Újságíró-gyilkosság: átalakíthatják a szlovák kormányt

Publikálás dátuma
2018.03.05. 10:52
Pénteken eltemették Martina Kusnírovát, Ján Kuciak szlovák újságíró menyasszonyát. FOTÓ: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Bár Robert Fico szlovák miniszterelnök nemet mondott Andrej Kiska elnök azon felszólítására, hogy az újságírógyilkosság után rendezzenek előrehozott választást, Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke egyetért az államfővel abban, hogy át kell alakítani a kormányt.

A Híd szükségesnek tarja a kormány rekonstrukcióját, részt vesz az Andrej Kiska köztársasági elnök által kezdeményezett tárgyalásokon. A párt már az eltelt hét folyamán megfogalmazta ezt a javaslatát a koalíciós partnerei felé – áll a Híd vasárnap közzétett állásfoglalásában. A Híd így reagált Kiska államfő vasárnapi beszédére, amelyben kifejtette: tárgyalásokat kezdeményez a politikai pártok vezetőivel arról, miképpen képzelik el az ország életének alakulását Ján Kuciak és jegyese meggyilkolását követően. A köztársasági elnök a kormánykabinet átalakításában, vagy az előrehozott választásokban látja a helyzet megoldását – írta a bumm.sk a TASR hírügynökségre hivatkozva.

A Híd már a múlt héten arról beszélt, hogy Robert Kaliňáknak (Smer-SD) távoznia kellene a belügyminiszteri tisztségből, de a Smer-SD-nek kell lépnie ez ügyben. Mivel Kaliňák egyelőre nem készül lemondani, a Híd összehívta a párt országos tanácsát, amely dönteni fog róla, hogy kilépnek-e a kormánykoalícióból vagy nem.

Szerző

Ragadós volt Trump példája

Publikálás dátuma
2018.03.05. 10:48

Az Egyesült Államok után a közép-amerikai Guatemala is bejelentette, hogy májusban Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi izraeli nagykövetségét. Ezt Jimmy Morales elnök személyesen jelentette be Washingtonban, amikor az Izrael-barát lobbiszervezetnél, az AIPAC-nál járt. A külképviselet áthelyezésének időpontja május 16. lesz.

Két nappal korábban, május 14-én helyezik át az amerikai nagykövetséget. Az időpont szimbolikus: e napon lesz az izraeli államalapítás 70. évfordulója. Az Egyesült Államok jelenleg konzulátust tart fenn Jeruzsálemben és nagykövetséget Tel-Avivban.

Guatemalában csak néhány százra tehető a zsidók száma, de ez volt az első latin-amerikai állam, amely 1948-ban elismerte Izrael függetlenségét, majd nagykövetséget nyitott Jeruzsálemben. Ezt azonban később politikai okokból Tel-Avivba helyezték át. Izrael jelentős összegekkel támogat guatemalai fejlesztéseket.

Szerző

Kína jelentősen emeli a katonai büdzsét

A nemzetközi feszültségek, illetve az Egyesült Államokkal való kapcsolat megromlására hivatkozva Kína idén jelentősen, 8,1 százalékkal növeli katonai kiadásait, vagyis a GDP 6,5 százalékosra tervezett emelkedésénél nagyobb ütemben emelik a katonai büdzsét. Ez hangzott el a pekingi népi gyűlés, a parlament ülésszakának első napján. Li Ko-csiang miniszterelnök azt közölte, a nemzetközi színtéren történt változások miatt meg kell erősíteni a hadsereget. A kormányfő a mintegy 3000 küldött előtt azt közölte, hogy a katonai kiképzés, valamint „a háborús készség” is javításra szorul. Mint fogalmazott a legfőbb cél az, hogy megvédjék az ország nemzeti szuverenitását, biztonságát és fejlődésének legfőbb érdekeit.

A 8,1 százalékos katonai költségvetés emelése 1,1 milliárd jüannak, azaz 128 milliárd eurónak felel meg. Az előző évben ennél valamivel kisebb volt a katonai kiadások emelésének mértéke: 7,6 százaléknak felelt meg. Szakértők azonban úgy vélik, hogy a tényleges emelés mértéke 25-50 százalékkal lehet magasabb.

A parlament idei ülésszaka szokatlanul hosszú, 16 napos, s március 20-án ér véget. Ennek oka lehet az, hogy a küldöttek szavaznak az alkotmánymódosításról, s a tízéves államfői időkorlát eltörlésével lehetővé teszik Hszi Csin-ping elnök számára, hogy korlátlan ideig maradjon hatalomban. Az erről szóló szavazást március 11-én rendezik meg.

Szerző