Luxemburg beszáll a Paks elleni perbe

Publikálás dátuma
2018.03.02 22:28
Fotó: Vajda József
Fotó: /

Ausztria mellé Luxemburg is belép az Európai Bíróság előtt Paks 2 állami támogatása miatt indult eljárásba. Egyre valószínűbb, hogy az ügyből az egész európai energiapolitikát meghatározó precedensper lesz.

Február 22-én számoltunk be arról, hogy Ausztria pert indít az Európai Bíróság előtt a tervezett paksi bővítés állami támogatásának engedélyezése ellen. Az alperes az Európai Bizottság, a per tárgya pedig az, hogy kipótolhatja-e a kormány költségvetési forrásból a paksi beruházás várhatóan ezer milliárdos veszteségét. Most Jávor Benedek Facebook-oldalán jelent meg az információ: „Luxemburg hétfőn csatlakozik Ausztriához Paks 2 EU bírósági ügyében”. Lapunk kérdésére, hogy mi lehet a luxemburgi lépés jelentősége, Jávor kifejtette: Paks 2 állami támogatása láthatóan nem marad a magyar politika belügye, több tagállam is szeretné, ha az Európai Bíróság precedensértékű döntést hozna az atomenergia állami támogatásáról, illetve a dotációk nélkül versenyképtelen nukleáris technológia jövőjéről. - Az osztrák kereset abból indul ki, hogy az államilag támogatott ár torzítja az energiapiacot – hangsúlyozta Jávor. Emellett Ausztria arra is rákérdez, hogy a nukleáris energia alkalmazásának támogatása milyen mértékben ad fölmentést az uniós versenypiaci szabályok alól. Annak vizsgálatát is kérik, hogy valóban az Euratom szerződés szerinti közös európai célnak minősül-e egy orosz tőkéből, orosz technológiával, orosz kivitelezésben létesülő atomerőmű, vagy ez valójában az orosz nukleáris ipart támogatása, ami nem lehet az EU érdeke.

Jávor szerint Luxemburg belépésével csökken a veszélye, hogy az Orbán-kormány befolyásolni tudja a perben képviselt álláspontot. Orbán Viktor megpróbált még Ausztria végleges elköteleződése előtt találkozni az osztrák féllel, ám a diplomáciában szokatlanul erős jelzés volt, hogy Sebastian Kurz kancellár napokkal az Orbán-vizit előtt jelentette be: megindítják a pert. - Ráadásul az osztrákok láthatóan nem alibiznek, keményen beleálltak az eljárásba, a legérzékenyebb pontokon támadják az állami támogatást – jegyezte meg az EP-képviselő, azt is hozzátéve: Luxemburg részvétele az elvi lehetőségét is kizárja mindenfajta további boltolásnak. Orbánéknak ugyanis legendásan rossz a viszonyuk a luxemburgi vezetéssel – Szijjártó Péter külügyminiszter épp a napokban nevezte idiótának luxemburgi kollégáját, Jean Asselbornt.

Jávor megjegyezte még: a frissen tető alá hozott német koalíciós szerződésben két bekezdésnyi szöveg foglalkozik az atomenergia jövőjével, kötelezve az aláírókat, hogy érjék el az Euratom Szerződés felülvizsgálatát.

Szerző
2018.03.02 22:28

Október 20-án választ társelnököt az LMP

Publikálás dátuma
2018.09.20 15:35

Fotó: Népszava/ Vajda József
Elnökségi tagot is választanak, miután Angyal Károly ismét pártigazgató lesz.
Október 20-án tartja részleges tisztújító kongresszusát az LMP, ahol megválasztja új női társelnökét – mondta el az ellenzéki párt országos elnökségének titkára csütörtökön az MTI-nek. A kongresszus kiírását Szél Bernadett lemondása teszi szükségessé. Kanász-Nagy Máté közölte: megkezdődött a jelölési folyamat a pártban, amely október 10-én zárul. Az LMP egy elnökségi tagot is választ, miután Angyal Károly ismét pártigazgató lesz, ez a pozíció pedig összeférhetetlen az elnökségi tagsággal. A kongresszus az alapszabályt is módosítja némileg, átfogó változtatás azonban várhatóan csak az év végén vagy a jövő év elején lesz, addig csupán a működési anomáliákat kívánják orvosolni – tette hozzá a titkár. A tanácskozáson megvitatják a párt stratégiáját, és döntést hoznak arról, milyen szövetségi politikát kövessenek a jövő évi önkormányzati választáson. Kanász-Nagy Máté nem zárta ki, hogy a kongresszuson szó lesz az etikai bizottság országgyűlési választással kapcsolatban hozott elmarasztaló döntéseiről is, erről azonban még nem hoztak végleges döntést. Szél Bernadett azt követően mondott le társelnöki, valamint frakcióvezetői pozíciójáról, hogy az etikai bizottság három évre eltiltotta minden párttisztségtől, lehetővé téve azonban számára azt, hogy már meglévő társelnöki posztjáról ne kelljen lemondania. A büntetést azután kapta, hogy a választási kampányban maga is tárgyalt visszalépésekről annak ellenére, hogy az LMP kongresszusa korábban az önálló indulásról döntött.
Szerző
2018.09.20 15:35
Frissítve: 2018.09.20 15:35

