A kezdő képviselő befejezi

Búcsúzik a képviselőségtől Sallai R. Benedek: az LMP agrárpolitikusa már tavaly bejelentette visszavonulási szándékát, tegnap pedig azt a kötetet is bemutatta, amelyben összefoglalja honatyai működésének tapasztalatait. Az Egy kezdő képviselő naplója – közéleti rémtörténetek című könyv a politikusnak a parlamenti ciklus történéseit kommentáló szerkesztett Facebook-bejegyzéseire épül.

A kötetet és a szerzőt a korábbi frakcióvezető, Schiffer András méltatta – szerinte Sallai egyrészt már a szűzbeszédekor is képes volt rutinos, kizökkenthetetlen szónokként viselkedni, másrészt viszont a politikusként töltött évek alatt is végig civil maradt, nem szédítette meg sem a nyilvánosság, sem az ellenzékiként meglehetősen korlátozott mértékű, de végső soron azért csak-csak megtapasztalt hatalom. Magából a könyvből ugyanez a kettősség érződik: a kötet egy saját morális dilemmáival folyamatosan birkózó ember naplója, akinek a távozása ugyanúgy lelkiismereti döntés, mint ahogy a képviselővé válása is az volt.

Szerző

Orbánék sunyi időhúzásra játszanak CEU-ügyben

Publikálás dátuma
2018.03.07. 06:07
VILÁGDIÁKOK - A CEU egyik legfőbb vonz ereje az amerikai diploma, ezért jönnek Budapestre tanulni Európa legtávolabbi pontjairól
A CEU az Orbán-kormány utolsó feltételét is teljesítette, képzést indított New York-i partnerintézményében, a budapesti működését stabilizáló nemzetközi szerződést mégsem írja alá a magyar állam.

Megkezdte napi működését az Egyesült Államokban a CEU – értesült lapunk. A New York-i székhelyű Bard College-dzsal tavaly októberben kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően a Soros György által alapított egyetem januárban indította el első akkreditált, gazdasági tematikájú kurzusát a Bard campusán. Ezzel a budapesti intézmény megfelel a magyar felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosítása azon előírásának is, amely szerint Magyarországon csak akkor működhet külföldi székhelyű egyetem, ha az anyaországában is vannak képzései.

Mint ismert, a New York államban bejegyzett CEU eddig csak Magyarországon folytatott felsőoktatási tevékenységet, mégpedig a budapesti Közép-európai Egyetem (KEE) falai között. Mivel az intézmény számos képzése amerikai akkreditációval is rendelkezik , a Budapesten tanuló diákok a magyar mellett amerikai diplomát is szerezhetnek. Ez az egyik legnagyobb vonzereje az egyetemnek, és épp ez az, amit a magyar kormány a lex CEU-val – a Soros György elleni szélmalomharc jegyében – meg akart szüntetni. A budapesti intézmény ugyanis nem felelt meg a felsőoktatási törvény Fideszes kormánytöbbség által tavaly áprilisban elfogadott, több alkotmányjogász szerint is alaptörvény-ellenes módosításának, mert New Yorkban nem volt kampusza. Az anyaállamban tudatosan nem hoztak létre oktatóhelyet, hiszen az egyetemet 1991-ben kifejezetten azért alapították, hogy az európai, és elsősorban magyar diákok számára „hozza helybe” az amerikai képzéseket, az ottani felsőoktatási szellemiséget, környezetet.

Az Orbán-kormány pedig pont ettől akarta megfosztani az európai, s közöttük a magyar fiatalokat. A CEU azonban nem hagyta magát: a Bard College-dzsal tavaly októberben kötött megállapodásukat New York Állam Oktatási Minisztériuma gyorsan jóváhagyta, így indulhatott el az első közös kurzus most januárban, amit információink szerint további képzések követnek majd az Egyesült Államokban.

Ennek ellenére a magyar kormány még mindig húzza az időt, nehogy a választás előtt kiderüljön, meg kell állapodnia a „Soros-egyetemmel”. Amikor a CEU múlt héten hírt adott arról, hogy a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) újabb öt évre megújította a budapesti intézmény akkreditációját, a humántárca sietve közölte: ez nem az amerikai Soros-egyetemre érvényes akkreditáció. Azt viszont nem tették hozzá, hogy a MAB az intézmény magyar és amerikai felsőoktatási rendszerek között betöltött összekötő szerepét is elismerte.

Az amerikai képzés megindítása végképp más megvilágításba helyezi az egyetem jövőjét. A budapesti intézmény elnök-rektora, Michael Ignatieff már a CEU-Bard megállapodás aláírásakor jelezte: ezzel lényegében minden akadály elhárult, és a Magyarország és New York állam közötti megállapodás is aláírásra várva az asztalon hever.

