Légimentés magyar módra - Használt "új" gépekkel az életünkért

Publikálás dátuma
2018.03.10. 06:01
BESZERZÉS Versenyeztetés nélkül venne a kabinet 7–14 éves helikoptereket. A norvég légimentők levetett flottája kerülhet Magyaro
Közbeszerzés nélkül venne a kormány idős mentőhelikoptereket, amelyek ráadásul szakemberek szerint nem is megfelelőek mostani állapotukban.

Használt norvég helikopterekkel „fegyverzi fel” a légimentőket a kormány. Információink szerint heteken belül szolgálatba állhat a bérelt osztrák gépek helyett az a kilenc helikopter, amelyet közbeszerzés nélkül vásárol a kabinet a norvég légimentéstől. Úgy tudjuk, ezek a gépek a belügyminisztérium szervezésében kerülnek az országba. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. pilótái attól tartanak, hogy ez egyúttal azt is jelenti: a teljes légimentést bekebelezi Pintér Sándor tárcája.

Hétfőn kért a kormány a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülésén több mint 600 milliárd forint értékű vásárlásra menetességet a közbeszerzési törvény hatálya alól. A Magyar Nemzet információi szerint e csomag része volt a mentőhelikopterek beszerezése is. Információik szerint az is eldőlt már, hogy a norvég légimentők 7-14 éves, EC135P2 és P2+ típusú helikoptereit vásárolnák meg. Lapunknak a MNO információit a légimentők munkatársai is megerősítették, és egyben jelezték aggályaikat. Mint mondták, a kilenc gép a skandináv országban megszokott rendkívüli időjárási viszonyoknak megfelelően felszerelt. „Ha ezzel mi repülni akarunk és belekerül a felszerelés, akkora túlsúlya lesz a gépnek, hogy legfeljebb egy három kilós gyereket lehet már csak szállítani.” – állította egyikük. Forrásaink azt is tudni vélik, hogy ezek a helikopterek már március végén megérkezhetnek. A pilóták aggódnak azért is, mert a Norvégiából érkező helikopterek szervizelése nehézkes lesz. Ráadásul – mondták – ha a BM kötelékébe kerülnének, sokan elveszthetnék munkájukat, mert ott 55 év felett már nem lehet szolgálatot teljesíteni.

Mint emlékezetes: a hazai légmentés 2006 óta bérel egy osztrák cégtől hét darab EC135T2 helikoptert, az eredeti megállapodást tíz évre szólt. Ennek lejárta előtt többféle megoldási javaslatot is előkészített az egészségügyért felelős államtitkárság a kormánynak. Az egyik szerint meghosszabbították volna az osztrák szerződést, a másikban használt helikopterek vásárlását javasolják, erre akkor 9 milliárd forintos forrásigényt jelöltek meg. Végül a kormány 2015-ben kiírt egy nyílt közbeszerzési pályázatot a hazai légimentés további működtetésére, de azt 2016 februárjában, váratlanul, a tender beadási határidejének napján visszavonták és határozatlan időre meghosszabbították az osztrák céggel a szerződést. Azaz a kormány már ekkor mellőzte a mentőhelikopterek beszerzésénél a közbeszerzést.

A Népszava az egészségügyi kormányzattól és a Légimentő szolgálattól is szerette volna megtudni: miért közbeszerzés nélkül vásárolják a gépeket? Pontosan ki a vásárló, a magyar állam, a Légimentő Kht. vagy más? Bevonták-e a légimentőket, vagy más légimentési szakembert a vásárlás előkészítésébe? Ki üzemelteti ezeket a gépeket, ha megérkeznek? Van-e hazai szerelő kapacitás az új gépekhez? Hogyan orvosolják a gépek felszereltsége okozta súly problémát? Mi lesz a sorsuk a most még a légimentésben dolgozó 55 év feletti pilótákkal? Kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Szerző

Kémszoftver Márki-Zay számítógépén

Publikálás dátuma
2018.03.09. 19:33
Illusztráció/AFP
Márki-Zay Péter a választás után arra lett figyelmes, hogy laptopjának működése megváltozott: lelassult, nehezebben kapcsolt be és ki – mesélte a Magyar Nemzet online-nak.

Hódmezővásárhely alig-éppen hivatalba lépett vezetője szakemberhez vitte a gépet, aki megállapította, hogy laptopot bizony feltörték, és egy kémszoftvert telepítettek rá. Az ügyes kis eszköz a billentyűzethasználattól a futtatott programok listáján át a megnyitott weboldalakig minden számítógépes tevékenységet továbbít egy németországi IP-címre. A szakértő szerint profi munkáról van szó, mivel olyan képprogramot talált, amilyet amatőr felhasználó képtelen telepíteni. Az ügyet súlyosbítja, hogy  a szoftver a teljes Márki-Zay család számítógépes tevékenységéhez hozzáférhetett.

Azt javasolták a hódmezővásárhelyi polgármesternek, hogy cserélje le a gépét, és olyan operációs rendszert telepíttessen rá, amilyet nehezebb feltörni.

Szerző

Szombat: enyhe idő, szűrt napsütés

Publikálás dátuma
2018.03.09. 18:34
Illusztráció/AFP fotó
Szombaton a köd feloszlása után inkább csak rövidebb napos időszakok lehetnek, több szűrt napsütésre inkább a középső tájakon és északnyugaton számíthatunk. Estig az északkeleti tájakon, majd később helyenként már másutt is kialakulhat kisebb eső, zápor. A délnyugati szelet pénteken a keleti megyékben, szombaton pedig főként a Dél-Dunántúlon kísérik erős lökések.A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali  12 és 16, északkeleten 8 és 11 fok között valószínű.

Vasárnap erősen felhős időre készülhetünk, néhány órás napsütés nagyobb eséllyel a Dunántúlon várható. Napközben keleten helyenként, estétől nyugat felől egyre többfelé valószínű eső, zápor. A déli szelet a Nyugat-Dunántúlon erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali a Dunántúlon 15 és 20, a Dunától keletre 10 és 15 fok között alakul.

Hétfőn nyugat, délnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Reggel, délelőtt még keleten eshet, délután záporokra számíthatunk. A délnyugati szelet nagy területen erős lökések kísérik, néhol viharos is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4, 10, a legmagasabb nappali 12, 19 fok között valószínű, északkeleten lesz a hűvösebb.

Kedden erősebben és gyengébben felhős időszakok egyaránt lesznek, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan alakulhat ki záporeső. Az északnyugati szelet többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali 12 és 17 fok között valószínű.

Szerdán jellemzően közepesen felhős időre számíthatunk, több-kevesebb napsütéssel. Helyenként záporeső előfordulhat. Az északnyugati, északi szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a legmagasabb nappali 9 és 14 fok között valószínű.

Csütörtökön eleinte változóan felhős idő várható, majd megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, napközben csapadék még nem valószínű. A keleti, délkeleti szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali 9 és 14 fok között valószínű. (forrás: OMSZ)

Szerző
Témák
időjárás