Előfizetés

Michelisz: készen állok az újdonságokra

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.03.07. 06:51
Fotók: Molnár Ádám
Michelisz Norbert, a túraautó-világbajnokság tavalyi ezüstérmese szerint a szurkolók számára is vonzó lesz az idén debütáló új sorozat, a túraautó-világkupa (WTCR).

A vb-n még Hondával versenyző magyar pilóta az áprilisban startoló idényt már a Hyundai színeiben kezdi, egy i30 N TCR típusú versenyautót vezet majd a BRC Racing Team színeiben. A versenyző nemcsak autóversenyzője, hanem nagykövete is lesz a márkának.

- A világbajnokság decemberben véget ért, a WTCR rajtjáig azonban még hátravan egy hónap. Hiányzik már a versenyzés?

- Emlékszem az első januári tesztelést megelőző időszakra, már akkor is nagyon vártam, hogy visszaülhessek a versenyautóba. Látva azokat az eredményeket, melyeket a Hyundai 2017 végén produkált, magasak voltak az elvárásaim, ám a technikának még ezeket is sikerült felülmúlnia. Pozitívan csalódtam a Hyundai-ban. Tettre késznek érzem magam, régen voltam ennyire motivált.

- A WTCR kapcsán rengeteg az újdonság, a pilóták életében ezek miatt mennyire van jelen a bizonytalanság?

- Versenyzőként én mindig azoknak a táborát erősítettem, akik szeretnek egy kicsit kémkedni mások háza táján, ez most is így van, ám bármennyire jó is a viszony a pilóták között, amikor érdekek ütköznek, mert rivális gyártók színeiben indulunk, nagyon kevés használható információt lehet megtudni. Az izgatottságom egy része abból is fakad, hogy jelenleg még nagyon nehéz volna megsaccolni az erőviszonyokat, nem könnyű meghatározni például azt, hogy a büntetősúlyok miként alakulnak az idénynyitón, noha sok múlik eredményesség szempontjából azon, hogy ez a politikai faktor miként fog alakulni. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy természetesen a többiek is folyamatosan fejlesztenek és tesztelnek, azaz könnyen előfordulhat, hogy a tavalyi erőviszonyok módosulnak majd.

- Mit gondol, ebben az - egyelőre virtuális - erősorrendben hol helyezkedik el a Hyundai?

- Amikor még csak kívülről láttam az autót tavaly, akkor azt gondoltam, hogy ez a legjobb technika a mezőnyben - miután kipróbáltam sem változott a véleményem. Úgy érzem, ha a jelenlegi információk birtokában hozhatnék újra döntést a jövőmmel kapcsolatban, akkor is a Hyundai-t választanám.

- Amint a vb mezőnyével, úgy a WTCR tagjaként is versenyezhet a Hungaroringen. Ön szerint a hazai drukkerek részéről az új versenysorozat iránt is meglesz az érdeklődés?

- Szerintem igen, hiszen a legtöbb közönségkedvenc versenyző a vb-ből ebben a sorozatban is részt fog venni, ráadásul szerintem lesz más magyar csapat, magyar versenyzőkkel a rajtrácson a hungaroringi versenyen (a 26-os mezőnyhöz minden helyszínen csatlakozhatnak ketten, szabadkártyásként - a szerk.). Több márka, többszörös világbajnokok, nemzetközi túraautó-sorozat győztesek indulnak majd a WTCR-ben is, szerintem ez a szurkolóknak is tetszeni fog. Én személy szerint arra számítok, hogy az érdeklődés talán egy picivel még nagyobb is lesz, mint a korábbiakban.

- Az ön életében most duplán jelen van a várakozás, hiszen a felesége várandós. Még az sem kizárható, hogy a magyar versenypályán fog körözni, amikor megszületik a második gyermeke.

- Kicsit rutinosabb vagyok már, mint tavaly, amikor nagyjából hasonló volt a helyzet, mint most: Johanna április közepére volt kiírva Mirával, ám a kislányom végül március végén érkezett meg. Nagyjából egy év lesz a korkülönbség a két gyermekem között, így elképzelhető, hogy éppen egy versenyhétvége kellős közepén leszek, de próbálom menedzselni ezt a helyzetet. A családból sokan segítenek és kérdezik, hogy mit tudnak hozzátenni ahhoz, hogy egy kicsit könnyebb legyen ez az időszak, bár hozzátenném, hogy én nagyon élveztem az utóbbi évet. Nem mondom, hogy mindig könnyű volt, de ezt a szituációt csak az értheti meg, aki már édesapaként átélt hasonlót. Borzasztóan várom az új kihívásokat az életemben. Kicsit azért remélem, hogy nem éppen a hungaroringi hétvégén születik meg a kislányom, mert szeretnék ott lenni a megszületésekor.

