Aranymikrofon a legjobbaknak

Publikálás dátuma
2018.03.08 20:20
Peter Kovary & The Royal Rebels Halfway Till Morning
Fotó: /

Átadták az idei Fonogram-díjakat a Várkert Bazárban. A magyar zenei élet szakmai díját 1992-ben alapították, azóta évente ítéli oda többfordulós kiválasztást követően a szakmai zsűri. Jelenleg tizenkét hazai és hat külföldi kategória létezik – ezek kialakítása és pontos kritériumai körül elég sok a kérdőjel. Életműdíjat kapott az Omega, a szakmai életműdíjat pedig Abella Miklós könnyűzenei menedzsernek adták át.

Az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele a Peter Kovary & The Royal Rebels Halfway Till Morning című albuma lett, a külföldiek között David Gilmour – lapunkban korábban méltatott – Live At Pompeii című lemezét ismerte el a zsűri. Az év hazai modern pop-rock albuma vagy hangfelvétele Heincz Gábor BIGA Gátlás sztriptíz című lemeze, a külföldiek között ezt a kategóriát – papírforma szerint – Ed Sheeran ÷ / Divide című, világszerte minden rekordot megdöntő albuma nyerte. A hazai alternatív vagy indie-rock kiadványok között a Gustave Tiger Chaste And Mystic Tribadry, a külföldi az Arcade Fire Everything Now című lemeze diadalmaskodott. Elektronikus zenei kategóriában nyert a Brains Életlen/Keep Burning, illetve a The xx I See You lemeze.

A hiphop-előadók között a Ganxsta Zolee és a Kartel K.O./Heroin című albuma nyert, az év külföldi rap vagy hip-hop albuma vagy hangfelvétele pedig a Kendrick Lamar Damn című albuma lett. Az év hazai metal albuma az ORDOG kiváló, Sötétanyag című lemeze, a külföldi kategóriában a Stone Sour Hydrogradja nyert. Dzsessz kategóriában a Trio Midnight, Szakcsi Lakatos Béla, Tony Lakatos To Meet Again (Songs Of Pál S. Gábor) albumát ítélték a legjobbnak, az év hazai világ- vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele a Meszecsinka Álomban ébren című lemeze.

Az év hazai hagyományos slágerzenei albuma vagy hangfelvétele (vélhetően ez az egyik legbizarrabb nevű és összetételű kategória) Polgár Peti Hun A Peti című kiadványa, az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele díjban az Irigy Hónaljmirigy részesült. A legjobb gyereklemez Farkasházi Réka és a Tintanyúl Igazi karácsony című albuma lett. Az év felfedezettje a Soulwave zenekar.

Szerző
2018.03.08 20:20

Új igazgató kerülhet az Operettszínház élére

Publikálás dátuma
2018.09.23 18:14

Fotó: Népszava/
A társulat a jelenlegi direktort, Lőrinczy Györgyöt támogatja, de a bíráló bizottság többsége inkább Kiss B. Attila pályázatát támogatja. A döntés a miniszter kezében van.
A múlt héten összeült a Budapesti Operettszínház igazgatói pályázatát elbíráló szakmai bizottság. Úgy tudjuk, hogy a miniszternek ajánlatot tevő testület többsége Kiss B. Attila operaénekes pályázatát támogatja. Mint megírtuk, aspirál még a posztra Szente Vajk színész, rendező és a társulat többségének bizalmát élvező Lőrinczy György jelenlegi főigazgató. A bizottságba delegálták Rost Andrea operaénekest, Vincze Balázs koreográfust, Balázs Pétert a szolnoki és Kirják Róbertet a nyíregyházi teátrum igazgatóját, Hamar Zsoltot, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatóját, Dubrovay László zeneszerzőt, Eperjes Károly színészt, rendezőt, Rónai Pál karmestert, Peller Károly színészt. Utóbbi két tag az Operettszínház képviseletében volt jelen. Úgy tudjuk, hogy ők ketten Lőrinczyt támogatták. Információink szerint a többiek viszont Kiss B. Attilára voksoltak. Ez azért is meglepő, mert elvileg több jelöltet is alkalmasnak tarthat egy tag. Úgy tudni Kiss B. pályázatában leendő balettigazgatóként szerepel Apáti Bence balettművész, publicista, aki politikai műsorok rendszeres résztvevője. A döntést a törvény szerint az EMMI minisztere hozza meg harminc napon belül. 
Szerző
2018.09.23 18:14

Száműzik a drámát az iskolából?

