Semjén az új Rogán

Publikálás dátuma
2018.03.10 06:03
Fotó: Magyar Nemzet
Fotó: /
Semjén Zsolt kormányfő-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke súlyosan megsértette a vadászetikát vagy pedig nem bontotta ki az igazság minden részletét – ez következtethető ki a kereszténydemokrata politikus szavaiból, amelyekkel egy svédországi helikopteres luxusvadászatot igyekezett megmagyarázni.

A Magyar Nemzet írt arról, hogy Semjén 2012 óta évente jár Svédországba vadászni, és egy-egy ilyen túra költsége 4-5 millió forintra rúgott. A lap fotót és egy egy kis videofilmet is bemutatott: Semjén egy elejtett rénszarvas és két siketfajd mellett pózol, látható továbbá egy helikopter is, amely egy nyakánál fogva fellógatott döglött állatot szállít. A cikk szerint Semjén extra kívánságai miatt kerültek milliókba az utak: bérelt helikopterrel járt vadászni, és előfordult, hogy egy egész, körülbelül 40 fős hotelt béreltek ki neki és társaságának. (Nem ez a kormány első helikopteres ügye. Mint emlékezetes, 2016-ban a később bezáratott Népszabadság derítette ki: Rogán Antal és családja helikopterrel utazott egy lakodalomba, amit először letagadott a propagandaminiszter.)

Fotó: Magyar Nemzet

Fotó: Magyar Nemzet

Semjén egyik vadászfotójának hátterében látható helikoptert lapunk beazonosította: ez a HeliAir Sweden flottájába tartozó Aérospatiale AS 350 BA típusú gép, amellyel gyakorta szállítanak vadászokat a rénszarvas élőhelyéül számító Hemavan és Ammarnäs vidékére. A helikopteres cég honlapja szerint városnéző szolgáltatások esetén is óránként 250 ezer forintnyi koronát kérnek el a gép bérletéért. Jávorszarvasra nagyjából egymillió forintnyi koronáért lehet vadászni – ebben benne van a négynapos vadászat és egy bika kilövésének az ára –, de ezen felül kell kifizetni például a trófea preparálásának és szállításának költségeit, illetve van, ahol a kísérővadász díját is. Ráadásul ha több vadat is ejt a vadász, úgy a jávorszarvasbika vagy siketfajd esetében újabb 300-400 ezer forintnyi koronát kell fizetni lődíjként. Nem aprópénz a szállodabérlés sem: a Hemavan környéki hotelekben nagyjából 50 ezer forintnyi koronában kerül egy éjszaka egy személynek. A megkérdezett vadászok különösebb extrák nélkül is legalább 3-4 millió közé lőtték be egy ilyen többnapos, helikopteres vadászkaland árát.

Vagyonbevallása a politikus ismert, legális jövedelme havi 1,1 millió forint, megtakarítása pedig 5,5 millió forint.

Semjén Zsolt lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre. A kormányszócső Origo ugyanakkor közzétett egy cikket, amelyben forrás megjelölése nélkül azt írták: Semjén családlátogatás miatt járt Svédországban, és csak kísérőként vett részt egy vadászaton, a helikoptert pedig kizárólag az elejtett állat szállításához vették igénybe. „Nem én helikopterezek, hanem a jávorszarvas. A lejárató cikk többi ferdítését is szépen helyreteszi az Origo” – kommentált Semjén a Facebook-oldalán. Ami azért is meglepő, mert a fotókon nem jávorszarvas hanem rénszarvas mellett pózol a politikus.

Az tény, hogy a képeken Semjén kezében nincs fegyver, ám a lapunk által megkérdezett vadászok – akik csak név nélkül mertek nyilatkozni – valószínűtlennek nevezték, hogy egy kísérő győzelmi pózban fotózkodjon lelőtt állattal. Márpedig ez több fotón is látható, és az egyik videón a terítékhez igazgatja a két kilőtt siketfajdot, ami egy kísérőtől igen súlyos bárdolatlanság lenne. Az tehát kifejezetten furcsa lenne, ha épp az Semjén Zsolt venné semmibe a vadászetikettet, aki az Origo szerint az ország fővadásza, a Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) egy vezetője, és akit a nemzetközi vadászati világban jól ismernek.

S ha már etikett: Semjén az egyik fotón az elejtett rénszarvas nyakán térdel. "Nem szép látvány” – mondta erre az egyik megkérdezett vadász, aki szerint a lelőtt vad tisztelete megadásának régóta kialakult, szigorú szokásai vannak. Az ilyesfajta „győzelmi” pózolás európai vadászok között finoman szólva is visszatetsző, de manapság a valamivel engedékenyebb afrikai vadásztatók is rászólnak ezért a magáról megfelejtkezett vadászra.

