Előfizetés

Nem kapta meg az Oscart a Testről és lélekről

Publikálás dátuma
2018.03.05. 06:07
Fotó: Molnár Ádám
Az Una Mujer Fantástica (Egy fantasztikus nő) című chilei alkotás kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben.

Sebastián Lelio drámája mellett Enyedi Ildikó Testről és lélekről című műve, valamint a Szeretet nélkül című orosz, A négyzet című svéd és a The Insult című libanoni film volt versenyben az elismerésért.

Chilei film először nyert ebben a kategóriában.

Lassan, de tágul az e-tér

Danó Anna
Publikálás dátuma
2018.03.05. 06:05
Néhány hete az e-személyivel is kiváltható a gyógyszer. Már csaknem valamennyi patikába telepítették az ehhez szükséges kártyaol
Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről. Közben egyre több adatunk kerül be a rendszerbe.

Bővítették az e-egészségügy szolgáltatásait. Így például a patikákban már gyógyszerkiváltáshoz is használhatják az e-személyit. Erről Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) e-egészségügy fejlesztéséért felelős főosztályvezetője beszélt az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy (IME) című szakmai lap minapi konferenciáján. Eddig, ha a gyógyszertárban kéznél volt a recept, minden gond nélkül bárki átvehette akár a szomszéd gyógyszereit is. Ez a megoldás továbbra is érvényben marad. Nem változik az sem, hogy a hagyományos személyi igazolvánnyal és a taj-kártyával akkor is kiadják az orvosságokat, ha nincs ott a felírási igazolás. A gyógyszerész az e-térben látja, hogy mit írt fel az orvos.

Néhány hete az e-személyivel önmagában is kiváltható a gyógyszer. Mostanra ugyanis már csaknem valamennyi patikába telepítették az ehhez szükséges kártyaolvasókat. Az e-személyi pedig nemcsak a személyi azonosítókat, hanem a tajszámot és az adószámot is hordozza, így nincs szükség külön taj-kártyára.

Szabó Bálint beszélt arról is, hogy egyéb lakossági szolgáltatásokat is fejlesztettek az e-térben. A portálon például bárki nyomon követheti, hogy milyen beutalókat, recepteket írtak neki, illetve az állapotával, kezelésével kapcsolatban mit töltöttek fel az orvosok az e-térbe. Hozzátette: hamarosan az önrendelkezéssel kapcsolatos részt tovább bővítik, és lehetővé válik az is, hogy valaki elektronikus megbízást adjon rokonának, szomszédjának arra, hogy gyógyszereit akár felírási igazolás nélkül is elhozza. Az e-térben lehet majd rögzíteni annak az elérhetőségét, akit az orvos értesíthet, ha valakit baleset ér, vagy váratlanul kórházba kerül. Készül a mobil- és telemedicina eszközök csatlakozását segítő fejlesztés is. A tervek szerint például az okosóra által gyűjtött személyes egészségügyi adatokat csak akkor lehet betáplálni a térbe, ha azokat a kezelőorvos is jónak, hasznosnak ítéli.

A szakember elismerte: 2017-ben, a szolgáltatás elindításakor nem törődtek azzal, hogy a lakossággal megismertessék az új rendszert. Szabó Bálint ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: azt "elsősorban az orvosoknak szánták”, ezért az induláskor arra koncentráltak, hogy ők, valamint az intézményrendszerben dolgozók tudják mielőbb használni. Hozzátette: ha nem is verték nagy dobra, de az elmúlt hetekben már készültek a lakosság számára is a rendszer működéséről prospektusok, You Tube csatornán elérhető kisfilmek.

Szabó Bálint beszélt arról is, hogy eddig háromezernél több gyógyszertár, 5400 háziorvosi praxis és száznál több kórház csatlakozott a térhez. A szakrendelők beléptetése még folyamatban van, közülük mintegy hatvan szolgáltató még nem tudott eleget tenni a kapcsolódás feltételeinek. A rendszerbe naponta már most is átlagosan 800 ezer e-recept érkezik. Hozzátette: az orvosok még nem szívesen írnak e-receptet, a vények 40 százalékát ugyanis még mindig a gyógyszerészek rögzítik a rendszerbe.

