Vagyonelkobzás és fegyház - Az ügyészségre számíthatnak csak az eliososok

Publikálás dátuma
2018.03.06. 12:49
Hódmezővásárhely Fotó: Molnár Ádám
Elkezdte begyűjteni az Elios-botránnyal kapcsolatos papírokat az önkormányzatoktól a rendőrség - ám a nyomozás nem dübörög, hiába kapott alaposan dokumentált anyagot a hatóság. A tét nem kicsi: például évek egy fegyházban.

Hogy érdemi nyomozás okán gyűjti-e be a papírokat a rendőrség, vagy épp azért, hogy senki más ne férhessen hozzájuk - ez az egyik alapvető kérdése az Elios-ügynek. Emlékeztetőül: Vácról épp most vitték el a közvilágítási tenderrel kapcsolatos anyagokat. A helyzet az, hogy az Elios-botrány érintettjei egyedül az ügyészségben bízhatnak. Amennyiben minden halad a jog útján, akkor - a 24.hu úgy számol - akár 25 év fegyház és teljes vagyonelkobzás is fenyegetheti azokat, akik benne voltak a szervezett csalásban, feltéve, hogy igazolódik büntetőjogi felelősségük.

Hiszen a portál által megszerzett és feldolgozott OLAF-jelentés szerint szervezett csalással csatornázták át Tiborcz István volt érdekeltségéhez az országnak járó, a közvilágítás korszerűsítésére szánt uniós pénzt fideszes vezetésű önkormányzatok, vállalkozások és a kormányzat asszisztálásával. Mivel olajozottan, sokáig és sok szereplő közreműködésével működött a gépezet, az EU csalás elleni hivatala arra is tesz utalást, hogy az Elios-ügyben a költségvetési csalást bűnszervezetben követték el.

„Az OLAF jelentését úgy kell kezelni, mint egy nagyon megalapozott feljelentést, aminek indukálnia kellene egy alapos vizsgálatot a magyar bűnüldöző szervek részéről” – mondta a portálnak Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter. „Olyan súlyú és annyi személy közreműködését igényelte az OLAF-jelentésben bemutatott mechanizmus, hogy indokolt lenne a rendőrség részéről már most is kényszerintézkedéseket végrehajtani” – vélekedett Marczingós László ügyvéd. Ennek legenyhébb formája az előállítás, de az őrizetbe vétel vagy az előzetes letartóztatás is szóba jöhetne. - Ám az OLAF-jelentésben megnevezettek egyikével kapcsolatban sincs hír arról, hogy megjelentek volna a nyomozóhatóságok, pedig már lassan két hónapja az ügyészség birtokában van a csalás elleni hivatal végleges dokumentuma.

Arról nem is beszélve, hogy a kormány már 2016-ban értesült arról, hogy komoly problémák adódnak a miniszterelnök vejének egykori cégével, pontosabban az általa menedzselt projektekkel. Ugyanis az Európai Támogatásokat Auditáló Főosztály (EUTAF) már 2016 októberében vizsgálatot indított az egyik beszerzés – nevezetesen a kalocsai – kapcsán. (Az EUTAF a Nemzetgazdasági Minisztérium keretein belül működő, de önálló szervezet, amely a hazai szervektől és az irányítóhatóságoktól teljesen független.) És decemberre le is zárta a kutakodást. Csakhogy annak eredményét a kormány titkosította. Valószínűleg nem véletlenül, ugyanis mint arról korábban írtunk, maga Orbán Viktor is tisztában lehetett veje cégének gyarapodásával

Szerző

Elítélték az Index Röszkéről tudósító újságíróját

Publikálás dátuma
2018.03.06. 12:44
Illusztráció: Tóth Gergő
A Győri Törvényszék keddi jogerős ítéletében megrovásban részesítette, és a perköltség megfizetésére kötelezte Nyilas Gergelyt, az Index újságíróját, tudósít a portál. Az újságíró ellen azért emeltek vádat, mert 2015 augusztusában kirgiz állampolgárnak adta ki magát, hogy tudósíthasson a menekültek előállításáról, a röszkei átmeneti táborról, a buszútról és a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóságának győri udvaráról.

Nyilas nem öncélúan adta ki magát kirgiznek: a menekültügyi hatóság a folyamatos kérvények és az óriási közérdeklődés ellenére sem engedélyezte a sajtónak, hogy a helyszínen vizsgálja a menekültek hatósági kezelését, az idegenrendészeti eljárás lefolytatását, a táborokban uralkodó körülményeket. Pedig mindez nyilvánvalóan közérdekű, a nyilvánosságra tartozó információ volt - írja az Index. 

Amikor büntetőeljárás elindult, az újságíró azzal érvelt,  hogy a sajtótörvény értelmében nem vonható felelősségre olyan – nem súlyos vagy aránytalan – jogsértésért, melynek elkövetése nélkül egy bizonyos közérdekű információ nem lett volna megszerezhető. Vagyis a jogszabály pont az övéhez hasonló esetekre lett kitalálva, hogy az újságírót ne büntessék, amiért a munkáját végezte.

A 2016 novemberében az elsőfokon eljáró Győri Járásbíróság is megrovásban részesítette, és 13 ezer forintnyi perköltség megfizetésére kötelezte. Nyilas és ügyvédje, Bodolai László fellebbeztek, így került az ügy másodfokra, a Győri Törvényszékhez, amely helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az ügyvéd szerint az ügyészség mindent megtett azért, hogy az ügyben az újságírót elítéljék.

Nyilas Gergely és jogi képviselője a Kúriától kér felülvizsgálatot, de szükség esetén az Alkotmánybíróságon, valamint az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán keresnek jogorvoslatot.

A teljes cikk - az ügy további részleteivel - itt olvasható.

Szerző

Habsburg György a MOB nagykövete lett

Publikálás dátuma
2018.03.06. 12:34
Fotó: Németh András Péter
Kulcsár Krisztián elnök felkérésére Habsburg György a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nagykövete lett - tudósít az MTI.

A MOB keddi tájékoztatása szerint az osztrák-magyar újságíró, politikus, közéleti személyiség, Magyarország rendkívüli utazó nagykövete örömmel fogadta el a felkérést.

"Elnökségem alatt a Magyar Olimpiai Bizottság különös hangsúlyt kíván fektetni a nemzetközi kapcsolatainak javítására, aminek új alapokra helyezésében számítok Önre, ugyanis közös korábbi tevékenységeink során volt alkalmam személyesen is megtapasztalni, hogy szerteágazó kapcsolatrendszere párosul a sport iránti elkötelezettséggel és felkészültséggel" - írta levelében Kulcsár Krisztián.

Az utolsó magyar király, IV. Károly unokája és az utolsó magyar trónörökös, Habsburg Ottó fia számára nem idegen az ötkarikás mozgalom, mivel a BOM a Magyar Sportért Alapítvány felügyelőbizottságának jelenleg is tagja, valamint korábban a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat nagykövete volt.

Szerző