Bemutatta árnyékkormányának tagjait Karácsony Gergely

Publikálás dátuma
2018.03.11 12:17
Fotó: mszp.hu
Fotó: /
Karácsony Gergely egyelőre csak a kormánya felét nevezte meg, a többi helyre a szövetséges pártok jelöltjeit várja.
12:13 - Mi lesz Orbán után

Karácsony szerint immár nem az a kérdés, hogy Orbán megy, hanem az, mi jön utána. A miniszterelnök-jelölt válasza annyi: emberi kormányzást kell megvalósítani.

12:11 - Ne a kormányhoz való viszony határozza meg

Az önkormányzatoknak is új tárcát biztosítana Karácsony Gergely, jelöltje Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármester. Ami nem a kormányzati jövővel kezd, hanem április 8-ára ad tanácsot. Aminek lényege, hogy minden választókerületben egy jelölt induljon, hiszen a 2014-es önkormányzati választáson Wittinghoff városában minden körzetben tarolt az egyetlen ellenzéki jelölt. Budaörs első embere szerint a kormány esztelenül centralizál, és adott a veszély, hogy szétveri az önkormányzatiságot. A kérdés az, miképp tudják egy sikeres kormányváltás után az önkormányzatok a közösségeket szolgálni. Így az elsődleges feladat egy alkotmánymódosítás, ami nagyon határozottan rögzíti a települések önrendelkezési jogát. Ezután egy átlátható feladatkiosztási rendszer kell (értsd: mi az állam, és mi a helyhatóság dolga), és ehhez egy átlátható finanszírozási rendszer kell - azaz a források elosztását nem befolyásolhatja, hogy egy település vezetése miképp viszonyul a kormányhoz.

12:02 - Paksnak annyi lenne

Ámon Ada környezetvédelmi miniszterként felülvizsgálná és leállítaná a paksi bővítési projektet - az így kieső energiaellátást alternatív forrásokból pótolná. Reményei szerint erre finanszírozás is akad, ugyanis ez EU új költségvetése kiemelten támogatja a klímavédelmi megoldásokat. Így Ámon Ada exhumálná a kormány által elhantolt szélerőmű-projekteket és felpörgetné a naperőművek építését. Ugyanis a magyaroknak is joga van az energiához, de a jó levegőhöz is. Ahogy a megtakarításhoz is, úgyhogy tárcavezetőként Ámon Ada átalakítaná a hatósági árszabályozást (ami most nem követi a világpiaci tarifákat, így a magyarok többet költenek a rezsire).

11:57 - Minimálbér a közmunkásoknak is

Andor László - foglalkoztatásiminiszter-jelöltként - az elvándorlást tartja a legnagyobb problémának. Hogy lassítsa a kiáramlást, újraírná a Munka törvénykönyvét (a jelenlegi ugyanis kiszolgáltatja a munkaadónak a dolgozót). Andor egy úgynevezett Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatot hozna létre, amelyik az egész országban összesíti a munkakeresők és a munkaadók igényeit, és rugalmasan összeköti az érdekelt feleket. Ezzel párhuzamosan Andor megszüntetné a közmunka primátusát, szerint ugyanis a közfoglalkoztatottak kétharmadát lehetne alkalmazni a munkaerőpiacon. Akit mégsem, az sem szenvedhet hátrányos megkülönböztetést, azaz a jövőben a közmunkásoknak is járna a minimálbér. Hogy nagyobb eséllyel találjon állást, minthogy közmunkás legyen, az Európai Bizottság volt biztosa duplájára emelné a munkakeresési járulékot, ugyanis úgy nem lehet állást találni, ha a munka megszűnése után rögvest beköszönt a szükség. Persze nemcsak a közmunkások bérét, illetve munkakeresési járadékot tornászná fel Andor, hanem a béreket is - de legalábbis megpróbálná egységesíteni a bérszínvonalat az ország különböző részein.

11:49 - Csökkenteni a szegényemberek adóját

Mellár Tamást nem zavarja, hogy a pénzügyminiszteri poszt nem a legnépszerűbb: sem az emberek, sem a gazdasági lobbik között. A pécsi közgazdászprofesszor úgy érzi, ő tud nemet mondani politikai és gazdasági szereplőknek egyaránt. Mellár tárcavezetőként el kezdene készülni az euró bevezetésére, illetve mindent megtenne az államadósság csökkentése érdekében. Úgy tervezi, hogy átszervezi a jelenlegi költségvetési rendszert: egyrészt átalakítja a minisztériumi rendszert, másrészt átláthatóvá teszi a büdzsét, harmadsorban pedig visszaállítaná az úgynevezett pótköltségvetés, ugyanis jelenleg a kormány rendeletekkel osztja a pénzt, ha módosítani kell a büdzsét, így senki nem tudhatja, ki, miért, mennyi pénzt kap. Továbbá Mellár megszüntetné azokat a csatornákat, amivel egyes körök kiszívják a költségvetésből a pénzt - például az MNB, vagy a tao-rendszer. Az adókat is áthangolná Mellár: csökkentené az úgynevezett szegényemberek adóját, az áfát (a kieső bevételt a társasági adóból pótolná), illetve hozzá nyúlna az adórendszerhez. A minimálbért nagyjából 0 százalékos adóval sújtaná, az átlagos fizetések esetében maradhatna a 15 százalékos adókulcs, a jól keresőknek viszont többet kellene áldozni a közteherviselésre. Mellár szerint ez nem bal- vagy jobboldali kérdés, hanem az emberek életéről szól, így csapatába egyaránt vár balos és konzervatív szakértőket.

