Előfizetés

Elios - Cegléd, Kecskemét és Keszthely nem adta ki az OLAF-levelezést

Publikálás dátuma
2018.03.08. 11:00
Fotó: Molnár Ádám

Miskolc és Tamási igen, Cegléd, Kecskemét és Keszthely viszont nem adta ki az OLAF levelét - írta az Átlátszó oknyomozó portál.

2010 és 2016 között az Elios Zrt. (korábbi nevén ES Holding Zrt. és E-OS Innovatív Zrt.) több mint 30 magyarországi település közvilágítását korszerűsítette, a legtöbbet az önkormányzatok által elnyert EU-s támogatásból, de volt, ahol bankhitelt vettek fel erre a célra.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) két éve kezdte vizsgálni az uniós forrásból finanszírozott Elios-projekteket, és 2017 januárjában a feltárt visszásságokat tartalmazó jelentését vádemelési javaslattal továbbította a magyar ügyészséghez, amely most költségvetési csalás gyanújával nyomoz.

Február közepén az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az Elios-botrányban érintett településektől azt a levelet, amelyet az OLAF-tól kaptak a közvilágítási projektek uniós vizsgálata közben feltárt tényekről.

Az Átlátszó közadatigénylésére Miskolc elküldte az OLAF levelét, amit a polgármester 2017. október 18-án kapott meg az Európai Unió csalás elleni hivatalától. A dokumentumban az OLAF összegezte, hogy mit tárt fel a város közvilágítási projektjének vizsgálata során.

Tamási szintén kiadta az Átlátszónak az OLAF-tól Elios-ügyben kapott levelet, ami 2017. október 16-án érkezett az önkormányzathoz.

Ezzel szemben Kecskemét az Átlátszó adatigénylésére megtagadta az OLAF-levél kiadását azzal az indokkal, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda lefoglalt minden iratot. Kecskeméthez hasonlóan Keszthely is a nyomozásra való hivatkozással tagadta meg az OLAF-levél kiadását a portálnak.

Akár milliárdokat is bukhatott a vizes vb-s állami cég

Publikálás dátuma
2018.03.08. 09:36
Fotó: Népszava/Molnár Ádám
Rosszul mérte fel a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit a szervező állami cég, ugyanis, sok, sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak foglalt szobába nem érkezett senki - írja a G7. Az egyébként erősen túlárazott szálláshelyek pontatlan becslése miatt a Bp2017 Nonprofit Kft. százmilliós, de akár milliárdos nagyságrendű összeget is bukhatott. Ez még nem különleges egy ilyen rendezvénynél, az viszont igen, hogy a cég a közbeszerzési szerződés ellenére nem akart mindent kifizetni, hosszasan tárgyaltak a szerződött partnerekkel, mi legyen a lefoglalt, de végül üresen maradt szobák költségének sorsa.

A szervezők és hotelek közötti konfliktus ügyében a portál megkeresett több érintett szállodát, illetve a vizes vb-t  rendező cég alkalmazottjait, akik  nagyjából hasonlóan nyilatkoztak az eseményekről. A versenyhelyszínek közelében lévő hotelek jobb helyzetben voltak, ezek teltek meg ugyanis a leggyorsabban, és a sportolók is hamar jelezték, mikor érkeznek, így még volt lehetőség feltölteni a mégis üresen maradó szobákat. A távolabb eső szállásokban már a versenyzői helyek is maradtak üresen, az újságíróknak lekötött szállásokkal pedig még több gond volt, mert a média munkatársai többnyire önjáróak voltak: maguknak foglaltak, nem a kijelölt szállásokra mentek. Amikor biztossá vált, hogy üresen maradnak a szobák, akkor a hotelek próbáltak tüzet oltani, de sokszor ez már késő volt. 

A szállodák, a szerződések szerint azonban, ha egy héten belül mondták le a szállást, vagy nem érkeztek meg a vendégek, a szállásdíjat bánatpénz formájában akkor is meg kellett kapniuk. Sőt, ha 72 órával korábban nem jelezték a szervezők, hogy nincs rá szükség, még a reggelit, illetve a sportolók estében a teljes ellátást is felszámolhatták. A szállodák összességében valószínűleg nem jártak rosszul, különösen a túlárazás miatt. A teljes turisztikai szektor viszont biztosan megsínylette a dolgot. Ahogy az egyik megkérdezett a portálnak fogalmazott: a bánatpénz nem fogyaszt.