Mégis költözniük kell a fóti iskoláknak

Lőrincz Tamás
Publikálás dátuma
2018.03.05. 06:03
Költözés előtt. FOTÓ: Molnár Ádám

Költöznek a fóti gyermekváros területén működő iskolák, pedig a kormány korábban azt ígérte, hogy a kastélypark rendezési terve "csak" az állami gondozásban lévő gyerekeket érinti.Tavaly januárban jelentette be Czibere Károly szociális államtitkár, hogy bezárják a fóti gyermekvárosként ismertté vált Károlyi István Gyermekközpontot, a lerobbant állapotban lévő kastélyt pedig felújítják. Lázár János kancelláriaminiszter erre reagálva tavaly februárban azt állította, hogy a kormány intézkedése „csak az állami gondozásban élő gyerekeket érinti”, más bérlőket vagy szerződéssel rendelkezőket nem. A 60 hektáros területen ugyanis két iskola is működik, ráadásul a kastély mellett helyezkednek el azok a szolgálati lakások is, amelyek bérlői jellemzően idős nyugdíjasok, a gyermekváros korábbi dolgozói.

Úgy tűnik, a kezdeti tervek jelentősen módosultak, a Népszava információi szerint ugyanis mindkét iskola elköltözik majd. Az alapítványi tulajdonú Fóti Szabad Waldorf Iskola saját akaratából távozik, az oktatási intézmény ugyanis egy évvel ezelőtt új helyet kezdett keresni magának. Végül a szintén Fót területén lévő „volt TSZ irodaházként” ismert épületet választották, amelyet önkormányzati segítséggel teljesen felújítanak, így a 450 gyerek hamarosan oda jár majd. A gyermekváros területén bérlőként jelenlévő másik, önkormányzati fenntartású Fóti Népművészeti Szakgimnázium és Gimnáziumnak viszont már a kormány döntése miatt kell költöznie. A tervek szerint az iskola egy teljesen új, 24 tantermes épületet kap, méghozzá a Waldorf Iskola által kinézett épület melletti telken.

Fót alpolgármesterének Facebook-bejegyzése szerint Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője tájékoztatta őket a tervekről, az új iskola építéséről szóló kormányhatározat pedig már készül. Németh József lapunknak azt mondta, hogy a költségeket az állam állja majd, így Fótnak nem kerül egy forintjába sem a beruházás. Az alpolgármester a szolgálati lakásokban élőkkel kapcsolatban azt is elmondta, hogy ha felmondják is a szerződéseket, akkor sem valószínű, hogy a közeljövőben kerül sor erre, az pedig egészen biztos, hogy „a lakókról gondoskodni fognak”. Jogilag egyébként nincsenek védve a lakók, a szerződések ugyanis – az alpolgármester állítása szerint – bármikor felmondhatók, azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs ilyen szándékuk.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy amikor évtizedekkel korábban kiutalták nekik a lakásokat, akkor minden lakó kapott egy telket is Fót területén, hogy szükség esetén legyen hova mennie. Azon a területen a családtagoknak építettek házakat – tette hozzá. Németh József szerint egyébként az 500 millió forintos támogatás, amit megítéltek a kastély felújítására, jó eséllyel csak állagmegóvásra lesz elég. A kastély ugyanis gépészetileg is leromlott állapotban van, így a teljes megújulásához 8-10 milliárd forintra lenne szükség.

„Vajon a város vezetése mióta tud az iskolák elköltöztetéséről, és vajon mikor akarták ezt a fótiakkal közölni” – vetette fel Vargha Nóra, az Együtt helyi képviselőjelöltje, aki szerint nem tudni miért, de valakinek sürgős lett a középiskola kitelepítése. - Az mindenképpen jó hír, hogy a város nagynevű középiskolája Fóton marad, és a kastély kiürítése miatt nem kell elköszönnünk tőle, de ez nem kétfilléres és nem egy hétig tartó beruházás – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy a beruházással kapcsolatban számtalan kérdés merül fel, de egyelőre nincs hivatalos információ. - Sem a 20 millióért megfizetett fóti kommunikációs tanácsadó, sem Tuzson Bence államtitkár teendői közé nem fért be az, hogy erről valódi tájékoztatást adjon – tette hozzá.

Németh József egyébként lapunknak azt mondta, a kormánytól nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hová költöztetik a gyermekváros területén élő speciális és különleges nevelési igényű gyerekeket, valamint a kísérő nélkül Magyarországra érkező kiskorú menekülteket. Rétvári Bence államtitkár a Szelényi Zsuzsanna független képviselőnek küldött válaszában azt írta, hogy erről még nincs döntés. Egy decemberi kormányhatározatból ugyanakkor kiderült, hogy mely városokba telepítenek majd gyerekeket. A lehetséges helyszínek között pedig - a korábbi nyilatkozatokkal ellentétben - Aszód is szerepel.