Eljöve a Két Békemenet országa

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2018.03.07. 06:06
RADIKÁLIS JOBBOLDALI LENGYELEK - Sokszor jártak CÖF-rendezvényeken - Népszava fotó

Mi volt előbb? A fölényes ellenzéki győzelem Hódmezővásárhelyen, vagy az újabb Békemenet terve? A Magyar Idők továbbra is úgy tartja, hogy Bayer Zsolt, a lap publicistája az időközi polgármester-választáson elszenvedett fideszes vereségre adott válaszként hirdette meg a Békemenetet az Echo TV Sajtóklub műsorában. Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője a Népszavának erről azt mondta, Bayer Zsolttal ketten beszélték meg a műsor felvétele előtt, hogy Békemenetet szerveznek.

Bencsik András elnöke, Bayer Zsolt elnökségi tagja a Békemenet Egyesületnek. Az ötlet – mesélte Bencsik – annyira hirtelen jött, hogy sem a Fidesszel, sem a Csizmadia László-féle Civil Összefogás Fórummal (CÖF) nem tudtak egyeztetni.

Csakhogy pár nap múlva a CÖF is közölte, hogy Békemenetet szervez, ennek pedig semmi köze a hódmezővásárhelyi választáshoz: a helyszínt már jóval korábban bejelentették a rendőrségen. A felvonulók március 15-én, délben találkoznak a budai oldalon, a Bem téren, és onnan mennek át a Kossuth térre, meghallgatni Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

A furcsa az, hogy Bayer és Bencsik, elvileg a CÖF-től teljesen függetlenül, pontosan ugyanezt az időpontot és helyszínt jelölte meg. A CÖF bizarr módon – az Echo TV-ben elhangzottak ellenére – a „balliberális médiát” vádolta azzal, hogy összefüggést keres a Békemenet és a Fidesz vásárhelyi kudarca között.

Zárug Péter Farkas politológus rendszeresen publikál Bencsik lapjában, a Magyar Demokratában, a Wikipédia „jobboldali közszereplőként” tartja nyilván. Feltételeztük, rendelkezik információkkal arról, mi történik a Békemenet körül. Megkérdeztük azt is, egyáltalán kinek van joga Békemenetet hirdetni: a Békemenet Egyesületnek vagy a CÖF-nek?

Sokkal okosabbak nem lettünk. A politológus írásban elküldött válaszában kifejtette, hogy a szervezési részleteket nem ismeri, és ennek nem is tulajdonít nagy jelentőséget. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) alternatív Békemenete szerinte azt mutatja, hogy elvileg bárki szervezhet ilyet. Nyilván a meghirdetők kiléte dönti el, hogy kik fognak megmozdulni rá – tette hozzá Zárug Péter Farkas. A CÖF és a Bayer-Bencsik páros e téren ugyanazt jelenti a Fidesz-tábor számára, amely tudja azt is, hogy nem a kétfarkú kutyák rendezvényére kell mennie.

„Magyarország legyen a Két Békemenet országa!” – az alternatív vonulást a fideszes Békemenettel egy időben tartja az MKKP, a gyülekező a Blaha Lujza téren lesz. Nem értettük, hogy a politológus miért hozta szóba a viccpárt rendezvényét. Felvetésünket, hogy ennek említése akkor lenne indokolt, ha a kormánypárti Békemenetet is a politikai paródia kategóriába sorolná, Zárug Péter Farkas figyelmen kívül hagyta.

A Fidesz szempontjából a Békemenetben a politológus nem lát nagyobb kockázatot. Persze – jegyezte meg –, számháború biztos lesz belőle, és az is biztos, hogy a szervezettség és a spontaneitás is vita tárgyát fogja képezni. Ugyanakkor régen nem volt Békemenet, ami a kormánypárti „masszív szurkolótábornak” mindig felfokozott közösségi élményt adott, és amit mindig „biztos pontként húzhattak be” a szervezők.

