Politikai válság Szlovákiában az újságíró-gyilkosság nyomán

Publikálás dátuma
2018.03.05. 06:33
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

A kormány "mélyreható átalakítását" vagy előre hozott választások kiírását javasolta vasárnapi sajtótájékoztatóján Andrej Kiska szlovák államfő a múlt heti bestiális újságírógyilkosság után. A 27 éves szlovák oknyomozó riportert, Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kusnirovát a minap temették, és pénteken Szlovákia-szerte megemlékezéseket tartottak a fiatalok emlékére. Ez volt az ország történetének egyik legnagyobb megmozdulása.  A fővárosban mintegy húszezren vettek részt az emlékmeneten, minden városban ezrek vonultak utcára. A pozsonyi rendezvényen Andrej Kiska államfő is megjelent, de akkor még nem foglalt állást abban a kérdésben, miként lehetne kilábalni a belpolitikai válságból.

A pozsonyi felvonulás békés volt, de a megemlékezés végén nyílt kormányellenes tüntetésbe ment át. A gyilkosság ugyanis alapjaiban rengette meg nemcsak Szlovákia lakosságát, hanem az ország politikai életét is, miután nyilvánosságra került Kuciak utolsó, befejezetlen munkája. A riportból kiderült, a legmagasabb kormánykörökig érnek el a Szlovákiába is benyomult olasz maffia, a ’Ndrangheta szálai. A hét elején leginkább még csak Robert Kalinák belügyminiszter lemondását követelték, de rövidesen már azt hangoztatták, hogy magának Robert Ficónak és kormányának kell távoznia az ország éléről. Ám mindeddig csak egyetlen miniszter távozott. Marek Madaric, a kulturális szaktárca vezetője szerdán jelentette be lemondását, ugyanis elképzelhetetlennek tartja, hogy Jan Kuciak és élettársa meggyilkolása után nyugodtan üljön a miniszteri székben.

Ezen felül a kormánykoalícióhoz tartozó Híd-Most egyik parlamenti képviselője kilépett a pártból. Igor Janckulík arra hivatkozott: elfogadhatatlan, hogy a legmagasabb politikai körök olyan kétes vállalkozókkal álljanak összeköttetésben, akik a maffiával is kapcsolatba hozhatók, és a saját országukban büntetőeljárás folyik ellenük. Bugár Béla, a Híd-Most vezetője azonban közölte, pártja marad a koalícióban. Úgy vélekedett, Kalináknak mennie kell, de az ügy megoldása a legnagyobb kormánypárt, a Smer kezében van, amely nem szólította fel Ficót minisztere leváltására. Az egyik rendőrszakszervezet is sürgeti a belügyminiszter menesztését és Tibor Gaspar rendőrfőkapitány lemondását is, a lakossági bizalom elvesztésére hivatkozva.

Az ellenzéki média a teljes kormány lemondását követeli. A Bugár vezette párthoz közel álló felvidéki magyar sajtó pedig a Híd-Most koalícióból való távozását tartja szükségesnek.

A nyomozás gőzerővel folyik. Múlt héten hét személyt - köztük a figyelem előtérbe került olasz „vállalkozókat” is - őrizetbe vett a rendőrség. A Fico-kormány különleges nyomozó csoportot hozott létre a titkosszolgálatok bevonásával, és rendőri védelmet ajánlott Kuciak volt munkahelye, az Aktuality oknyomozó portál más újságíróinak is. A prágai rendőrség eközben rendőri védelem alá helyezte Pavla Holcová cseh újságírót, aki az elmúlt másfél évben együtt dolgozott a meggyilkolt Ján Kuciakkal utolsó cikkén. A cseh szervek szerint Holcová élete is veszélyben lehet.

A magyar kormányt is bírálja a Riporterek Határok Nélkül
Kérjen bocsánatot Robert Fico az újságírók sértegetése miatt, ezt kérte Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül igazgatója azon a pénteki pozsonyi találkozón, amelyen a nemzetközi újságíró szervezetek képviselői tárgyaltak a szlovák kormányfővel és Robert Kalinák belügyminiszterrel. Deloire elítélte azt „szörnyű légkört", melyet a magyar, a lengyel, a cseh és a szlovák kormányfő az újságírókkal szemben teremt - tudósított a pozsonyi Új Szó. A találkozón részt vett még Harlem Désir, az EBESZ sajtószabadsági képviselője, valamint Flutura Kusari, a Sajtó- és Médiaszabadság Európai Központjának képviseletében. A megbeszélésen a szlovák kormányfő és a szaktárca vezetője tájékoztatta a nemzetközi szervezeteket az újságírógyilkosság felderítése érdekében tett hatósági lépésekről.
Szerző

Veszik és lopják az orosz fegyvereket

Publikálás dátuma
2018.03.05. 06:31
Évértékelő beszéd orosz léptékben, haditechnikai bemutatóval Fotó: AFP/Michael Klimentyev
A Vlagyimir Putyin által múlt héten bemutatott új orosz szuperrakéta csak a jéghegy csúcsa. Az orosz haditechnika minden szintje világszerte kelendő termék.

