Quaestor - Tűzszertartást vett a vezetés a befektetők pénzéből

Publikálás dátuma
2018.03.08. 12:46
Fotó: Tóth Gergő

A Quaestor Értékpapír Zrt. ezoterikus szolgáltatásokért 2009 júniusa és 2013 februárja között egy indiai cég külföldi bankszámlájára mintegy 72 millió forintnak megfelelő összeget utalt amerikai dollárban - áll a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében. Az ügyészek szerint a cégcsoport korábbi vezetői a befektetők pénzének a megtérülését nem az üzleti tervek szerint végzett gazdasági tevékenység eredményétől, hanem részben a természetfeletti erők beavatkozásától, így például hindu tűzszertartástól várták, illetve ezek révén remélték a leleplezés elkerülését is.

Ezekről a szolgáltatásokról fiktív számlákat állítottak ki, amelyek névlegesen tanácsadásról és értékpapír ügynöki tevékenységről szóltak.

Az ügyészség álláspontja szerint ezen túlmenően, szintén a pénzmosás bűntette miatt folyamatban lévő bűnügyben olyan további új bizonyítékokat is sikerült beszerezni, amelyek megismerhetővé tették az alapügy vádlottjai által 2013. év közepétől folytatott titkosított e-mailezést, amelyek tartalma ugyancsak tovább erősíti a vádat.

A bírói szakban folyamatban lévő alapügyben tartott mai tárgyaláson a vádat képviselő ügyész az új bizonyítékok tárgyalás anyagává tételét indítványozta.

Szerző
Témák
Quaestor-ügy

Három napon belül jön a rezsikedvezmény

Publikálás dátuma
2018.03.08. 12:10
Fotó: Vajda József

A lakossági gázfogyasztók 12 ezer, a 20 köbméteresnél kisebb közös mérőre kötött fogyasztók 24 ezer, a 20 köbméter feletti közös mérősök pedig 120 ezer forint jóváírásban részesülnek a tegnap bejelentett kedvezmény végrehajtásáról szóló rendelettervezet szerint - értesült a Népszava.

A szöveg akár már ma megjelenhet, az összeget a lakossági szolgáltatást végző állami NKM-nek három napon belül jóvá kell írnia. A kedvezmény a rákövetkező számlában jelenhet meg, illetve az esetleges lejárt tartozásból vonják le. A tervezet tisztázza: a - számításunk szerint körülbelül 38 milliárdos - forrás az állami nagykereskedőnél (az MVM-tulajdonú MFGK-nál) az elmúlt évek során beszerzési áraik esése és eladási áraik szinten maradása nyomán felhalmozódott többlethaszon. Ez azért halmozódhatott fel, mert az Orbán-kabinet az elmúlt három év során nem érvényesítette a lakossági díjakban a nemzetközi energiaárak zuhanását. A tételt az MVM-nek először 2016-ban kellett külön soron nyilvántartania, ami akkor mintegy ötvenmilliárd forintra rúgott. Szakértők ugyanezt a tételt 2015-re jóval többre - közel százmilliárdra - becsülik, bár azt akkor nem kellett külön nevesíteni. Tavaly csökkenhetett a hozadék, de a mérleg még nem nyilvános. Ebből ugyanakkor könnyen kiszámítható, hogy az MVM-nél még bőven marad abból a lakossági díjcsökkentés elmaradásából származó tartalékból: az Orbán-kabinet most az árcsökkentés elodázásából származó profit kevesebb mint harmadát engedi most át a lakosságnak, mégpedig – állításuk ellenére - nem rezsicsökkentés, hanem egyszeri kedvezmény formájában.

A forrás így nem az állami büdzsét, hanem egy állami vállalat költségvetését terheli. (Az MVM-et a téma kapcsán keressük, ha válaszolnak, anyagunkat bővítjük.) A - számításunk szerint mintegy nyolcmilliárdot igénylő -, háztartásonként 12 ezres távhőkedvezmény is hasonló szerkezetű lesz.

Számításunk szerint átlagos fogyasztás mellett ez idén körülbelül 10 százalékos gázárcsökkentésnek, illetve valamivel kisebb távhőárcsökkentésnek felel meg. (Ellentétes intézkedésig ez az érték jövőre lenullázódik.) Az MSZP számításai szerint ugyanakkor a felhalmozódott tartalékok átlagfogyasztásig a lakossági körben azonnali 32 százalékos gáz-, illetve 10-10 százalékos áram- és távhőárcsökkentést tenne lehetővé.

Ezen túlmenően a kormány egymilliárd forinttal megnöveli a szociális tűzifa-támogatás - idén négymilliárdos - keretét. Noha Orbán Viktor - bejelentése szerint - ezt a fával fűtők megsegítésére szánná, az összeg eltörpül az így fűtők arányához képest, amit szakértők 20 százalékra becsülnek. Ráadásul a fa ára - a többi közművel szemben - 2010 óta 33, a briketté pedig 43 százalékkal emelkedett, illetve a fa- és vegyes tüzelés sokkal környezetszennyezőbb a többi eljáráshoz képest. Az árammal fűtők pedig egyáltalán nincsenek a kormányfő látókörében.

Szerző

312,34 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.03.08. 10:06

Vegyesen alakult és keveset változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel: az euróval, a dollárral és a japán jennel szemben erősödött, míg a svájci frankhoz képest gyengült - írja az MTI. 

Az euró 312,34 forinton forgott reggel hét órakor, szemben a szerda esti 312,35 forinttal.

A dollár árfolyama 251,91 forintról 251,79 forintra gyengült, míg a svájci franké 266,88 forintról 266,90 forintra erősödött.

A jent 2,3758 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,3804 forinttal.

Az euró 1,2406 dolláron forgott, napi szinten 0,04 százalékkal gyengült. A közös európai fizetőeszköz napi legalacsonyabb jegyzése 1,2396, a legmagasabb 1,2415 dollár volt csütörtökön az eddigi kereskedésben.

A svájci frankhoz képest 0,05 százalékkal gyengült az euró, 1,1704 frankot ért.

Egy dollárért 0,9434 frankot kértek, 0,02 százalékot veszített értékéből a dollár. A jenhez képest 0,11 százalékkal gyengült a dollár, csütörtök reggel 105,97 jent ért.

Szerző