Tarlós a Lázár-videóról: vannak barátaink, akiknek kicsit pihenni kellene

Publikálás dátuma
2018.03.08 17:20
MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: /
A főpolgármester szerint tőle ne várják, hogy Lázár Jánost most bántani fogja. Azért akadt egy-két csípős megjegyzése.

„Úgy látom, hogy sokan egy kicsit élni akarnak azzal a remélt lehetőséggel, hogy mi nem nagyon kedveljük egymást Lázár Jánossal. De egy év alatt konszolidálódott a helyzet közöttünk. Ha bárki arra számít, hogy élve bizonyos lehetőségekkel én jó nagyot utána rúgok Lázár Jánosnak az téved” - mondta el lapunknak Tarlós István főpolgármester a Budapestinfón.

A „bizonyos helyzet” arra vonatkozik, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter egy burleszknek is beillő, ugyanakkor nemzetközi kritikákat is kiváltó hardcore-migránsozó videóval jelentkezett Bécsből.

Lázár a hajdani császárváros tizedik kerületéből bejelentkezve, megrettent arccal, szívbemarkoló zongoraszó közepette arról értekezett, hogy a bécsi „nagy hírű” tizedik kerületet mára elárasztották a bevándorlók, kiszorították a fehér keresztényeket, az utcák szemetesek és megnőtt a bűnözés, a bevándorlók pedig nem beszélnek németül.

„Húsz év múlva Budapest is ilyen lehet, ha a választások után az ellenzéki pártok beengedik a bevándorlókat.” „Ha beengedjük őket és itt fognak élni a városainkban akkor ennek is bűnözés, kosz piszok és lehetetlen városi élet lesznek a következményei” - szörnyülködött a miniszter.

Valójában Lázár-videón egy többé-kevésbé rendezett életű város látható, különösebb szemét vagy rendbontás nélkül. Renate Brauner, Bécs nemzetközi ügyekért felelős városi tanácsnoka a Twitteren tiltakozott Lázár videója ellen.

„Csodálkozunk és megdöbbentőnek tartjuk, hogy egy politikus egy szomszédos országának fővárosát így becsmérli.”

Szerinte Lázár vádjai hamisak és „elszomorítóan idegenellenes”.

„Személy szerint csak azt kívánhatom a magyar városoknak, hogy olyanok legyenek, mint Bécs – a világon a legjobb életminőséggel rendelkező város” - szúrt vissza Lázárnak Brauner.

Tarlós István a Magyar Nemzet kérdésére úgy nyilatkozott: korábban Magyarországot is érték kettős mércét sugalló kritikák.

”Magyarországot állandóan cikizik nyugatról, beleavatkoznak legrészletesebben az ország ügyeibe, még vidéki kisvárosok történeteit is kommentálják, kritizálják a kormányt”.

Ugyanakkor Tarlós megpendítette: „azt én nem mondom, hogy ez egy ügyes nyilatkozat volt ebben a pillanatban. Lehet, hogy vannak olyan barátaink, akiknek Hódmezővásárhely és Bécs után pihenni kellene.”

Tarlós István lapunknak úgy írta körül a helyzetet: „Ha őszinték akarunk lenni: a legtöbb milliós nagyvárosban készíthetünk olyan fényképet, amit ha valaki megnéz akkor azt mondja, hogy hát ide mindenkinek el kell jönni, az olyan gyönyörű. És készülhetnek olyan fényképek is, amelyekre azt mondhatja egy kívülálló, a várost egyáltalán nem ismerő ember azt mondhatja, hogy Jézus Mária, hát mi van itt?”

„Ha elmegy akár New Yorkba, akár Pekingbe, akár Bombaybe, vagy isztambulba ezekbe a nagyvárosokban mind a kétféle fényképet elkészíthető. Ha én most megkérek egy jelenleg kormánnyal szimpatizáló újságírót vagy megkérünk egy ellenzéki újságírót, hogy fotózzon a városban és ha a két albumot leteszik egymás mellé, akkor egy kívülálló azt mondja, hogy ez nem ugyanaz a város.”

Szerző
2018.03.08 17:20

Erdogan október elején Budapesten találkozik Orbánnal

Publikálás dátuma
2018.09.24 19:30
Orbán és Erdogan tavaly nyáron, Ankarában.
Fotó: HO / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / AFP/
Felavatja a felújított Gül Baba türbét, és a miniszterelnök mellett a köztársasági elnökkel is találkozni fog Törökország vezetője.
Az előzetesen egyeztetett tervek szerint október 8-9-re várják Budapestre Recep Tayyip Erdogant - tudta meg kormányzati forrásokból az atv.hu.
Erdogan elnök Gül Baba felújított türbéjét fogja hivatalosan felavatni, de a már egyeztetett program szerint találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Áder János államfővel is.
Orbán Viktor elsőként gratulált júniusban, mikor Erdogant egy igencsak vitatott tisztességességű választáson ismét megszavazták országa teljhatalmú vezetőjének - még a szavazatszámlálás lezárultát sem várta meg a kormányfő. A miniszterelnök júliusban ott volt Ankarában, a török elnök beiktatási ceremóniáján is.
2018.09.24 19:30

Vesztésre állnak az oroszok

Publikálás dátuma
2018.09.24 17:56

Fotó: Népszava/
A Magyarországon élő orosz közösség nem felel meg maradéktalanul a nemzetiségek elismeréséről szóló törvényi feltételeknek a Magyar Tudományos Akadémia szerint.    Hivatalossá vált, amit nemrég információnkra hivatkozva írtunk: az Országgyűlés honlapjára kikerült az MTA állásfoglalása, amelyből kiderül, az Akadémia nem támogatja, hogy az oroszok nemzetiségi státuszt kapjanak. Az indoklás szerint a Magyarországon élő oroszok rendelkeznek ugyan a nyelv és kultúra fenntartását szolgáló intézményekkel, a legalább egy évszázados folyamatos, honos népcsoporti jelenlét nehezen bizonyítható: a XX. század folyamán inkább különféle migrációs hullámoknak köszönhető a jelenlétük. A Nemzeti Választási Bizottság nemrég megállapította, hogy összegyűlt legalább ezer érvényes támogató aláírás, ami az oroszok nemzetiséggé nyilvánításához szükséges. A döntő szót a parlament mondja ki, figyelembe véve az MTA tudományos szakvéleményét. „A magyarországi orosz népcsoport 100 éves folyamatos jelenléte nem állapítható meg, ezért a magyarországi orosz közösség honos népcsoporttá nyilvánítását az Akadémia nem javasolja” – hangsúlyozza a Lovász László elnök által jegyzett állásfoglalás. Az MTA indoklása kitér arra, hogy Nagy Péter cár a XVIII. század elején kereskedelmi képviseletet nyitott Tokajban. A magyar-orosz kapcsolatok jeles alakja József nádor felesége, Alexandra Pavlovna, akinek ürömi sírkápolnáját kiemelt emlékhelyként tisztelik a magyarországi oroszok. Mindezek ellenére kétséges a „több évszázadon át tartó, adott településekhez, tájegységekhez köthető, relatíve nagyobb létszámú” orosz jelenlét.
Szerző
2018.09.24 17:56