Már feledésbe merült az az időszak, amikor Moszkva féltve őrizte haditechnikájának titkait, és gyakran még szövetségeseinek sem adta el legfejlettebb fegyvereit. Ma már nemcsak mindent elad, hanem világszerte kereskedik a legújabb fegyverek és fegyverrendszerek licenszeivel. Annyi különbséget azonban tesz az egyes országok között, hogy van, amelyiknek megengedi, hogy teljesen önállóan állítsa össze a készen kapott részegységeket, másoknak átadja a technológiát, de korlátozza felhasználhatóságát. Az orosz média széles körben ismerteti ennek részleteit.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentése szerint az orosz fegyverzet tradicionálisan legnagyobb importőre India. Az orosz fegyverexport egyharmada jut rá. Az 1960-as évek óta előbb a Szovjetuniótól, majd Oroszországtól együttesen több mint 65 milliárd dollár értékben vásárolt fegyvert. A kivételezettek közé tartozik: licensz alapján maga gyárthat le orosz fegyverzetet. Mint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség átfogó beszámolójából megtudhatjuk, egymaga a Hindustan Aeronautics Limited korporáció 2000 óta több mint 200 Szu-30MKI nehéz vadászrepülőgépet állított elő. Oroszország leszállítja a nyersanyagot és a teljes gyártást Indiára bízza. Ez egészen különleges kapcsolatot és bizalmat feltételez, miközben Moszkva számára hatalmas üzleti lehetőség - miként az is, hogy a T-90C modern orosz tank és a 125 milliméteres páncéltörő lövedék legyártására is megkapta India a hozzájárulást. Közös gyárakat is létesítenek többek között a Ka-226 helikopter előállítására.

Moszkva nagyra értékeli, hogy India nem másolja le az orosz fegyvereket, hogy azokat aztán a nemzetközi piacon értékesítse - ellentétben például a kínaiakkal, akiket egy moszkvai szakértő ebben a tekintetben egyszerűen „ragadozóknak” nevezett, mivel amihez hozzájutnak, azt szétszedik és megpróbálják lemásolni.

Kína volt az első olyan ország, amelyik a Szovjetunió felbomlása után gyártani kezdte az orosz haditechnikát. A RIA Novosztyi beszámolója szerint Peking 1996-ban megvette 200 darab Szu-27-es vadászgép legyártásának engedélyét. Csak százat állított elő, viszont az orosz gépek tanulmányozása lehetővé tette saját, modernebb vadászgép legyártását. Ezt a taktikát több más esetben is alkalmazták. Még egyszerűbb a helyzet a lőfegyverek esetében, Egy „Kalasnyikovot” lekoppintani nem okoz problémát egyetlen ország számára sem. A hírügynökség szerint Kelet-Közép-Európában a még a szovjet időkből származó licensz alapján gyártott Kalasnyikovok módosított változataival lehet találkozni Bulgáriában, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Szerbiában. De a szocialista tábor egykori országai minden különösebb jogi fenntartások nélkül gyártanak T-72-es tankokat, helikoptereket, légvédelmi rakétarendszereket, aknavetőket, irányítható tankelhárító rakétákat, tüzérségi fegyvereket.

Moszkva nem tart attól, hogy fegyverei harmadik országokban kötnek ki, mert ezzel is hatást tud gyakorolni a fegyverpiacra, kedvet csinál az együttműködésre és ezzel politikai előnyökre tesz szert egyes régiókban. Venezuelában, sőt Szaúd-Arábiában is modern Kalasnyikovokat gyártó üzemet szeretne létesíteni.

Mindeközben az orosz műhelyekben új fegyverek sorozatgyártásán dolgoznak. Megkezdi az AK-12 legújabb gépkarabély sorozatgyártását a Kalasnyikovról elnevezett vállalatcsoport. Január második felében bemutatták Putyin elnöknek a Tu-160M stratégiai rakétahordozó bombázó legújabb változatát. Ezt a szovjet időkben a világon a legnagyobb és legnehezebb, ugyanakkor a hangsebességnél gyorsabb repülőgépként tartották számon. 2230 kilométeres sebességgel 13 900 kilométer távolságra képes 40 tonna fegyverzetet szállítani. A szovjet korszakból átmentett gép modernizálása hosszabb időt vesz igénybe, hogy a kor elvárásainak elődjénél jobban megfeleljen.