Drámai jelentés Nógrádról, tömegével szedi áldozatait a rák és a keringési betegségek

Publikálás dátuma
2018.09.20 15:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A megyében a férfiaknál 12, a nőknél 9 százalékkal magasabb a halálozási arány az átlagnál, emellett a várható élettartam mindkét nem esetében alacsonyabb a magyarországi átlagnál.
Feketéné Zeke Ildikó megyei tisztifőorvos tájékoztatója - mint az MTI írja - azt is tartalmazza, hogy a két legfontosabb halálok a rosszindulatú daganatok és a keringési betegségek. Utóbbit tekintve a megyei közgyűlés elé tárt, a megye egészségi helyzetéről készült beszámolóból az derül ki,
az agyérbetegségek és a magas vérnyomás okozta halálozás Nógrád megyében minden járásban meghaladja az országos átlagot.
A 15 és 64 év közötti nők körében a légcső-, a hörgő- és a tüdőrák okozta halálozás adatai 17 százalékkal rosszabbak az országos átlagnál, míg
a 15-64 éves férfiak körében a prosztata rosszindulatú daganata esetében az országosnál 20 százalékkal rosszabbak a mutatók Nógrád megyében.
Az első lépcsőben ősszel kezdődő vastagbélrák-szűrési programhoz ugyanakkor Nógrád megyében csatlakozott a legtöbb háziorvos. Ugyanakkor kitér a beszámoló arra is, hogy a 134 háziorvosi körzetből 18 betöltetlen.
A megyében a háziorvosok átlagéletkora 61,7 év, a házi gyermekorvosoké 62,6 év, az orvosok egyharmada 65 év fölötti. A megyében dolgozó fogorvosok átlagéletkora 53 év, 28 százalékuk az év végéig betölti a 65. életévét.
A közgyűlés ülésén több képviselő drámainak nevezte a Nógrád megyei helyzetet. Borenszki Ervin (MSZP) kitért arra, hogy
a mammográfiai szűrések aránya 2003-ban még meghaladta a 60 százalékot, erre az évre pedig 26 százalékra csökkent.
Cseresnyés István (Jobbik) képviselő kérdésére, miszerint mi lenne a legfontosabb teendő, Feketéné Zeke Ildikó azt mondta, hogy
egészségtervet kellene készíteni, ami feltárja az ok-okozati összefüggéseket és a beavatkozási lehetőségeket, akár az ellátórendszer átalakításával is.
Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében több mint húsz orvosi rendelő újul meg Nógrádban. Skuczi pozitívumként említi azt is, hogy 20 év alatt mindössze 20 milliárd forint közeli értékben történt fejlesztés és korszerűsítés a megye három nagy kórházában, Salgótarjánon, Balassagyarmaton, illetve Pásztón. Az infrastruktúra "nagyjából" rendelkezésre áll a fideszes politikus szerint, de az orvoshiányt ő is elismeri.

Messze az európai átlag felett

Az egész EU-ban sehol nem végez annyi emberrel rák és krónikus megbetegedés, mint Magyarországon - derült ki egy nemrég megjelent Eurostat jelentésből. Ez - a nógrádi beszámolóval összhangban - azt mutatja, A krónikus betegségek okozta halálozási ráta értéke Kelet-Közép Európában, azon belül pedig Észak-Magyarországon a legmagasabb. A rákhoz köthető halálesetekben a Dél-Dunántúl vezet az EU-ban.

2018.09.20 15:05