2018.03.10 06:03

Önkormányzati einstand - Visszakéri a kormány az uniós támogatásokat

Publikálás dátuma
2018.09.21 06:00
Bajban a büdzsé, viszik a pénzt
Fotó: Népszava/ Vajda József
Választások előtt „kiszórták” a brüsszeli forrásokat, de tetemes a költségvetés hiánya, így most visszaveszi az önkormányzatoktól a pénz egy részét a kincstár – értesült lapunk.
Rekvirálja az állam azokat az uniós pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt oly bőkezűen osztott szét az önkormányzatoknak. Nem lehet másként értelmezni azt a levelet, amelyet az elmúlt napokban számos település polgármestere megkapott, s egyikük el is juttatta azt a Népszavának. Ebben a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára értesíti őket, hogy ha a település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használ összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára. Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista vezetője szerint az állam így akarja „kozmetikázni” a brutális költségvetési hiányt, amely részben épp amiatt keletkezett, hogy az országgyűlési választások előtti propaganda részeként az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét átutalták az önkormányzatoknak. A pénzt azonban javarészt a költségvetés terhére fizették ki, Brüsszel ugyanis az utóbbi időkben feltárt korrupciós ügyek és ellenőrzések miatt az uniós támogatások egy részét visszatartotta, s az összegnek csak a töredékét utalta át. A választási propaganda jegyében kiosztott pénz – amellyel egyébként számos kormánypárti polgármester is kampányolt a Fidesz mellett, mondván, lám, nem csak ígérgetni tudnak – jelentős, 1646 milliárd forintos lyukat vert a központi költségvetésbe, az egész évre betervezett hiány több mint 120 százalékát produkálva

Ha az önkormányzatok visszautalják ezeket a pénzeket, mindjárt szebb lesz a leányzó fekvése, s - legalábbis papíron - eltűnik a hiány egy jelentős része. Az önkormányzatok élete azonban biztosan megnehezedik. Hajdúdorognak például közel kétszáz millió forintot kell visszaküldenie szeptember végéig, amiből épületfelújítást, barna mezős beruházást, kerékpárút-építést finanszíroznának. Most majd külön-külön kell elkérniük a pénzt a MÁK-tól, s abban sem lehetnek biztosak abban, hogy az átutalás gördülékenyen megy majd. Nemcsak a nagyobb városokat érinti az intézkedés: a pár száz lelkes zempléni Komlóskát közel ötvenmillió forinttól „szabadítja meg” így az állam – tudtuk meg Köteles László polgármestertől. Gémesi György, Gödöllő városvezetője, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ez az intézkedés egyértelműen tovább szűkíti a települések önrendelkezéshez való jogát és baljós árnyakat vetít előre. Kerestük az ügyben a Magyar Államkincstárt is, de csütörtök estig nem kaptunk tőlük választ.
2018.09.21 06:00
Frissítve: 2018.09.21 06:00

Több szolgáltatás sem lesz elérhető a Budapest Banknál

Publikálás dátuma
2018.09.20 21:53
Fotó: Népszava
Fotó: /
Új bankkártya rendszert vezetnek be, ezért október 25-én és 26-án könyvelési, pénztári és pénzforgalmi bankszünnapot tartanak.
A hitelintézet az MTI-vel közölte: a Budapest Bank október 24-én 21 órától október 29-én 06 óráig vezeti be az új rendszert, amely alapján bővíthetik majd a digitális fejlesztéseket, kártyaszolgáltatásaikat. A közlemény idézi Fatér Gyulát, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetőjét, aki elmondta: az új rendszer segítségével digitális fejlesztéseik gyorsabbá válnak majd. A közleményben kitértek arra: az átállás ideje alatt a bankkártyákat a megszokott módon lehet majd fizetéskor használni, illetve és ATM-en keresztül készpénzt is lehet majd felvenni velük, azonban szombat délután előfordulhatnak rövid ideig tartó, átmeneti kiesések. Felhívják a figyelmet arra: a pénzintézet elektronikus csatornáit (Budapest Internetbank, Budapest Mobil Internetbank, Budapest Mobilbank, Business Terminal) nem lehet majd elérni, továbbá nem lehet majd például utalást indítani és fogadni, valamint kártyával kapcsolatos ügyintézést csak a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lehet végezni, de arra is csak korlátozottan lesz lehetőség. 
2018.09.20 21:53
Frissítve: 2018.09.20 21:53