Akár milliárdokat is bukhatott a vizes vb-s állami cég

Publikálás dátuma
2018.03.08 09:36
Fotó: Népszava/Molnár Ádám
Fotó: /
Rosszul mérte fel a vizes világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit a szervező állami cég, ugyanis, sok, sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak foglalt szobába nem érkezett senki - írja a G7. Az egyébként erősen túlárazott szálláshelyek pontatlan becslése miatt a Bp2017 Nonprofit Kft. százmilliós, de akár milliárdos nagyságrendű összeget is bukhatott. Ez még nem különleges egy ilyen rendezvénynél, az viszont igen, hogy a cég a közbeszerzési szerződés ellenére nem akart mindent kifizetni, hosszasan tárgyaltak a szerződött partnerekkel, mi legyen a lefoglalt, de végül üresen maradt szobák költségének sorsa.

A szervezők és hotelek közötti konfliktus ügyében a portál megkeresett több érintett szállodát, illetve a vizes vb-t  rendező cég alkalmazottjait, akik  nagyjából hasonlóan nyilatkoztak az eseményekről. A versenyhelyszínek közelében lévő hotelek jobb helyzetben voltak, ezek teltek meg ugyanis a leggyorsabban, és a sportolók is hamar jelezték, mikor érkeznek, így még volt lehetőség feltölteni a mégis üresen maradó szobákat. A távolabb eső szállásokban már a versenyzői helyek is maradtak üresen, az újságíróknak lekötött szállásokkal pedig még több gond volt, mert a média munkatársai többnyire önjáróak voltak: maguknak foglaltak, nem a kijelölt szállásokra mentek. Amikor biztossá vált, hogy üresen maradnak a szobák, akkor a hotelek próbáltak tüzet oltani, de sokszor ez már késő volt. 

A szállodák, a szerződések szerint azonban, ha egy héten belül mondták le a szállást, vagy nem érkeztek meg a vendégek, a szállásdíjat bánatpénz formájában akkor is meg kellett kapniuk. Sőt, ha 72 órával korábban nem jelezték a szervezők, hogy nincs rá szükség, még a reggelit, illetve a sportolók estében a teljes ellátást is felszámolhatták. A szállodák összességében valószínűleg nem jártak rosszul, különösen a túlárazás miatt. A teljes turisztikai szektor viszont biztosan megsínylette a dolgot. Ahogy az egyik megkérdezett a portálnak fogalmazott: a bánatpénz nem fogyaszt.

Az üres szobákon ezért a Bp2017 Kft. bukott, sokat. A portál felidézte, hogy az akkori tájékoztatás szerint a szobák harmadát kellett volna fizetnie a szervezőknek, a többit a vendégek állták volna. Mivel azonban utóbbiak sokkal kevesebben jöttek, mint amit reméltek, a bánatpénzt is részben a Bp2017 Kft. állta. Valószínűleg ezért próbálták újratárgyalni a feltételeket a vb után. A szállodák többsége nem engedett, igaz, teljes összhang sem volt köztük. Állítólag az is felmerült, hogy közösen terelik jogi útra az ügyet, de többen nem akartak komolyabban konfrontálódni egy állami szereplővel. A konfliktust végül a Bp2017 Kft. visszavonulása oldotta meg, bár az nem teljesen egyértelmű, hogy mindenhol fizettek-e. A hotelekkel ugyanis egyedileg állapodtak meg. 

A G7 megkereste a szervező céget is, de nem kívántak nyilatkozni, írásbeli kérdéseikre ebben a témában sem válaszoltak.

A teljes cikk itt olvasható.

