Trump neve már nem jó cégér Panamában

Publikálás dátuma
2018.03.07 15:30
FOTÓ: STR / AFP
Fotó: /
Eltávolították a Trump nevet egy hotelről Panamában. A milliárdos ingatlanbefektető amerikai elnök ügyvéd csapata máris megindította a szerintük törvénytelen eljárás elleni küzdelmet.
FOTÓ: RODRIGO ARANGUA / AFP

FOTÓ: RODRIGO ARANGUA / AFP

Panamában hétfőn ért véget egy hosszadalmas üzleti vita egy 70 emeletes, 200 szobás tengerparti luxus szálloda kapcsán az amerikai elnök cége és a hotel tulajdonosa, a  ciprusi származású Miamiban élő 39 éves ingatlanbefektető, Orestes Fintiklis között. A Panama Cityben található Trump Hotel és Torony többségi részvényese Fintiklis, működtetője viszont a Trump cége volt. A két befektető között tavaly kezdődött a viszály, a főrészvényes megbízhatatlan menedzsmenttel vádolta meg a Trump céget és a „Trump márka” romlására hivatkozva  arra az álláspontra helyezkedett, hogy a hotelt többé nem bízza az elnöki cég gondozására. A Trump cégnek azonban esze ágában nem állt eleget tenni a tulajdonos felszólításának, képviselői nem adták át a luxusszálloda menedzsmentjét. Fintiklis február 22-én a helyszínre érkezett és bejelentette, felbontja a szerződést a Trump Companyvel. A Trump menedzsment azonban be sem engedte a tulajdonos embereit.

A patthelyzetet egy hétfői panamai bírósági helyzet oldotta fel. A bíróság Fintiklis mellett döntött, a rendőrség pedig segített, hogy a tulajdonos birtokba vehesse a szállodát. A munkások feszítővassal távolították el a homlokzatról a Trump feliratot. A ciprusi származású amerikai befektető ugyan a hotel visszavétele után úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy csupán egy „kontrollt vesztett kereskedelmi vitáról volt szó, amelyet megoldottak ennek az országnak a hatóságai”, azért hozzátette, annyira boldog, hogy kérvényezni fogja a panamai állampolgárságot.

A Trump-csapat azonban nem hagyja annyiban. Az elnöki cég szerint szerződésük hatályos, a hétfői panamai bírósági döntés nem végleges, csupán átmeneti rendelkezés, a kérdésben nemzetközi döntőbíróságnak kell meghoznia a döntést. Az elnök emberei jelezték, meggyőződésük, hogy megnyerik ezt a vitát, a Trump Hotel fenn fog maradni Panamában, a tulajdonosnak pedig komoly anyagi, erkölcsi kártérítéseket kell majd fizetnie a Trump vállalatnak.

Szerző
2018.03.07 15:30

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08