A magyar kormány mégis vonakodik megtenni a lépést, holott más egyetemekkel – mint például az ugyancsak amerikai, Budapesten is tevékenykedő McDaniel College-dzsal – szinte azonnal aláírta a hasonló egyezséget. Ehelyett inkább úgy döntöttek: egy évvel, vagyis 2019 januárjáig meghosszabbítják az új feltételek megfeleléséhez szükséges határidőt.

Kerestük a Miniszterelnökséget, a Külügyminisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy megtudjuk, mi hátráltatja a megállapodás aláírását. Választ sehonnan sem kaptunk, a humántárca már idézett közleményéből annyi derült ki, még mindig a CEU–Bard College közti együttműködést vizsgálják. A halogató döntés annak ellenére született, hogy tavaly a New York-i Oktatási Hivatal oktatási biztosa, MaryEllen Elia levelet is küldött Orbán Viktornak a két intézmény közötti megállapodás hitelességéről.

Szerző

Színjáték a nyugdíjasok szavazatáért

Publikálás dátuma
2018.03.07. 06:06
Illusztráció - Fotó: Németh András Péter
Társadalmi egyeztetésnek álcázva reklámozza magát, és fizeti le a nyugdíjasokat a kormány a választások előtt.

 Ahogyan arról még a múlt héten beszámoltunk, váratlanul összehívták a kormány nyugdíjas tanácsadó testületét, az Idősek Tanácsát, hogy bejelentsenek egy újabb tízezer forintos Erzsébet-utalvány csomagot. Csak abban tévedtek informátoraink, hogy ezt nem a testület elnöki tisztét is betöltő Orbán Viktor tette meg, hanem még egyet csavarva a döntésen, a lépést úgy próbálják beállítani, mintha a Tanács tagjai kezdeményezték volna a pénzosztást.

Az Idősek Tanácsa tegnap délelőtti ülése után Novák Katalin családügyi államtitkár, a testület alelnöke bejelentette, azt javasolják a kormánynak, hogy még a választások előtt kapjanak ismét tízezer forintos Erzsébet-utalványt a nyugdíjasok. Természetesen szóba sem hozta a közelgő választást, mindössze a közelgő ünnepre hivatkozott, hogy miért épp most jár az újabb utalvány az időseknek. A Fidesz vezette kabinet ezzel három legyet akar ütni egy csapásra: úgy tehet, mintha a sajátján kívül hallgatna bárki véleményére, megpróbálhatja lefizetni a nyugdíjas szavazókat, és az ingyen pénzre hivatkozva zengheti az ország – amúgy kétes értékű – gazdasági sikereiről szóló propagandát.

Kormányfüggetlen idősügyi szervezetek ugyanakkor arra figyelmeztetnek: aljas színjáték folyik az Erzsébet-utalványokkal. A Népszavának nyilatkozó Földényi György azt mondta, nem valódi gondoskodás az, hogy a kormány „négyévente, választás előtt különböző kisebb összegekkel elkezd dobálózni és ezzel megvásárolja a nyugdíjasok szavazatát”. A Nyugdíjasok Országos Közösségének elnöke azt tartaná valódi megoldásnak, ha egyetlen nyugdíjas sem élne a létminimum alatt.

Némethné Jankovics Györgyi szerint az idősek már nagyon nehezen viselik, hogy kampányszereplővé válnak, egyszerűen szórakoznak velük, és eszköznek tekintik őket. A Nyugdíjasok Országos Szövetségének vezetője színjátéknak tartja, amit az Idősek Tanácsa felvállal ebben a kérdésben és azt kéri, adjanak a nagy nyugdíjas érdekvédő szervezeteknek egy órát arra, hogy elsorolják, valójában mit kérnének az idősek a kormánytól. Egyben arra is figyelmeztetett - épp Hódmezővásárhely példája alapján, hogy az osztogatás ellenkező formában is elsülhet, taszítja az időseket.

Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az éveknek klubhálózat országos vezetője szerint a nyugdíjasok már meg sem lepődtek az osztogatáson, ismerve a Fidesz-kormány logikáját, majdnem biztosak voltak a választási ajándékban. Ugyanakkor az Orbán-kabinet törvénysértésére is felhívta a figyelmet, mert a tavaly novemberben saját sikerként bejelentett nyugdíjprémium előtt már 2014-ben is kötelességük lett volna ezt az egyszeri juttatást kifizetni az időseknek, hiszen akkor is teljesültek a prémium feltételei. Tehát amikor Erzsébet-utalványt ad a kormány, akkor a magunk részéről úgy vesszük, most adja meg, amit már jóval korábban ki kellett volna fizetnie - tette hozzá.

Szerző