11:40 - Integrálni az országot

Még soha nem kaptam a születésnapomon karácsonyi ajándékot, mosolyog rá a miniszterelnökre Hegyesiné Orsós Éva. Aki az esélyegyenlőségért felelne a Karácsony-kabinetben. Aki nem vitatja, hogy a reáljövedelmek emelkedtek, de így is csak éppen utolérték a 2008 előtti szintet. Miközben kettészakadt az ország 2015 előtt Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között mintegy 15 százalék volt a különbség a jövedelmekben, most 54 százalék. Így a leendő miniszter integrálni szeretné az országot - többek között differenciált adózással (értsd: a tehetősebbeknek többet kell fizetniük). Mindezt Hegyesiné Orsós Éva kiemelten kezelné a nyugdíjasok ügyét - szerinte elfogadhatatlan, hogy a nyugdíjak kettészakadtak, 1 millió idős él 100 ezer forintnál kevesebből. Ahogy a gyerekszegénységet sem szabad tovább tűrni, illetve elfogadhatatlan, hogy egyre többen élnek az utcán, vagy borzalmas lakáskörülmények között. Persze az embereken akkor lehet segíteni, ha az állam is segíti a segítőket, azaz mindent meg kell tenni a kivéreztetett szociális szféra dolgozóiért.

11:29 - Ingyenes diploma, visszafizetett diákhitel

Daróczi Gábor, az oktatási tárca élére képzelt szakember, nem veszteget szót arra, hogy leírja, milyen csapnivaló állapotban van az oktatás. Inkább azt hangsúlyozza: vissza kell állítani a demokráciát, és lelkiismereti szabadságot - ugyanis soha többé nem fordulhat elő, hogy egy diák vagy egy tanár megfélemlítés okán ne vállalja a véleményét. A második szó a pénzé: Daróczi a mintegy 36 ezer milliárdos GDP 6 százalékát fordítaná az oktatásra, mert jelen pillanatban hatalmas különbségek vannak a különböző rendszerek között, ezt mindenáron egységesíteni kell. És az egyenlőséget a felsőoktatásban is meg kell valósítani - aki 2013 után felvette kényszerből (lásd: fizetős képzés) a diákhitelt, annak valamilyen formában vissza kell fizetni, a kormányváltás után pedig az első diploma legyen ingyenes. Persze Daróczi nemcsak a hallgatókra figyel, hanem a kicsikre is: az általános iskolások szerint nem pici egyetemisták, azaz nem is lehet úgy terhelni őket, a rájuk nehezedő követelményeket ésszerűen csökkenteni kell.

11:22 - Önállóság, béremelés, szakmai beszélgetés

A romosodó egészségügyet Karácsony a XII. kerületben praktizáló Komáromi Zoltánra bízná. Aki elsősorban ismét önálló minisztériumot biztosítana a területnek, másodsorban pedig rendbe tenné az egészségbiztosítást (értsd: hogy ne legyen egyre kisebb- és kisebb az alapellátás köre.) Miniszterként Komáromi az uniós átlagra tornászná fel az orvosok bérét, ugyanis szerinte tarthatatlan, hogy hatalmas egészségügyi palotákat húz fel a kormány EU-s támogatásokból, csakhogy ezekben a "csodaintézményekben" egyszerűen nincs orvos, aki gyógyítson. Az orvosok és egészségügyi szakembereket persze nem csak pénzzel honorálná Komáromi, hanem bevonná a szakmát az egészségpolitikai döntésekbe. És - senki ne higgye nyugtat meg mindenkit a tárcavezető-jelölt -, hogy ezt egyedül akarja menedzselni, egy felkészült csapat áll mögötte.

11: 16 - A kormány fele

Karácsony koalíciós kormányzásra készül, így csak a leendő miniszterek felét nevezi meg, a többi helyet egyrészt feltölthetik a szövetséges pártok által kiválasztott szakemberek, másrészt - mivel Karácsony pontosan tudja, hogy politika nélkül egy kabinet nem működhet - politikusoknak is tart fenn bársonyszékeket.