Publikálás dátuma
2018.09.23 17:32

Fotó: Shutterstock/
A dráma és tánc mint önálló tárgy, kimaradt a Nemzeti alaptanterv tervezetből. Ugyanez vonatkozik a mozgóképkultúra és médiaismeretre, valamint a bábjátékra. Ezt sérelmezi egy közleményben több szakmai szervezet.
A Nemzeti alaptanterv (Nat) tervezett módosítását bírálja mások mellett a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Bábművészek Szövetsége, a Magyar Filmművészek Szövetsége, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Független Előadó-művészeti Szövetség.

A petícióban szerepel, hogy a dráma és tánc, továbbá a mozgóképkultúra és médiaismeret több mint két évtizede része a hazai tantervi szabályozásnak, valamint az általános iskolai és középiskolai gyakorlatnak. A közlemény megfogalmazói szerint kihagyásuk a Nemzeti alaptanterv tervezetéből alapvetően szembe megy az elmúlt évtized nemzetközi és hazai pedagógia kutatási eredményeivel is. Ezt megerősítette lapunknak Trencsényi László, pedagógiai kutató, hozzátéve: ha a tervezetet nem korrigálnák, az jelentős presztízselvonást jelentene, illetve egy kifejezetten korszerűtlen válasz lenne a társadalmi kihívásokra. „Ha a gyerekeket, a fiatalokat segíteni szeretnénk a társaskapcsolatok problémáinak, konfliktusainak a kezelésében, akkor erre nincs jobb módszer, mint a drámapedagógia, egyenesen öngyilkosság erre keveset fordítani” - fűzte hozzá a kutató.
Kaposi László, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke lapunknak úgy fogalmazott, a drámapedagógia, a drámaórák színesítették, érdekessé tették a gyerekek hétköznapjait. Nincs rá semmilyen érvényes magyarázat, ha bárki ezt meg szeretné szüntetni, vagy ki kívánja iktatni. Arról nem beszélve, hogy ezek a jellegű órák az élményszintű megélést részesítették előnyben, amiből a résztvevők a későbbiekben sokat tudnak  profitálni.
Az említett közlemény aláírói azt kérik, hogy „a Nat 2018 Művészetek műveltségterület anyagában jelenjen meg a dráma és tánc, a bábjáték, illetve a mozgóképkultúra és médiaismeret műveltségterülete, és mindkét iskolafokozatban kötelezően választható tárgyként tanítani lehessen ezeket a tárgyakat”.
Úgy tudjuk, szeptember 30-ig lehet véleményezni a tervezetet. A fenti probléma nem csak a szakmai szervezetek körében keltett megütközést, hanem a kormányhoz közeli szakmai körökben is.    

Óraadókat küldött el a Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem dékáni döntés alapján ebben a félévben tíz, a drámás képzésben részt vevő óraadó tanártól vált meg. Eez a szám a húszat is elérheti.) A hallgatók tiltakoznak – közölte hvg.hu. Az egyetem vezetése szeptember elején azt a döntést hozta, hogy ezeket az óraadó tanárokat szinte kivétel nélkül elbocsátják az egyetemről – illetve nem újítanak velük szerződést –, a megtartandó kurzusokat pedig szétosztotta olyan oktatók között, akik (noha saját szakterületükön kiválóak) a drámapedagógiához nem értenek – vetették fel a diákok. A Pannon Egyetem ehhez annyit fűzött hozzá, hogy a dráma- és színházpedagógiai szak egyetlen közalkalmazott oktatóját sem bocsátotta el az intézmény. A diákok nem maradtak tanár nélkül, a képzés a többi szakhoz hasonlóan szeptember 13-án elindult. És megnyugtatásul megjegyezték: a kar vezetése továbbra is elkötelezett a képzések színvonala és elkötelezettsége mellett. Azt már nem tették hozzá, hogy miként pótolják a rangos szakemberekből álló oktatói gárdát. 

2018.09.23 17:32