Czeglédy leltár

Súlyos a tétje a Czeglédy-ügynek: az ügyészség vagy rövid időn belül alátámasztja végre valami hiteles bizonyítékkal a fiatal baloldali politikus bűnösségéről szóló vádjait, vagy az válik lassan jogi tényállássá, hogy az adófizetők pénzéből működő ügyészség, adóhatóság köztörvényes vádakkal vont ki a forgalomból egy fideszes elitre veszélyes, ütőképes ellenzéki politikust.

Nézzük a tényeket! Az adóhatóság tavaly június közepén ütött rajta Czeglédy Csaba iskolaszövetkezeteket üzemeltető cégén, és letartóztatta a politikust. A szegedi ügyészség szerint Czeglédy vállalkozása, a Human Operator körül mintegy 6,3 milliárd forintnyi adót nem fizettek be. Az adónyomozók lefoglalták a cég minden iratát, adathordozóját, befagyasztották a számláit. A cég így néhány tucat diáknak nem tudta kifizetni a bérét.

Tény, hogy Czeglédyt múltja nem makulátlan: több mint egy évtizede, az akkor pályakezdő fiatal politikus elnökölte iskolaszövetkezet befogadott néhány számlát, amelyet a bíróság később fiktívnek minősített, és ezért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Czeglédyt. Azonban a politikus akkor is elismerte, hogy figyelmetlen volt, az adókülönbözetet pedig megtérítette. Azóta pedig eltelt 14 év.

Azokban a hónapokban, amikor a nyáron előzetes letartóztatásba helyezett Czeglédy nem tudott érdemben védekezni a mostani vádakkal szemben, a Fidesz propaganda teljes fordulatszámra kapcsolt. A közmédia és a pártsajtó hónapokon át ontotta az őt már a címében is szimplán bűnözőnek tituláló híreket, cikkeket, „több mint ezer” diák tudatos megkárosításával vádolták. Végül a fideszes többség parlamenti határozatban is bűnözőnek bélyegezte meg a politikust.

Mindezt úgy, hogy közben kiderült: nyolc és fél hónap alatt nemhogy vádemelésig nem jutott el a hatóság, de még egy igazságügyi adószakértői vélemény sem született meg. Ami nem is csoda, mivel a Human Operatornál nyáron lefoglalt iratokat tartalmazó zsákokat is csak ősszel nyitották ki a ráérős nyomozók, Czeglédyt pedig mindössze hónapokkal a letartóztatása után, ősszel hallgatták ki első ízben. A Czeglédyt a sajtóban „közel ezer” diák megkárosításával vádoló, magát a diákok szószólójának feltüntető Fiák Istvánról is kiderült, hogy finoman szólva nem pártatlan az ügyben: nemcsak Czeglédy cégének a konkurenseihez kötődik, hanem az iskolaszövetkezeti ügyben aktív Kósa Lajos miniszter afféle házi ügyvédje. A pártmédia időközben egy tucat sajtópert is elveszített, amiért kritikátlanul átvették a Fidesz-közeli ügyvédtől a károsult diákok nagy számáról szóló tódításokat.

A rövid időre szabadlábra került politikus újabb letartóztatása pedig meglehetősen kétes megvilágításba helyezi a hatóságok szerepét. A kormánysajtó már korábban is hemzsegett a láthatóan egyenesen a nyomozó hatóságoktól érkezett, manipulatívan közzétett anyagoktól. Gulyás Gergely után szabadon: ha az ügyészség bele akar szólni a politikába, akkor alapíthatna pártot, és indulhatna a választásokon. Ennél talán már az is jobb lenne.

2018.03.07 07:15

Menet közben esett ki egy Volánbusz ablaka Budapesten

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A vezető folytatta útját Monor felé, az ügyben vizsgálatot indítottak.
Kiesett egy Volánbusz ablaka menet közben Budapesten, az Örs vezér tér közelében. A vezető nem szállította le az utasokat, hanem figyelmeztette őket, hogy legyenek óvatosak, majd folytatta útját Monor felé – írta a Blikk.  A lap egy, a járműben készült olvasói fotót is közzétett, és arról számolt be: az ablak lassított felvételszerűen dőlt ki a helyéről, az úttesten pedig ripityára törött. A buszvezető körbejára, majd a busz belsejét is megszemlélte. Telefonált, majd közölte az utasokkal, hogy aki akar, leszállhat, de akkor meg kell várniuk a következő járatot. A Volánbusz sajtóosztálya a lap megkeresésére közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, a buszt pedig átmenetileg kivonták a forgalomból.  
2018.12.18 21:50
Frissítve: 2018.12.18 21:50

Meddig tűröd mindezt? – Karácsonyi üzenetet küldött a Momentum az Európai Néppártnak

Publikálás dátuma
2018.12.18 21:14

Fotó: Facebook/ Momentum Mozgalom
Arra kíváncsiak, hol van a Weber által említett vörös vonal.
A Momentum kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy a párt brüsszeli alapszervezete karácsonyi üzenetet készített az Európai Néppártnak (EPP). Ebben felteszik a kérdést, hogy hol van a Manfred Weber frakcióvezető által említett vörös vonal. Egyebek mellett kiemelik a CEU elüldözését, az ellenzéki művészek cenzúrázását, a közigazgatási bíróságok felállítását, az EU forrásokkal való visszaélést, valamint az ellenzéki parlamenti képviselők kidobását az MTVA épületéből.
„Hadd kérdezzem meg, csak mert karácsony van (és karácsonykor igazat mondunk). Meddig tűröd mindezt? Boldog karácsonyt, EPP”
– üzenik a videóban felmutatott papírokon.
2018.12.18 21:14
Frissítve: 2018.12.18 21:14