 

Szerző
2018.03.08 09:36

Bodolai szerint nincs veszélyben az Index

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:31

Fotó: Népszava/
Az online lapot tulajdonló alapítvány kurátora szerint nincs oka azt feltételezni, hogy az új tulajdonosok megvonják tőle a bizalmat.
Személyi és jogi garanciákat is lát Bodolai László a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnöke arra, hogy nem távolítják el a posztjáról. Bodolai a Népszavának azt mondta, Ziegler Gábort, aki a CEMP-csoporton belül mindig is az értékesítési területet vezette, több mint egy évtizede ismeri. – Ezért nincs rá okom, hogy bármilyen módon kételkedjek abban, hogy a hétfői napon kiadott közleményükben megfogalmazott a bizalmat egyik pillanatról a másikra megvonja  – tette hozzá. Jogi garanciákat pedig az MFA alapítói okirata és a hazai joggyakorlat biztosít Bodolai szerint. A kuratórium tagjai ugyanis csak alapos indokkal hívhatók vissza, amennyiben például az alapítvány működését veszélyeztetik.  Mint arról lapunk beszámolt, az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól azt az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, amely az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította. – Szeretném tisztázni, hogy Oltyán József nem „tűnt fel” az Index körül, a hétfőn ismertetett tranzakciók semmilyen módon nem érintik az Index kiadóját. Mostantól az ő résztulajdonában lévő Cemp SH értékesíti az index.hu felületeit, korábban meg Spéder Zoltán cége értékesítette. Ennyi a változás – hangsúlyozta a Népszavának Bodolai. Arra a kérdésünkre, hogy mit szól Oltyán politikai szerepvállalásához (az új vezető ugyanis a KDNP Bács Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja), Bodolai azt mondta: ezt nem tiszte értékelni, mivel "nem egy országos jelentőségű politikus". Az MFA kuratóriumi elnöke a Klubrádiónak is nyilatkozott, szerinte biztosabb helyzetbe került az Index a portál körül minap lezajlott üzleti változásokkal. Nyáron ugyanis komoly veszély alakult ki az Index körül amiatt, hogy Simicska Lajos, Orbán Viktor miniszterelnök egykori barátja eladta az érdekeltségeit Nyerges Zsolt kormányközeli üzletembernek. Az egyébként sem Ziegler, sem Oltyán nem árulta el, hogy mekkora volt a vételár. Oltyán a lapunknak adott interjúban annyit közölt, hogy kevés saját erő mellett az adásvétel nagyját hitelből fizették. Arra a kérdésünkre, hogy melyik banktól kaptak hitelt, nem válaszolt. Ziegler egyébként a napi.hu-nak adott interjújában osztotta Bodolai véleményét, mert szerinte „az Index.hu függetlenségét az garantálja, hogy semmilyen jogunk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába bármilyen módon is beleavatkozzunk.”
Szerző
Témák
index
2018.09.19 21:31
Frissítve: 2018.09.19 21:46

Lakossági fórumokon figyelmeztetnek a magyarországi medveveszélyre

Publikálás dátuma
2018.09.19 20:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Lakossági fórumokon tájékoztatja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az Észak- Magyarországi településeken élőket az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló barna medvékkel kapcsolatban – derült ki az ATV híradójából. Pétervásárán már megtartották az első fórumot, de Salgótarján, Ózd és Miskolc is a tervek között szerepel. A nyár elején hetekig tartották izgalomban medvék Heves és Borsod megyék több településén is az ott lakókat. Május végén egy medvéről két vasutas készítette azt a fotót Somoskőújfalu közelében, amely bejárta a hazai sajtót. Azután több héten át folyamatosan jelentek meg különböző medvékről készült felvételek a szlovák határtól egészen a szerb határig, de Mezőkeresztes közelében is felfigyeltek egy medvére. Ezek után döntött úgy a nemzeti park vezetősége, hogy fórumokat szerveznek azokon a területeken, ahol leginkább várható a medvék felbukkanása.
„Részleteiben tárgyaltuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket legjobb lenne elkerülni, illetve nem létrehozni, azokat a helyzeteket, amik a medvét a lakott területek, vagy az ember közelébe csalja”
– magyarázta a híradónak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.
A szakember azt javasolja, ha medvével találkozunk, akkor maradjunk nyugodtak és óvatosan távolodjunk el a medvétől. Szaladni semmiképpen nem szabad, egyébként a medve kerüli a találkozást az emberrel.
2018.09.19 20:08
Frissítve: 2018.09.19 20:08