nyolc hónapos terhesen  brutálisan meggyilkolták másik négy emberrel együtt a szektavezér Charles Manson hívei. Tarantino - aki öt éve írja a film forgatókönyvét - Tate szerepét állítólag Margot Robbie-nak szánná.

A filmet várhatóan 2019. augusztus 9-én mutatják be, ötven évvel a gyilkosság után. 

Országjárásra vihetik a Mona Lisát

Publikálás dátuma
2018.03.02. 13:14
AFP fotó

A világ minden tájáról özönlenek a párizsi Louvre-ba, hogy láthassák Leonardo da Vinci ikonikus festményét, a Mona Lisát, más néven a La Giocondát. Elképzelhető azonban, hogy hamarosan csak a hűlt helyét találják majd, Françoise Nyssen kulturális miniszter ugyanis bejelentette, fontolgatják, hogy körútra vigyék a világhírű festményt, írja a The Telegraph. Céljuk, hogy a képet a Franciaország szegényebb területein élők is láthassák, hiszen - Nyssen szerint - a kulturális szegregáció ellen úgy lehet a legjobban a küzdeni, ha országjáró körútra visznek műalkotásokat.

A miniszter elsősorban az egykori bányászvárost, Lens települést említette, ahol a Louvre egy részlege is működik. Nyssen egyelőre nem törődik azon szakértők véleményével, akik szerint a 16. századi műalkotás túl törékeny ahhoz, hogy szállítsák. A képet egy vékony nyárfatáblára festették, amin van egy repedés. Ha ez szélesebb lesz, tönkreteszi az egész képet. A miniszter felidézte, hogy hasonló kritikával szembesültek, amikor Emmanuel Macron francia elnök megígérte, kölcsönadják Nagy-Britanniának a 11. században készült, a normann hódítást ábrázoló bayeux-i falikárpitot.

Lens polgármestere már kampányol a festményért, sőt a helyiek is várják a városba a műalkotást. Múlt hónapban például a helyi focicsapat szurkolói az egyik meccsen egy nagy transzparenst vittek magukkal “Mona Lisa, a lens-iek szíve érted dobog!” felirattal. A lakosok többek között abban bíznak, hogy a nehézségekkel küzdő helyi vállalkozások fellendülnek majd a turizmusnak köszönhetően.

A Mona Lisát egyébként az 1960-as években átszállították az óceánon és kiállították New York-ban és Washingtonban is. Legutoljára 1974-ben vitték ki a Louvre-ból: akkor a Tokiói Nemzeti Múzeumban állították ki, ahol egy látogató megpróbálta lefújni vörös festékkel, de a golyóálló üveg miatt nem járt sikerrel. 1911-ben nem kölcsönadták, hanem a múzeum egyik munkatársa lopta ki az épületből, mert úgy gondolta, a festménynek egy olyasz múzeumban van a helye. A Louvre akkor szerezte vissza, amikor két évvel később a férfi megpróbálta eladni a firenzei Uffizi Képtárnak.