Kémmérgezés: a brit haderő szakértőit is bevonják

A brit hadsereg szakértőinek a segítségét kérte pénteken a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet következményeinek felszámolására.

A londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító szolgálata közölte: "számos járművet és egyéb tárgyat" kell eltávolítani Salisbury belvárosából, ahol a bűncselekmény történt, és ehhez kérte a katonai szakértők segítségét, mivel a fegyveres erőknek van megfelelő kapacitásuk és szakértelmük e feladat elvégzéséhez.

A közlemény nem részletezte, hogy a rendőrség pontosan milyen szakterületeken járatos szakértők segítségét kérte, de a BBC úgy értesült, hogy a hadsereg és a királyi haditengerészet hozzávetőleg 180, vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris hadviselés következményeinek elhárítására kiképzett tagja indult a helyszínre.

Magyar orvos látta el a megmérgezett orosz kémet
"Jelenleg mindketten intenzív osztályos ellátásra szorulnak, és továbbra is kritikus az állapotuk" - nyilatkozta Závori László a Magyar Nemzetnek, aki a sürgősségi osztály ügyeleteseként látta el Szkripalt és lányát, mikor kórházba szállították őket. A lap kérdésére azt is elmondta, mind a városban, mind a kórházban "teljes mértékig" biztonságban érzi magát, és úgy látja, az eseményeket Salisburyben inkább kíváncsian, mint rémülten figyelik a helyiek.

Szerző

Vérdíj egy tálib vezetőre

Ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki az amerikai külügyminisztérium Fazlulla molla pakisztáni tálib vezető fejére.

Ezen kívül három-három millió dollár jutalmat ígérnek annak, aki Omar al-Horaszani, a Dzamaat ul-Ahrar nevű tálib frakció vezetője, illetve Mangal Bag, a Laskar-e-Iszlam csoport vezetője nyomára vezet.

A vérdíj kitűzésével Washington szemlátomást újabb próbálkozás tesz arra, hogy enyhítse a feszültséget a pakisztáni kormányhoz fűződő kapcsolatában. A két szövetséges között akkor romlott meg a viszony, amikor Donald Trump elnök egyik újévi Twitter-üzenetében azzal vádolta meg Iszlámábádot, hogy menedéket nyújt az afgán szélsőséges fegyvereseknek, "hazudik és csal". Az amerikai igazságügyi minisztérium ezután azzal fenyegette meg Pakisztánt, hogy befagyaszt szinte minden, Pakisztánnak nyújtott biztonsági célú támogatást. A pakisztáni politikai és katonai vezetés ugyanakkor azt követeli, hogy a nemzetközi és az afgán biztonsági erők keményebben lépjenek fel Fazlulla Afganisztánban tevékenykedő csoportja ellen.

A vérdíjat egy nappal azután tűzték ki a tálib vezetők fejére, hogy feltételezhetően egy amerikai drón a kelet-afganisztáni Kunar tartományban egy kiképzőtáborra mért csapásban végzett 21 afgán lázadóval, köztük Fazlulla fiával is.

Szerző

Indiában engedélyezik a passzív eutanáziát

Engedélyezte a passzív eutanázia alkalmazását pénteken az indiai legfelsőbb bíróság, azzal indokolva döntését, hogy mindenkinek joga van méltósággal meghalni. Az aktív eutanázia továbbra is illegális Indiában. A bírósági határozat csak azt teszi lehetővé, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők eldönthessék, szeretnék-e igénybe venni az életfunkciókat fenntartó gépeket vagy sem, a kómában fekvő betegek helyett pedig ezt a hozzátartózók dönthetik el.

Az eutanázia legalizációjáért folytatott indiai országos vita 2015-ben, egy 66 éves ápolónő halála után kezdődött, aki negyven évig volt kómában, miután megerőszakolták. Passzív eutanázia alatt értendő a többi között a gyógyszeres kezelések szándékos leállítása, hogy hamarabb következzen be gyógyíthatatlan betegek halála. Aktív eutanáziának minősül például a halálos injekció beadása. Ez utóbbi továbbra is tilos, és az indiai törvények szerint öngyilkosságnak vagy emberölésnek minősül.

Szerző