Mint a Lenta.ru hírportál beszámol róla, nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében is, hogy az Ukrajnában gyártott „Szatana” („Sátán”) rakétarendszert orosz megfelelőjével helyettesítsék, és 2020-ig hadrendbe állítsák. Az amerikaiak tartanak attól a fejlesztés alatt álló torpedótól is, amely állítólag nukleáris robbanófejeivel kivédhetetlen csapást mérhet a parti vizek felől.

Fenyegetésnek érzik Putyin csodafegyverét
Új fejlesztésű orosz haditechnikát mutatott be múlt csütörtöki évértékelő beszédében Vlagyimir Putyin, köztük azt a szuperrakétát is, amely a világ bármely pontját elérheti, elfoghatatlan az amerikai nukleáris rakétapajzs számára, gyakorlatilag minden létező, és - mint állította - majdani fejlesztésű elhárító rendszerekkel kivédhetetlen. A fegyverkezést azzal indokolta az orosz elnök, hogy Washington Moszkva figyelmeztetése ellenére kilépett a fegyverkezési egyensúly biztosítékának tekintett ABM rakétavédelmi szerződésből. Bejelentésére azonnal reagált Washington, az Oroszország által aláírt nemzetközi szerződések megszegésével, a fegyverkezési hajsza újraindításával vádolta Moszkvát. Eszerint az oroszok többek között az 1987-ben, Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan által aláírt INF - közepes hatótávolságú nukleáris erők - szerződést is megszegték. Moszkva cáfol, de Angela Merkel kancellár is aggodalmát fejezte ki az orosz fegyverkezés miatt, és a NATO is elfogadhatatlannak minősítette Putyin „nyugatnak szánt fenyegetését”. Az észak-atlanti szövetség jelezte, mindez nem segíti a lefegyverzési erőfeszítéseket. „Nem akarunk újabb hidegháborút vagy egy újabb fegyverkezési versenyt” - fogalmazott Oana Lungescu NATO szóvivő. - Gál Mária

Szerző

Patthelyzet Olaszországban a választás után

Publikálás dátuma
2018.03.05. 00:25
A közvélemény-kutatások Silvio Berlusconiék győzelmét jelezték előre. FOTÓ: ANDREAS SOLARO / AFP
A populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) nyerte meg az olasz parlamenti választást, de nem lesz képes kormányt alakítani – derült ki az első exitpoll adatok alapján. Eszerint a jobboldali koalíció többséget szerzett ugyan, de aligha tesz szert annyi mandátumra, amennyi az abszolút többséghez elég lenne.

Első ízben rendezték az olasz voksolást az új választási törvény, az úgynevezett Rosatellum alapján, s az is újdonság, hogy vasárnap késő este zártak a szavazóurnák. Korábban ugyanis még hétfőn is voksolhattak az olaszok. A szavazás utolsó óráiban egyre nagyobb sorok alakultak ki az urnák előtt, akadt olyan hely, ahol kérdéses volt, hogy este 11 óráig sikerül-e egyáltalán lebonyolítani a voksolást. 19 óráig a választásra jogosultak 59 százaléka adta le szavazatát.

Azért nem könnyű megmondani az exitpoll alapján a végeredményt, mert a Rosatellum választási törvény alapján a mandátumok kétharmada az egyéni választókörzetekben dől el, s csak egyharmada listán. A Rai első becslése szerint az M5S lesz a legerősebb párt az új parlamentben, a voksok 29-32 százalékát szerezte meg, ami kicsivel jobb annál, mint amit a közvélemény-kutatók eredetileg jósoltak számára. Mivel azonban a választáson pártszövetségek is indulhattak, a jobboldal szerezte meg a legtöbb szavazatot. A Silvio Berlusconi egykori kormányfő által fémjelzett Forza Italia, Matteo Salvini bevándorlásellenes Északi Ligája, valamint a radikális Olasz Testvériség összesen 33,5-36,5 százalékot szerzett, ami kicsivel elmarad a várakozásoktól. Szakértők úgy számoltak, hogy 40 százalék feletti eredmény kellene az abszolút többséghez.

A voksolás, amint arra számítani lehetett, a balközép vereségét jelenti. Az eddig kormányzó Demokrata Párt potenciális koalíciós partnereivel 25-28 százalékot szerzett.

Mindez azt jelenti, hogy egyik politikai erő sem képes a kormányzásra. Ez előrevetíti a nagykoalíció esélyét, így Berlusconi tömbje a baloldallal léphet koalícióra. Ez a megoldás lenne az EU számára is a legjobb. Kérdés, hétfőn az európai tőzsdék miként reagálnak az eredményre.