Nem teljesülhet Berlusconi álma

Publikálás dátuma
2018.03.05 09:53
FOTÓ: MIGUEL MEDINA / AFP
Fotó: /
Nem lesz könnyű kiutat találni Olaszországban a vasárnapi parlamenti választás után kialakult helyzetből. Baloldali-M5S koalícióra a legnagyobb az esély.

A kormányzó Demokrata Párt (PD) a vártnál is nagyobb vereséget szenvedett az olasz parlamenti választáson, a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) viszont az előzetesen jósoltnál jobban szerepelt. Összességében a Silvio Berlusconi által fémjelzett jobboldali blokk szerezte a legtöbb mandátumot, ám itt is viták várhatóak, mert a bevándorlásellenes Északi Liga 3,5 százalékkal többet szerzett Berlusconi Forza Italiájánál. Félő, hogy kormányozhatatlanná válik az ország, igaz, ilyenre már nem egy ízben volt példa az állam történetében. Mind az M5S, mind a "liga" bejelentkezett a kormányalakításért.

Brüsszel aligha örülhet az eredmények láttán, hiszen az euroszkeptikus pártok jelentős megerősödését hozta a voksolás. Az M5S, az Északi Liga, valamint a szintén a jobboldali koalícióhoz tartozó Olasz Testvériség összesen 54 százalékot szereztek. Elképzelhetetlen az, hogy ezek a pártok lépjenek egymással koalícióra, mert a „csillagosok” és a jobboldal között óriásiak az ideológiai ellentétek. Az M5S 32,6 százalékot kapott, az előzetes közvélemény-kutatások csak 27-28 százalékot jövendöltek a pártnak. Az Északi Liga várakozások feletti 17,5 százalékos eredményt ért el, a Berlusconi által fémjelzett Forza Italia viszont a vártnál gyengébben szerepelt 14 százalékkal. 4,3 százalék jutott a jobboldali radikális Olasz Testvériségnek. E három párt tehát összesen 36 százalékot szerzett.

A voksolás a Matteo Renzi volt kormányfő által irányított, kormányzó Demokrata Párt (PD) teljes összeomlását eredményezte. 18,7 százalékos eredménye minden elképzelést alulmúlt, de még szövetségeseivel együtt is csak 23 százalékot szerzett. Renzi bejelentette, lemond a pártelnökségről, aminek a későbbi kormányalakítás szempontjából is jelentősége lehet. A párt következő elnökének Renzi helyettesét, Maurizio Martinát választhatják meg.

Az M5S központjában óriási lelkesedéssel fogadták az eredmények közlését függetlenül attól, hogy tisztában vannak vele: egyedül nem képes kormányozni. Az alsóházban 316 mandátumra van szükség az abszolút többséghez. Az M5S azonban csak 230-240 helyre tett szert, a jobboldal együttesen 250-260 mandátumhoz jut, a baloldal pedig 110-120-hoz. A szenátusban is többség kell a stabil kormányzáshoz, itt 158 mandátumot kellene megszerezni ehhez. A jobbközép azonban 110-120 mandátumra számíthat, az M5S 130-140-re, a baloldal pedig mindössze 45-55-re.

Az Öt Csillag Mozgalom és listavezetője, Luigi Di Maio azt reméli, össze tud fogni néhány baloldali képviselővel. Kifejtette, ez már a „harmadik köztársaság” korszaka, amelyben az ország „az olaszoké”. Hozzátette, minden politikai erővel tárgyalnak, de az Északi Ligával csak a legvégső esetben fognának össze. Alessandro Di Battista, az M5S egyik prominens személyisége kijelentette, „most mindenképpen tárgyalni kell velünk”. Ez némi elmozdulás a populista párt korábbi álláspontjához képest, hiszen előzőleg elutasított mindenfajta koalíciókötést. „Egyvalami egyértelművé vált az eredményekből, méghozzá az, hogy az M5S a következő törvénykezési időszak sarokkövévé válik” – jelentette ki a politikai erő parlamenti képviselője, Alfonso Bonafede.

Ugyan felmerült a lehetősége annak, hogy nagykoalíció alakuljon a jobb- és a baloldal között, a demokratáknál többek szerint ellenzékbe kell vonulniuk a katasztrofális szereplés után. Ettore Rosato frakcióvezető is így látja, aki szintén súlyos vereségről beszélt. Ebben komoly szerepet játszott Renzi, aki rossz döntések sorát hozta, s a párt képviselőjelöltjei listájának összeállításakor sem az volt a fő szempont számára, ki mennyire esélyes, hanem az: mennyire állnak hozzá közel.

Wolfgango Piccoli, a Teneo kutatóintézet részéről a német Spiegelnek elmondta, szinte lehetetlen lesz a kormányalakítás. Az mindenesetre biztos, hogy hosszú tárgyalásoknak néz elébe Itália. Paoli Flores d’Arcais így sommázta a választást: az emberek egy undorító (az M5S), egy még undorítóbb (PD) és egy agyon undorító (jobboldali szövetség) közül választhattak.

A mostani helyzet azt is jelenti, hogy jó ideig a jelenlegi kormányfő, Paolo Gentiloni marad a miniszterelnök. Akár az sem elképzelhetetlen forgatókönyv, hogy Sergio Mattarella elnök a későbbiekben őt bízza meg kormányalakítással. Az tény, hogy a következő időszakban az elnökre is fontos szerep hárul. Valószínűtlen ugyanakkor Berlusconi visszatérése, ehhez túl gyengén szerepelt pártja.

2018.03.05 09:53
Frissítve: 2018.03.05 19:53

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08