Egyenlő esélyek

A devizahitelezési problémáról az elmúlt hetekben a Vélemény oldalon megjelent cikkeket szeretném kiegészíteni néhány gondolattal.

A jelzáloggal (ami maga a lakás) biztosított hitelek esetében a pénzintézetek a saját ingatlanszakértőjük által meghatározott, úgynevezett fedezeti érték (a lakás redukált piaci értéke) erejéig adtak hitelt, ezzel fedezve azt arra az esetre, ha az adós nem fizetne. Demokratikus jogállamban ezen felüli követelése nem lehet a hitelezőnek, maximum viheti a lakást. Ez az úgynevezett „elsétálási jog”.

Jogi és erkölcsi alapelv, hogy csak azért lehet valakit felelőssé tenni, amire ráhatása van, azaz olyasmiért, ami az ő döntésén múlik. (Például a sofőr, a cégvezető, a miniszter kerülhet ilyen helyzetbe.) Ha valaki pl. részvényt vesz, azt eladhatja, ha az árfolyam zuhanni kezd. De mit tehetett volna a „devizahiteles”, amikor a svájci frank árfolyama emelkedni kezdett? Visszafizeti azonnal a lakása teljes vételárát? Miből? Ugye ez nem életszerű? Mint ahogy az sem, hogy az árfolyam veszteségért felelős lenne. A Kúria mégis így döntött. Végül nem szabad elfelejteni, hogy a szerződő felek egyike (általában) pénzügyi tekintetben laikus volt, míg a másik, a bank eleve szakemberek gyülekezete - ráadásul pénzügykutatói és nemzetközi tanácsadói háttérrel. Vajon tényleg egyedül a hitelfelvevő tehető felelőssé, neki kell vállalnia az árfolyam változásból adódó teljes veszteséget? Valóban egyenlő feltételekkel és felelősséggel írták alá a szerződést?

2018.03.05 07:33

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38