Az üres szobákon ezért a Bp2017 Kft. bukott, sokat. A portál felidézte, hogy az akkori tájékoztatás szerint a szobák harmadát kellett volna fizetnie a szervezőknek, a többit a vendégek állták volna. Mivel azonban utóbbiak sokkal kevesebben jöttek, mint amit reméltek, a bánatpénzt is részben a Bp2017 Kft. állta. Valószínűleg ezért próbálták újratárgyalni a feltételeket a vb után. A szállodák többsége nem engedett, igaz, teljes összhang sem volt köztük. Állítólag az is felmerült, hogy közösen terelik jogi útra az ügyet, de többen nem akartak komolyabban konfrontálódni egy állami szereplővel. A konfliktust végül a Bp2017 Kft. visszavonulása oldotta meg, bár az nem teljesen egyértelmű, hogy mindenhol fizettek-e. A hotelekkel ugyanis egyedileg állapodtak meg. 

A G7 megkereste a szervező céget is, de nem kívántak nyilatkozni, írásbeli kérdéseikre ebben a témában sem válaszoltak.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Innen nézve - A politika diszkrét bája

A legutóbbi hírek szerint soha nem látott mennyiségű pártot jegyeztek be az április országgyűlési választásokra. Lassan olyan lesz a hazai politikai közélet, mint valami olimpia, ahol nem is annyira a győzelem, mint inkább a részvétel számít. A legtöbb induló világmegváltó programja viccnek is gyenge.

Innen nézve alighanem a Kétfarkú Kutya Pártnak van igaza. Miért kizárólag a politikai elitnek van joga hülyére venni a választókat? Miért kellene jobban komolyan venni azokat a migrációval kapcsolatos rémisztgetéseket, amelyekkel a kormánypárt bombázza az agyhalottnak tartott választóit, mint a Kétfarkúak örök életet garantáló szlogenjét? Miért életszerűbb ennél az a program, amit egy másik párt hangoztat, hogy 12 óra alatt megváltoztatja a „világot”? Ki nem kezd el mosolyogni, ha azt ígérik neki, hogy reggel kilenckor kirúgják Polt Pétert, este nyolcra pedig már ingyenessé is tesznek bizonyos minimális közmű-szolgáltatásokat? Miért kell kevésbé hinnünk az ingyen sör kampányának, mint azoknak, akik ingyen tabletet ígérnek minden iskolásnak, vagy akik a szavazatunkért cserébe a jogosítványt adnák ingyen?

Az idősebbek még biztosan emlékeznek, hogy két-három évtizeddel ezelőtt, amikor cseppet sem volt vidám és gondtalan az életünk, mégis volt kedvük az embereknek viccet csinálni mindenből. Gyakran még olyan politikai ügyekből is, amelyek miatt legszívesebben sírni lett volna kedvük. De mostanra ez is megváltozott. Ma már alig születnek Pesten viccek, ha mégis, azok inkább kerülik a politikai témákat. Mint az ötvenes években, amikor egy rosszkor, rossz helyen elmondott poénért akár börtönbe is kerülhetett valaki. Mostanában is sokan félnek, bár ezt az Orbán által gyakran emlegetett dakota mondások egyikével igyekeznek leplezni: „Ha a tábortűznél elmesélsz egy viccet, és senki nem nevet rajta, az vagy azt jelenti, hogy már mindenki alszik, vagy azt, hogy csak tettetik az alvást.”

Lehet, hogy jobb kedvűek volnánk, ha nem tekintenénk vérre menő háborúnak a választások kimenetelét. Ha a Kétfarkú Kutya Párt lazasága nem számítana kuriózumnak, ha az indulók között többen volnának, akik a világot a humor oldaláról próbálják megváltani. 2010-ben ezzel nyerte meg az izlandi főváros helyhatósági választását egy humorista által alapított politikai erő; Szerbiában egy 26 éves egyetemista hozta létre a „Nem is ettél töltött káposztát” nevű viccpártot; Dániában a Becsületes Munkakerülők Pártja fakasztott mosolyt. Korábban Olaszországban Cicciolina, a magyar származású pornócsillag alapított egy "szerelem pártot", az ellaposodó szexuális élet frissítésére a nyilvános szeretkezést ajánlotta, amelynek gyakorlására szerelemparkok létesítését javasolta a nagyobb városok vezetőinek. Radikálisként ezután öt évig ülhetett az olasz parlamentben.

Most Kelemen Anna, egy bulvár celeb jelentette be a közösségi oldalán, hogy ha kapna 5000 lájkot, elindulna a választásokon - igaz, Hódmezővásárhely után már vissza is vonta a jelentkezését. Pedig bájosan festett volna a Kossuth téren, a T. Házban, a többi profi között.