A kormány is tart a fogorvosoktól

Publikálás dátuma
2018.03.06. 06:04
Illusztráció - Fotó: Tóth Gergő
Kerüli a kormány a feszültséget a fogorvosokkal, így a választások előtt márciustól ők is kapnak havi 130 ezer forintos rezsi kiegészítést.

Tavaly, amikor év végén kiutalták számukra hárommilliós szabadon felhasználható extra támogatást, akkor elhangzott: ez most egy egyszeri összeg, de lesz folytatás. Korábban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár pedig azt ígérte: még a ciklus vége előtt rendezik az alapellátó fogorvosok finanszírozását. Cserébe a kormány azt várja, hogy javuljanak a lakosság szájüregi egészségének a mutatói, valamint ahhoz is ragaszkodott, hogy fogorvosok segítsenek egy olyan új finanszírozási rendszer kialakításában, amellyel elkerülhetők az elszámolási csalásokat. Az erről szóló egyeztetések épp hogy elkezdődtek a Magyar Orvosi Kamara(MOK) Fogorvosi Tagozatának elnökével, amikor Lázár János kancellária miniszter a kormányinfón bejelentette a háziorvosok mellett a fogorvosok kapnak márciustól 130 ezer forintot.

Minket is meglepett a bejelentés – mondta a Népszavának Nagy Ákos, aki ősszel a háromnapos részleges fogorvosi sztrájkot megszervezte. A keszthelyi fogorvos hozzátette: hivatalosan még sem ők sem értesültek, hogy pontosan mikor és hogyan kapják meg az összeget, egyelőre örülnek annak. Ám ezzel a 130 ezer forinttal még korántsem teljesült a korábbi követelésük, miszerint legalább a háziorvosokéval azonos finanszírozási többletet várnak az alapellátó körzetek számára. A háziorvosoknak az elmúlt négy évben összesen 520 ezer forinttal nőtt a havi juttatásuk. A háziorvosok és fogorvosok között mindig is volt egy finanszírozási olló, ez 2017-re olyan nagyra nyílt, hogy órási elégedetlenséget váltott ki. Közben A MOK fogorvosi tagozata is elkészítette a számításokat, és az is alátámasztotta, hogy a meglévő finanszírozás – most egy átlagos körzet havi 800 ezer forintot kap – duplájára lenne szükség a stabil működéshez.

A Népszava úgy tudja: a kormányzat az alapellátó praxisok jelenlegi 300-400 ezer forintos alapdíját növeli a minap bejelentett 130 ezres plusszal, míg a beavatkozásokért járó díjak nem változnak.

Lapunknak Ónodi-Szűcs Zoltán hétfőn a fogorvosoknak tett váratlan gesztust azzal indokolta, hogy Lázár János kancellária miniszter tavaly ősszel vállalta: amikor nő a háziorvosok finanszírozása, akkor a fogorvosok sem maradnak ki. A politikus szavaiból az is kiderült: most is egyeztetnek a kamara fogorvosi tagozatával arról, miként lehetne a jövőben úgy rendezni a finanszírozást, hogy az egyaránt szolgálja a betegek és a gyógyítók elégedettségét.

Szerző

SPÖ-diadal Karintiában

Több, mint 10 százalékkal növelte szavazatait a vasárnapi karintiai tartományi választásokon az osztrák szociáldemokrata párt, a megszerzett 47,8 százalék kis híján abszolút többséget biztosít a pártnak. Az eddig hármas koalícióban kormányzó SPÖ bárkit választhat partnerének, akár a 6 százalékkal 22,8 százalékra nőtt szélsőséges szabadságpártot, akár az eddigi helyzetéhez képest mindössze 1,2 százalékkal erősödött néppártot, akár a korábbi egyéb kreációkból formálódott Team Kärnten tömörülést. Nem jutottak be a helyi törvényhozásba a Zöldek. A környezetvédők válsága mögött belső, személyi torzsalkodás rejlik, tovább rontotta az esélyeket, hogy a választások előtt egy nappal jelentette be a párt tavaly nyáron visszalépett országos vezére, a karintiai Eva Glawischnig: a korábban általa is gyakran bírált szerencsejáték birodalomhoz, a Novomatic céghez szerződik magas pozícióba. Az elhulló zöld szavazatokat is felszedő SPÖ eddigi vezére, Peter Kaiser a győzelemmel egy csapásra befolyásos politikusa lett a párt országos vezetésének is.

Újságíró-gyilkosság - Újabb tüntetésekre készülnek

Publikálás dátuma
2018.03.05. 20:00
Fotó: AFP/Beata Zawrze

Kormányellenes tömegtüntetésekre készülnek az elkövetkező napokban Szlovákiában, ahol politikai válság robbant ki egy oknyomozó újságíró meggyilkolása miatt.

A 27 éves Jan Kuciakot és menyasszonyát ismeretlen tettesek lőtték agyon saját házukban. Temetésüket követően, pénteken tízezrek demonstráltak Pozsonyban, követelve a bestiális gyilkosság körülményeinek felderítését, illetve a kormány lemondását. Mint kiderült, Kuciak utolsó újságírói ténykedése arra irányult, hogy felfedje egy elsősorban Kelet-Szlovákiában működő olasz bűnszövetkezet üzelmeit, és a szlovák kormánykörökig elérő kapcsolatrendszerét.

A gyilkosság következtében drámaian megrendült a szlovák koalíciós kormányba vetett közbizalom. A koalíció egyik tagjának, a magyarokat és szlovákokat egyaránt tömörítő, Híd – szlovákul Most – elnevezésű pártnak a vezetője, Bugár Béla felvetette, hogy meneszteni kellene Robert Kalinák belügyminisztert, aki a szociáldemokrata irányzatú vezető kormánypárt, a Smer politikusa. Vasárnap aztán Andrej Kiska államfő is megszólalt, és azt mondta, szerinte a válságot vagy a kormány mélyreható átalakításával, vagy pedig előrehozott választással lehet megoldani. Robert Fico miniszterelnök ezt kerek-perec elutasította.

Több hétfői pozsonyi újság arról írt, hogy Fico nem fogta fel, mennyire súlyos a válság. A Denník N című független lap szerint csak maga Fico, valamint Kalinák nem látja, hogy a kormányfő végnapjainak lehetünk a szemtanúi. A lap szerint ügyvezető kormány kinevezése lenne a megoldás a válságra. A Sme című, liberális pozsonyi lap szerint az ilyen újságíró-gyilkosság egy demokratikus társadalomban akkora tragédia, hogy azt csak az állam és a kormány politikai és erkölcsi felelősségvállalása enyhítheti. A Hospodárské Noviny című lap úgy véli, hogy Fico miniszterelnök és Kalinák belügyminiszter mellett Tibor Gaspar rendőrfőnöknek szintén le kellene mondania. A baloldali Pravda beszámol arról, hogy a Híd-Most jelezte: kilép a kormánykoalícióból, ha Kalinák egy héten belül nem távozik.