A CÖF arról is beszámolt, hogy a kormány melletti kampányrendezvényre ismét szervezetten érkeznek lengyel vendégtüntetők. Az Orbán-kormány hatalmon maradását tehát külföldi segédlettel akarja elérni a „civil” összefogás, ami nem feltétlenül illeszkedik a Fidesz által vallott „szuverén nemzetállam” víziójába.

Zárug azonban, aki a lengyelek szerepét szimbolikusnak tartja, nem fedezett fel ellentmondást. Hiszen a Budapestre látogató lengyelek is a nemzetállamok Európájának a hívei, ahogyan a magyar kormány is az. „A kérdés maga zavaros” – vélekedett Zárug Péter Farkas. Megismételt kérdésünkre, hogy a lengyelek részvétele szerinte miért nem számít külföldi beavatkozásnak, nem válaszolt.

Eltűnt a spontán aktivizmus

Régebben előfordult, hogy a Fidesz kifejezetten kérte híveit, vegyenek részt a Békemeneten. A párt sajtóosztálya most a Népszava megkeresésére visszafogottabban fogalmazott: „a Fidesz üdvözli a kezdeményezést, mint minden olyan lépést, amely támogatja a kormány politikai küzdelmét, hogy megvédjük Magyarország függetlenségét és biztonságát”. A Fidesz bízik abban, hogy sokan mennek majd el a Kossuth térre (ahol a kormányfő mond beszédet), de nem említette a Bem teret (ahol a Békemenet gyülekezik).

Ceglédi Zoltán politikai elemző lapunknak hangsúlyozta, hogy Békemenet csak akkor van, ha a Fidesz úgy akarja. Állítását alátámasztja, hogy a kormánypárti sajtóbirodalomhoz tartozó 888.hu például külön is toboroz résztvevőket az eseményre. A Békemenet – folytatta Ceglédi – nem megzavarja, hanem erősíti Orbán Viktor kampánystratégiáját, amely az erőszakon, a megfélemlítésen és az agresszivitáson, másfelől a fideszes „magszavazók” egyben tartásán alapul.

A spontán aktivizmus már eltűnt a Fidesz életéből. A kormánypárt rendezvényeinek közönsége jórészt fizetett emberekből, bértapsolókból, külföldről hozott tüntetőkből áll – jelentette ki Ceglédi Zoltán. A lengyelek ismételt szerepeltetése demonstrálni hivatott, hogy a magyaron kívül a lengyel kormány is határozottan Európai Unió-ellenes politikát képvisel.Eljöve a Két Békemenet országa

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2018.03.07. 06:06
RADIKÁLIS JOBBOLDALI LENGYELEK - Sokszor jártak CÖF-rendezvényeken - Népszava fotó

Mi volt előbb? A fölényes ellenzéki győzelem Hódmezővásárhelyen, vagy az újabb Békemenet terve? A Magyar Idők továbbra is úgy tartja, hogy Bayer Zsolt, a lap publicistája az időközi polgármester-választáson elszenvedett fideszes vereségre adott válaszként hirdette meg a Békemenetet az Echo TV Sajtóklub műsorában. Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője a Népszavának erről azt mondta, Bayer Zsolttal ketten beszélték meg a műsor felvétele előtt, hogy Békemenetet szerveznek.

Bencsik András elnöke, Bayer Zsolt elnökségi tagja a Békemenet Egyesületnek. Az ötlet – mesélte Bencsik – annyira hirtelen jött, hogy sem a Fidesszel, sem a Csizmadia László-féle Civil Összefogás Fórummal (CÖF) nem tudtak egyeztetni.

Csakhogy pár nap múlva a CÖF is közölte, hogy Békemenetet szervez, ennek pedig semmi köze a hódmezővásárhelyi választáshoz: a helyszínt már jóval korábban bejelentették a rendőrségen. A felvonulók március 15-én, délben találkoznak a budai oldalon, a Bem téren, és onnan mennek át a Kossuth térre, meghallgatni Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

A furcsa az, hogy Bayer és Bencsik, elvileg a CÖF-től teljesen függetlenül, pontosan ugyanezt az időpontot és helyszínt jelölte meg. A CÖF bizarr módon – az Echo TV-ben elhangzottak ellenére – a „balliberális médiát” vádolta azzal, hogy összefüggést keres a Békemenet és a Fidesz vásárhelyi kudarca között.