11:12 - Még nem is léteznek

Hódmezővásárhelyen az emberek nemet mondtak arra a rezsimre, amelyik egyetlen dologgal nem foglalkozik: az emberek problémáival - épp ezért Karácsony Gergely szerint itt az idő, hogy újra legyen kormányzás Magyarországon. Éppen ezért az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje április 8-a után olyan tárcákat akar a most bemutatandó kormánytagokra bízni, amelyek egyelőre nem is léteztek. Ezeket a minisztériumokat pedig pártoktól független, nem pártpolitikai alapon gondolkodó szakemberek fogják vezetni.

11:08 - Békét várnak

Aki nem érti, mit üzennek a magyarok, az jobb, ha visszamegy a balettba ugrálni. A magyarok azt üzenik, hogy elegük van a háborúból - ezekkel a mondatokkal vezették fel Karácsony Gergely kormányának megalakulását. És tényleg, az új kabinetet nem pártharcosokkal zsúfolják tel.

11:03 - Civilekkel a bizonytalanokért

A választani akaró bizonytalanok (mintegy 900 ezer ember) 39 százaléka tudja kire akar szavazni - ezt a Publicus Intézet mérte a Vasárnapi Hírek megrendelésére -, ám nem mondja meg. Hogy az ő akaratuk merre hajlik, azt azért Hódmezővásárhely megmutatta. Ennek a csoportnak az esetében működik a "legerősebb jelölt" logikája, azaz a pártpreferenciával bíró bizonytalanok hajlandók a legesélyesebb kihívóra átszavazni. Csakhogy az említett 900 ezer ember 44 százaléka egyelőre nem politizál tudatosan, a kampányban találja ki kire is voksol. Hogy ezt a tömeget miképp lehet megszólítani az erősen kérdéses, hiszen jó részük kiábrándult a politikából, így a pártjelöltek önmagukban nem biztos, hogy elég vonzóak számukra. Ezt a problémát próbálja megugrani Karácsony Gergely, amikor az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként jórészt civil szakemberekből rakja össze árnyékkormányát.

Szerző
2018.03.11 12:17
Frissítve: 2018.03.11 16:45

Csak ott javították ki a járdát, ahol lefestették a kétfarkúak

Publikálás dátuma
2018.08.21 10:28

Fotó: Facebook/ Magyar Kétfarkú Kutya Párt
A többi repedés maradt, azok nem voltak színesek.
Azonnal szedjétek fel, ami színes! A többi maradhat széttörve” – címmel tett közzé egy albumot a Kétfarkú Kutyapárt a Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy a fotók „a fehérvári önkormányzat mérhetetlen intelligenciáját mutatják be”. A Kétfarkú Kutyapárt ugyanis színesre pingálta Székesfehérváron a repedező járda egy részét. Erre reagálva feltörették és sötétebb aszfalttal kijavították a színesre festett részeket, ám a nem sokkal távolabb található, de nem kifestett repedések maradtak.
2018.08.21 10:28
Frissítve: 2018.08.21 10:28

