Czeglédy leltár

Súlyos a tétje a Czeglédy-ügynek: az ügyészség vagy rövid időn belül alátámasztja végre valami hiteles bizonyítékkal a fiatal baloldali politikus bűnösségéről szóló vádjait, vagy az válik lassan jogi tényállássá, hogy az adófizetők pénzéből működő ügyészség, adóhatóság köztörvényes vádakkal vont ki a forgalomból egy fideszes elitre veszélyes, ütőképes ellenzéki politikust.

Nézzük a tényeket! Az adóhatóság tavaly június közepén ütött rajta Czeglédy Csaba iskolaszövetkezeteket üzemeltető cégén, és letartóztatta a politikust. A szegedi ügyészség szerint Czeglédy vállalkozása, a Human Operator körül mintegy 6,3 milliárd forintnyi adót nem fizettek be. Az adónyomozók lefoglalták a cég minden iratát, adathordozóját, befagyasztották a számláit. A cég így néhány tucat diáknak nem tudta kifizetni a bérét.

Tény, hogy Czeglédyt múltja nem makulátlan: több mint egy évtizede, az akkor pályakezdő fiatal politikus elnökölte iskolaszövetkezet befogadott néhány számlát, amelyet a bíróság később fiktívnek minősített, és ezért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Czeglédyt. Azonban a politikus akkor is elismerte, hogy figyelmetlen volt, az adókülönbözetet pedig megtérítette. Azóta pedig eltelt 14 év.

Azokban a hónapokban, amikor a nyáron előzetes letartóztatásba helyezett Czeglédy nem tudott érdemben védekezni a mostani vádakkal szemben, a Fidesz propaganda teljes fordulatszámra kapcsolt. A közmédia és a pártsajtó hónapokon át ontotta az őt már a címében is szimplán bűnözőnek tituláló híreket, cikkeket, „több mint ezer” diák tudatos megkárosításával vádolták. Végül a fideszes többség parlamenti határozatban is bűnözőnek bélyegezte meg a politikust.

Mindezt úgy, hogy közben kiderült: nyolc és fél hónap alatt nemhogy vádemelésig nem jutott el a hatóság, de még egy igazságügyi adószakértői vélemény sem született meg. Ami nem is csoda, mivel a Human Operatornál nyáron lefoglalt iratokat tartalmazó zsákokat is csak ősszel nyitották ki a ráérős nyomozók, Czeglédyt pedig mindössze hónapokkal a letartóztatása után, ősszel hallgatták ki első ízben. A Czeglédyt a sajtóban „közel ezer” diák megkárosításával vádoló, magát a diákok szószólójának feltüntető Fiák Istvánról is kiderült, hogy finoman szólva nem pártatlan az ügyben: nemcsak Czeglédy cégének a konkurenseihez kötődik, hanem az iskolaszövetkezeti ügyben aktív Kósa Lajos miniszter afféle házi ügyvédje. A pártmédia időközben egy tucat sajtópert is elveszített, amiért kritikátlanul átvették a Fidesz-közeli ügyvédtől a károsult diákok nagy számáról szóló tódításokat.

A rövid időre szabadlábra került politikus újabb letartóztatása pedig meglehetősen kétes megvilágításba helyezi a hatóságok szerepét. A kormánysajtó már korábban is hemzsegett a láthatóan egyenesen a nyomozó hatóságoktól érkezett, manipulatívan közzétett anyagoktól. Gulyás Gergely után szabadon: ha az ügyészség bele akar szólni a politikába, akkor alapíthatna pártot, és indulhatna a választásokon. Ennél talán már az is jobb lenne.

2018.03.07 07:15

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48

Megrótták a szomjas gyereket leszállító buszsofőrt, mert "udvariatlan" volt

Publikálás dátuma
2018.08.21 16:22

Fotó: AFP/ Foodcollection GesmbH/
Rendőrt hívott egy járművezető egy családra a hétvégén, mert gyereküknek inni adtak a buszon. Az ügyben megszólalt a közlekedési vállalat is.
Húsz percig állt vasárnap egy miskolci busz, mert a sofőr nem akart elvinni egy családot. Az ok megdöbbentő volt: egy ötéves gyerek visszazárható PET-palackból ivott egy kortyot, a sofőr szerint pedig ez tilos. A busz csak a rendőrök kiérkezésekor indult el, miután a család leszállt. Pedig, ahogy egy utas megjegyezte, a buszon külön ki is van írva, hogy vizet lehet inni.
Közleményében megerősítette ezt a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. is: semmi más nem megengedett, de visszazárható PET-palackból alkoholmentes italt azért ihatnak az utasaik. Elismerték ugyanakkor azt is, hogy a árművezető leszállíthatja azt, aki az utazási feltételeket megsérti. És a járat biztonsági kameráit visszanézve ők úgy találták:
"a járművezető az Üzletszabályzatban leírtak szerint, ugyanakkor nem a számára előírt, kellő udvariassággal járt el".
A sofőr ezért a munkáltatótól megrovásban részesül. Mint írják, a cég a járművezető udvariatlan viselkedéséért az érintett családtól elnézést kér; ugyanakkor fenntartja, hogy a buszvezető az ide vonatkozó szabályzat előírásának megfelelően járt el.
2018.08.21 16:22