Zárug Péter Farkas politológus rendszeresen publikál Bencsik lapjában, a Magyar Demokratában, a Wikipédia „jobboldali közszereplőként” tartja nyilván. Feltételeztük, rendelkezik információkkal arról, mi történik a Békemenet körül. Megkérdeztük azt is, egyáltalán kinek van joga Békemenetet hirdetni: a Békemenet Egyesületnek vagy a CÖF-nek?

Sokkal okosabbak nem lettünk. A politológus írásban elküldött válaszában kifejtette, hogy a szervezési részleteket nem ismeri, és ennek nem is tulajdonít nagy jelentőséget. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) alternatív Békemenete szerinte azt mutatja, hogy elvileg bárki szervezhet ilyet. Nyilván a meghirdetők kiléte dönti el, hogy kik fognak megmozdulni rá – tette hozzá Zárug Péter Farkas. A CÖF és a Bayer-Bencsik páros e téren ugyanazt jelenti a Fidesz-tábor számára, amely tudja azt is, hogy nem a kétfarkú kutyák rendezvényére kell mennie.

„Magyarország legyen a Két Békemenet országa!” – az alternatív vonulást a fideszes Békemenettel egy időben tartja az MKKP, a gyülekező a Blaha Lujza téren lesz. Nem értettük, hogy a politológus miért hozta szóba a viccpárt rendezvényét. Felvetésünket, hogy ennek említése akkor lenne indokolt, ha a kormánypárti Békemenetet is a politikai paródia kategóriába sorolná, Zárug Péter Farkas figyelmen kívül hagyta.

A Fidesz szempontjából a Békemenetben a politológus nem lát nagyobb kockázatot. Persze – jegyezte meg –, számháború biztos lesz belőle, és az is biztos, hogy a szervezettség és a spontaneitás is vita tárgyát fogja képezni. Ugyanakkor régen nem volt Békemenet, ami a kormánypárti „masszív szurkolótábornak” mindig felfokozott közösségi élményt adott, és amit mindig „biztos pontként húzhattak be” a szervezők.

A CÖF arról is beszámolt, hogy a kormány melletti kampányrendezvényre ismét szervezetten érkeznek lengyel vendégtüntetők. Az Orbán-kormány hatalmon maradását tehát külföldi segédlettel akarja elérni a „civil” összefogás, ami nem feltétlenül illeszkedik a Fidesz által vallott „szuverén nemzetállam” víziójába.

Zárug azonban, aki a lengyelek szerepét szimbolikusnak tartja, nem fedezett fel ellentmondást. Hiszen a Budapestre látogató lengyelek is a nemzetállamok Európájának a hívei, ahogyan a magyar kormány is az. „A kérdés maga zavaros” – vélekedett Zárug Péter Farkas. Megismételt kérdésünkre, hogy a lengyelek részvétele szerinte miért nem számít külföldi beavatkozásnak, nem válaszolt.

Eltűnt a spontán aktivizmus

Régebben előfordult, hogy a Fidesz kifejezetten kérte híveit, vegyenek részt a Békemeneten. A párt sajtóosztálya most a Népszava megkeresésére visszafogottabban fogalmazott: „a Fidesz üdvözli a kezdeményezést, mint minden olyan lépést, amely támogatja a kormány politikai küzdelmét, hogy megvédjük Magyarország függetlenségét és biztonságát”. A Fidesz bízik abban, hogy sokan mennek majd el a Kossuth térre (ahol a kormányfő mond beszédet), de nem említette a Bem teret (ahol a Békemenet gyülekezik).

Ceglédi Zoltán politikai elemző lapunknak hangsúlyozta, hogy Békemenet csak akkor van, ha a Fidesz úgy akarja. Állítását alátámasztja, hogy a kormánypárti sajtóbirodalomhoz tartozó 888.hu például külön is toboroz résztvevőket az eseményre. A Békemenet – folytatta Ceglédi – nem megzavarja, hanem erősíti Orbán Viktor kampánystratégiáját, amely az erőszakon, a megfélemlítésen és az agresszivitáson, másfelől a fideszes „magszavazók” egyben tartásán alapul.

A spontán aktivizmus már eltűnt a Fidesz életéből. A kormánypárt rendezvényeinek közönsége jórészt fizetett emberekből, bértapsolókból, külföldről hozott tüntetőkből áll – jelentette ki Ceglédi Zoltán. A lengyelek ismételt szerepeltetése demonstrálni hivatott, hogy a magyaron kívül a lengyel kormány is határozottan Európai Unió-ellenes politikát képvisel.