"Eladta lelkiismeretét a maffiának" - Bizalmatlansági indítvány Fico ellen

Publikálás dátuma
2018.03.07. 17:17
Tüntetők Fico-ellenes transzparensekkel egy Jan Kuciak és Martina Kusnirova meggyilkolása kapcsán szervezett megmozduláson, 2018
Bizalmatlansági indítványt terjeszt be Robert Fico kormányával szemben Szlovákiában a törvényhozás két ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO)  - jelentették be az MTI értesülései szerint a pártok képviselői szerdán.

A bizalmatlansági indítványt rendkívüli ülésen fogja tárgyalni a parlament, ennek időpontja még nem ismert, azt a beadvány beterjesztésétől számított egy héten belül kell kitűznie a házelnöknek.

Igor Matovic, az OLaNO vezetője az indítványt azzal indokolta, hogy a kormányfő, aki szavai szerint "eladta lelkiismeretét a maffiának", nem hajlandó felelősséget vállalni azért, hogy "Szlovákia visszatérőben van a 90-es évekbe". Matovic a kilencvenes éveket említve Vladimír Meciar kormányának idejére utalt, a maffiára való hivatkozással pedig vélhetően azokra a közlésekre, amelyek a nemrégiben meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak írásában szerepeltek, és egyes szlovákiai olasz vállalkozók kormányközeli kapcsolatairól szóltak.

Az indítványra reagálva a szlovák kormányfő azt mondta: az ellenzéki pártok beismerték mi a céljuk, ami nem kevesebb, mint, hogy államcsínyt hajtsanak végre, nem pedig az, hogy az újságíró és menyasszonyának meggyilkolása kivizsgálásra kerüljön. "Az ellenzék csak úgy tekint a tragédiára, mint egy liftre, amely hatalomra emeli" - fogalmazott Robert Fico.

A bizalmatlansági indítvány beterjesztését azután jelentették be, hogy szerdán megkezdődött az az egyeztetés, amelyet Andrej Kiska államfő indítványozott az ellenzéki pártokkal, az újságíró-gyilkosság utáni feszült helyzetre hivatkozva. Kiska kezdeményezését Robert Fico kormányfő a választási eredmények megtagadásának minősítette.

Az indítvány bejelentőinek, az SaS frakciójának 19, az OLaNO frakciójának pedig 16 képviselője van a 150 fős pozsonyi parlamentben, a kormánykoalíció 78 képviselői mandátumot tudhat a magáénak.

Az SaS és az OLaNO mostani indítványa számíthat majd a pozsonyi törvényhozás másik két ellenzéki pártja közül az egyiknek, a leginkább populistának jellemzett, 8 képviselővel rendelkező Család vagyunk (Sme rodina) mozgalomnak a voksaira, amely már egyértelműen jelezte, hogy kormányváltást akar.

A pozsonyi parlamentben 15 párton kívüli képviselő is van, ők korábban nagyrészt ellenzéki pártok padsoraiban ültek, és egy részük várhatóan támogatja majd az SaS és az OLaNO indítványát. Megfigyelők szerint viszont nem valószínű, hogy támogatni fogja az indítványt az ugyancsak ellenzéki, önmagát nemzeti-kereszténynek meghatározó, hangsúlyosan euroszkeptikus és a NATO-ból való kilépést szorgalmazó Mi Szlovákiánk - Néppárt (LS-NS), amelynek 14 voksa van a parlamentben.

Szerző

Lezuhant egy orosz helikopter, többen meghaltak

Csecsenföldön lezuhant az orosz határőrség egy Mi-8-as helikoptere, többen életüket vesztették - közölték szerdán orosz hírügynökségek.

A TASZSZ hírügynökség, amely szerint a járművön kilencen utaztak, három halottról, két túlélőről és négy eltűntről tud. A csecsen egészségügyi minisztérium szintén három halottról számolt be, a belügyi tárca ötről. A helikopter a Hangihoj kanyonba zuhant az itum-kalinszki járásban, Hildeharoj település környékén, mintegy nyolc kilométerre a grúz határtól. 

A géproncs nehezen megközelíthető, zárt, katonai terepen fekszik, a környéket mentőalakulatok kutatják át. A helyszíni jelentések szerint a régióban viharos volt az idő. A szovjet tervezésű, kétturbinás Mi-8-as az egyik legelterjedtebb középméretű helikopter a világon.

Szerző

Nesze neked, nőnap - Alig lazul a "szereposztás"

Publikálás dátuma
2018.03.07. 16:39
Shutterstock illusztráció
A húsz leggyakoribb foglalkozás közül (amelyekben az Európai Unió dolgozó népességének 76 százaléka tevékenykedik) 11 esetében magasabb a nők aránya, mint a férfiaké – olvasható az Eurostat nemzetközi nőnap (március 8.) alkalmából kiadott közleményében.

A nők aránya a személyi gondozás területén a legmagasabb (89 százalék), amit a takarítás követ: a takarítók 84 százaléka nőnemű az EU-ban. A harmadik helyen az irodai munka szerepel (80 százalék). Az egészségügyi szakemberek (jellemzően nővérek) 78 százaléka nő, a pedagógusi pályán az arány 71 százalék.

A férfiak aránya az építőiparban a legmagasabb (97 százalék), de a fuvarozók és sofőrök is jellemzően férfiak (96 százalék). A tudományos és a mérnöki pályán is többségben vannak a férfiak (83-74 százalék). Az üzleti szférában viszont már majdnem megegyezik a nők és férfiak aránya (49-51 százalék).

A keresetek terén pedig a következő a helyzet: a nők Európa-szerte 2016-ben, csakúgy mint az előző évben, átlagosan 16,1 százalékkal kerestek kevesebbet a férfiaknál. 

Szerző