Karácsony Gergely a férfiakéval egyenlő bérezést ígér a nőknek

Publikálás dátuma
2018.03.08 16:45
Karácsony Gergely mellett Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke - Forrás: KG/Facebook
Fotó: /
Karácsony Gergely miniszterelnökként ratifikálja az isztambuli egyezményt, valamint garantálja a nők és férfiak egyenlő bérezését - infromált az MTI az MSZP-Párbeszéd kormányfő-jelöltjének csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakról. 

A politikus úgy fogalmazott: április 8-a lesz az igazi nőnap Magyarországon, mert aznap olyan kormányt választhatnak a szavazók, amelyik hitet tesz a férfiak és a nők egyenlősége mellett. Ha kormányt alakíthat, hathatós intézkedéseket tesznek a családon belüli erőszak ellen. Fejlesztik a bölcsődei és óvodai ellátást, valamint felemelik a bölcsődei ágazatban dolgozó nők bérét. A családok maguk dönthetnek arról, hogy hány gyermeket vállalnak,  és a nőknek nem kell majd választaniuk hivatás és család között - jelentette ki Karácsony Gergely.

Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségének tagja azt mondta, hogy amíg az ország miniszterelnökét Orbán Viktornak hívják, addig a női esélyegyenlőség ügye nem fog előre haladni. Ebben az országban kormánypárti képviselők bántalmazhatnak nőket, folyamatosan nő a dolgozói szegénység és ezzel a szegénysorba taszított nők száma - jelentette ki a politikus. Magyarországon ma rossz nőnek, szegénynek és demokratának lenni - fogalmazott a szocialisták nőtagozatának elnöke, kiemelve, hogy ha kormányra kerülnek, akkor alkotmányba foglalják a nők és férfiak egyenlő bérezésének elvét.

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja a nőket ért inzultusokra hívta fel a figyelmet. Magyarországon jelenleg a társadalom fele nem tartja törvényellenesnek a munkahelyi zaklatásokat, és a lakosság ötven százaléka pedig az áldozatokat hibáztatja az őket ért szexuális erőszak miatt. A politikus közölte, hogy a Párbeszéd programot indít annak érdekében, hogy elkezdődjön a társadalmi érzékenyítés.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője az isztambuli egyezmény ratifikálása mellett érvelt. Hangsúlyozta, hogy a magyar nők 23 százaléka él vagy élt olyan párkapcsolatban, amelyben bántalmazták, a nők sérelmére elkövetett nemi erőszakok 70 százalékát pedig jelenlegi vagy volt házas- illetve élettárs követi el.

Szerző
2018.03.08 16:45
Frissítve: 2018.03.08 17:12