Sikamlós iskolabezárás Erdőhorvátiban

Publikálás dátuma
2018.08.21 09:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Lakat került egy zempléni református iskolára, a helyiek szerint ennek egy intim webshophoz is köze van.
Vajon azért zárták be az erőhorváti református általános iskolát, mert kevés volt a gyerek, vagy azért, mert az egyik tanárnő nevén potencianövelő krémeket, óvszereket és egyéb intim termékeket reklámozó webshop működött, ez pedig nem tetszett a fenntartó egyháznak. Ám hiába szerették volna eltávolíttatni a „fertőbe tévedt” pedagógust, az igazgató nem volt hajlandó kirúgni az amúgy törvényes vállalkozást tulajdonló alkalmazottat.
Az biztos, hogy lakat került az intézményre, az ott tanuló közel harminc gyereknek új helyet kellett keresni, és munkanélkülivé váltak a tanárok is.
Az is tény, hogy az utóbbi években felére csökkent a gyereklétszám, és ha a református egyház nem veszi át 2015-ben az iskolát, az állam már akkor bezárta volna. A falu szülötte, egy sikeres vállalkozó azonban minden évben adományként biztosította az intézmény fenntartásához szükséges pénzt, évente több mint százmillió forintot. A hivatalos indoklás szerint az iskola azért zárt be, mert a vállalkozó idén szeptembertől már nem vállalta ezt a költséget. A történet szálait bogoztuk a zempléni kis falucskában, és nem volt egyszerű dolgunk. Az első járókelő, akivel találkoztunk, egy nagymama, aki égre emelt tekintettel, borzongva suttogta, hogy február óta ez a történet tartja lázban a falut, akkor pattant ki a „szexbótos sztori”. Ő maga egyébként nem látta a weboldalt, s erkölcsös asszonyként amúgy se nézne meg ilyesmit soha. De a gyerekeket meg a szüleiket sajnálja, mert mostantól Tolcsvára vagy Sárospatakra kell utazniuk, ha iskolába akarnak járni, eddig pedig elvoltak a védett környezetben. 
Egy biciklit támasztó asszony szerint az egész ügyet a tantestület egyik tagja „fújta fel”, ő bukkant rá a honlapra, aztán ahelyett, hogy normálisan lerendezték volna az ügyet mondjuk egy értekezleten, még a református egyházközséget vezető presbitériumot is összehívták. A harmadik járókelő éppenséggel az a tanárnő volt, aki a sok vihart kavart oldalt működtető cég tulajdonosa. Vagyis volt, egészen a történet kipattanásáig, mert onnantól kezdve kiszállt a nevén lévő cégből, s még annak székhelyét is másik településre helyezték át. Nyilatkozni nem akart, azt mondta, épp állást keres, s nem szeretné veszélyeztetni azt. 
A falubeliek jó része – hallottuk a helyiektől - döbbenten állt az előtt az ámokfutás előtt, amit ebben az ügyben a református egyházközség, az iskola fenntartója rendezett, és úgy tudjuk, a család is gondolkodott azon, hogy jogi elégtételt vesz a történtekért. A tanárnő nevén volt „ominózius” cég ugyanis nem szexshopot működtet, és a híresztelésekkel ellentétben sem guminőt, sem pedig egyéb szexuális segédeszközt nem árul, hanem internetes marketinggel foglalkozik, többféle terméket népszerűsít a kisállat-felszereléstől a multivitaminokig, s kezelnek online-oldalakat is. Az egyház által kifogásolt oldalon pedig csak olyan termékeket hirdettek, amelyet egy normális drogériában is megtalál bármelyik vásárló: krémeket, gyógynövényeket. Az ügy akkor csúszhatott vakvágányra, amikor – noha a békesség kedvéért kiszállt a vállalkozásból, amelynek csak tulajdonosa volt, nem vállalt benne aktív szerepet –, a presbitérium mégis a tanárnő fejét követelte, s azt, hogy távolítsák el az iskolából. Az igazgatónő azonban nem volt hajlandó ezt levezényelni, az indulatok egyre inkább elfajultak, az iskola fő támogatója pedig, aki maga is tagja a presbitériumnak, végül úgy vágta el a gordiuszi csomót, hogy a gyereklétszám csökkenésére hivatkozva megvonta a támogatást. Az iskola honlapján sajátos búcsúszöveg zárta le az idei tanévet, ami nem egészen azt sugallja, hogy létszámhiány miatt tettek volna lakatot az intézményre. (A szomszédos Komlóskán például mindössze hat gyerekkel működik az általános iskola, a zempléni kis falvakban gyakran vannak kis létszámú vagy összevont osztályok. - a szerk. )
„Eljött az idő, az a pillanat, amit senki se várt, vagyis a búcsúzás ideje. Búcsúzunk iskolánktól, hiszen véget ért története, befejezte, vége. Nincsen rá szó, mily nehéz ez a közösségnek, az egész falunak, a környező településeknek. Lehet, nem volt könnyű az út, sok barátot szereztünk, de annál több ellenséget, akik a jövő, az iskola ellen dolgoztak. Az embert néha megtévesztik egy szép mosollyal, vagy épp a hazugság folytonos ismételgetésével. Egy híres ember a következőket mondta régen: „Egy hazugság, ha elég sokszor mondogatják, igazzá válik.” De már nem számít, kinek milyen szerepe volt ebben a történetben, hiszen a múlton változtatni nem lehet...”
- olvashatók a talányos mondatok.
Szerettük volna megtudni a református egyházközség vezetőjétől, hogy mi volt valójában az iskola bezárásának indoka, Moheb-Ashya Katalin azonban azt mondta, mikor találkoztunk vele, hogy sem ő, sem a presbiterek nem nyilatkoznak. Hiába kerestük a település polgármesterét is, titkárnője információja szerint „épp elvesztette a telefonját”, nem lehet elérni. Az iskolát támogató nagyvállalkozó szülőházába is hasztalan csöngettünk, a helyiek azt mondták, amúgy is kerüli a nyilvánosságot. Elértük viszont Donkó Józsefet, a sárospataki tankerületi központ igazgatóját, aki annyit mondott: a gyerekeket a tolcsvai általános iskola fogadja, szállításukról pedig a tankerület gondoskodik, ám mielőtt a munka nélkül maradt tanárok sorsáról kérdeztük volna, letette a telefont.
2018.08.21 09:00
Frissítve: 2018.08.21 09:00