Elutasította a Kúria Czeglédy kérelmét

Publikálás dátuma
2018.03.09. 06:07
MTI fotó/Kelemen Zoltán

A Kúria hatásköre nem terjed ki arra, hogy felülvizsgálja a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mentelmi jog felfüggesztéséről szóló határozatait, ennek megfelelően nem vizsgálhatja a Czeglédy Csaba független képviselő-jelölt ügyében hozott határozatot sem – állapította meg a testület. Múlt hét pénteken az NVB felfüggesztette Czeglédy – aki korábban az MSZP és a Demokratikus Koalíció ügyvédje is volt – mentelmi jogát. A határozat szerint a döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye, ám Czeglédy jogorvoslat iránti kérelmet nyújtott be a Kúriára. A testület ezt érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert – mint kifejtették – mentelmi jogi ügyekben nem bírálhatják felül a meghozott döntést. A képviselők választásán jogerősen nyilvántartásba vett jelöltet az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. Annyi az eltérés, hogy a mentelmi jog felfüggesztéséről nem az Országgyűlés, hanem az NVB dönt, és a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt az NVB elnökéhez kell benyújtani. A Kúria közleménye arra is rámutatott, hogy az Országgyűlés minősített többséggel meghozott döntése ellen sincs jogorvoslat.

Czeglédy Csaba Vas megye 1. számú egyéni választókerületében, Szombathelyen indul jelöltként, nyilvántartásba vétele március 1-jén vált jogerőssé. A legfőbb ügyész másnap indítványozta az NVB-nél a politikus mentelmi jogának felfüggesztését, mert a jelölt és társai ellen hatmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán. Czeglédy úgy vélte, koncepciós per folyik ellene, és az előzetes letartóztatás fenntartása is indokolatlan. NÉPSZAVA

Szerző

Belvíz Nagyatádon - Fotó

Publikálás dátuma
2018.03.08. 20:15

Varga György, az MTI fotósa örökítette meg a jelenetet a Somogy megyei településen, ahol a hirtelen hóolvadás és az eső miatt olyan mennyiségű belvíz keletkezett, hogy mintegy ötven házat veszélyeztet a településen. 

Szerző
Témák
belvíz Nagyatád

Változik a tömegközlekedés a hétvégén munkanap-áthelyezés miatt

Változik a közösségi közlekedés menetrendje Budapesten a hétvégi munkanap-áthelyezés miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

Március 10-én a fővárosi közösségi közlekedési járatok az iskolaszüneti menetrend szerint közlekednek, a 3-as metró pedig a munkanapokon megszokott rend szerint, este fél 9-ig közlekedik Kőbánya-Kispest és Lehel tér között. Pénteken a munkanapi - egyes helyeken a hétfőtől csütörtökig - érvényes menetrendet kell figyelni a megállóhelyeken, szombaton pedig az iskolaszünetben érvényes pénteki munkanapi menetrend lesz érvényben Budapesten. 

Az éjszakai közlekedésben a március 9-ről 10-re virradó éjszaka munkanapi menetrend lesz érvényben. A 2-es és a 4-es metró a pénteken éjjel megszokott módon hosszabb üzemidővel, éjjel fél egyig közlekedik. Szombat éjjel az éjszakai járatok a megszokott menetrend szerint járnak, a 2-es és 4-es metró ezen a napon is éjjel fél egyig jár.

Szerző