Áramszünet Amszterdamban - Leállt a villamosközlekedés

Publikálás dátuma
2018.03.09. 15:14
Fotó: Shutterstock

Áramszünet miatt péntek délelőtt leállt a villamosközlekedés Amszterdam belvárosának egyes részein, a Rijks Múzeumot pedig ki kellett üríteni.

A rendőrség egy építkezést tett felelőssé az áramkimaradásért, a hatóságok gyanúja szerint elvághattak egy vezetéket. A tájékoztatás szerint a holland nagyvárosban nagyjából 28 ezer otthon maradt áram nélkül, több villamosvonalon le kellett állítani a közlekedést, a népszerű Rijks Múzeum pedig órákra bezárt.

Szerző

Tüntetés Szlovákiában, Fico összehívta a Biztonsági Tanácsot

Publikálás dátuma
2018.03.09. 15:01
Tüntetés Pozsonyban, 2018. március 2. Fotó: ALEX HALADA / AFP
Több tucatnyi szlovákiai városban készülődnek ma tüntetések „Egy tisztességes Szlovákiáért” néven, írja a Hírek.sk, illetve a Felvidék.ma. Az akcióhoz világszerte több nagyvárosban is csatlakoznak. Az egyetemek és főiskolák többsége péntekre rektori vagy dékáni szünetet hirdetett. Robert Fico kormányfő összehívta a Biztonsági Tanácsot, mert attól tart, hogy a pénteki tüntetésen középületekre támadnak majd, számol be a Paraméter.sk.

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának alapos és független kivizsgálását követelik a megmozdulás szervezői, egy nemzetközi nyomozócsoport bevonásával. Követelik továbbá egy új, megbízható kormány felállítását, amelynek nem tagjai olyan emberek, akiknek esetében fennáll a korrupció, illetve a szervezett bűnözéssel való összefonódás gyanúja.

A tüntetés Pozsonyban péntek délután kezdődik, 5 órakor. A szervezők ezen kívül további 30 szlovákiai helyszínt és tucatnyi külföldi nagyvárost említenek, ahol az utcára vonulnak majd.

A Főiskolák Diáktanácsa (ŠRVŠ) azzal a kéréssel fordult a felsőoktatási intézmények vezetőihez, hogy biztosítsanak szünetnapot péntekre. A főiskolák és egyetemek többsége teljesítette a ŠRVŠ kérését, és rektori vagy dékáni szabadot hirdettek. A szlovákiai magyar Diáktanács is támogatja a tüntetéseket, illetve részvételre szólítja fel a magyar fiatalokat.

Különleges intézkedéseket foganatosít a rendőrség a biztonság érdekében, nyilatkozta Tibor Gašpar. Az országos rendőrfőparancsnok tudni véli, hogy "néhány futballklub szurkolótábora készül a pozsonyi tüntetésre, főként a szélsőségesek”. Hangsúlyozta, a múlt heti gyászmenet után Pozsonyban szintén voltak összetűzések, tehát a pénteki békés nagygyűlésen sem zárható ki a rendzavarás.

Robert Fico kormányfő ennek kapcsán összehívta a Biztonsági Tanácsot, mert ő is úgy véli, a tüntetésen erőszakos cselekmények is lehetnek. Szerinte a helyzet rendkívüli, amire már a tanácsnak kellett reagálnia: mint mondta, a kormányhivatal épülete előtt található bokrokban ismeretlenek kőkockákat rejtettek el. Fico hangsúlyozta, fontos számukra, hogy tiszteletben tartsák és megvédjék a sajtószabadságot, valamint teret adjanak a demokráciának, fennáll azonban annak a veszélye, hogy a tüntetés során megtámadhatják a középületek valamelyikét.

A meggyilkolt újságíró és menyasszonya emlékére rendezett múltheti, március 2-i emlékmeneteken összesen mintegy 50 ezer ember vett részt Szlovákiában és a világ csaknem 60 városában.

Egyeztetett a három legfőbb közjogi méltóság
Az országban kialakult belpolitikai válságról tartott egyeztetést a három legfőbb közjogi méltóság, az államfő, a miniszterelnök és a parlament elnöke péntek délután, írja az MTI. Andrej Kiska szlovák államfő az Andrej Danko házelnök által indítványozott találkozójával kapcsolatban még csütörtökön jelentette be: azt szeretné, hogy ott elfogadjanak egy általa előterjesztett nyilatkozatot. Ebben azt nyilvánítanák ki, hogy "mély tisztelettel viseltetnek a polgári jogok szabad gyakorlása" iránt, és kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem nevezik külföldről irányított államcsínykísérletnek, sem más formában nem becsmérlik a "nyugodt polgári tiltakozásokat".
Fico ezzel szemben egy olyan dokumentumot fogadtatott volna el a résztvevőkkel, amely arról szól, hogy aláírói tudatosítják a péntek estére több szlovákiai városban bejelentett megmozdulások "biztonsági kockázatait", leginkább azt, hogy a polgári megmozdulásokkal visszaélhetnek, és így azok erőszakba torkollhatnak.
A résztvevők végül nem egyeztek meg közös nyilatkozat kiadásában.

Szerző

Heiko Maas lesz a német külügyminiszter

Publikálás dátuma
2018.03.09. 12:59
Heiko Maas (középen) FOTÓ: MICHAEL KAPPELER / DPA

Heiko Maas lesz az új német külügyminiszter - derült ki pénteken, amikor a konzervatív CDU és CSU után a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) is bejelentette miniszterjelöltjeit az új német nagykoalíciós kormányba.

Az új kormányban az SPD hat tárcát kap, akárcsak a CDU, míg a CSU-nak három tárca jut. A két utóbbi párt már a hét elején megnevezte miniszterjelöltjeit.

Olaf Scholz, az SPD ügyvezető pártelnöke és Andrea Nahles, a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, az SPD pártelnökjelöltje közölte: Olaf Scholz a pénzügyminiszteri, Heiko Maas a külügyminiszteri, Hubertus Heil a munkaügyi és szociális miniszteri, Katarina Barley az igazságügy-miniszteri, Franziska Giffey a családügyi miniszteri, Svenja Schulze pedig a környezetvédelmi tárcát kapja. Scholz egyben alkancellár is lesz.

Angela Merkel kancellárt (CDU) jövő szerdán a Bundestagban - immár a negyedik alkalommal - megválasztják kormányfőnek. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök közvetlenül ezután a Bellevue elnöki palotában kinevezi az új minisztereket, akik ezután a parlamentben leteszik hivatali esküjüket. Ezzel Németországban - csaknem hat hónappal a választások után - megalakul az új kormány. A kormányalakítás még soha nem tartott ennyi ideig Németországban.

Szerző