Peking visszaszól Trumpnak

Katasztrofális következményekkel járna nem csupán Kínára és az Egyesült Államokra, hanem az egész világra nézve, ha kereskedelmi háború robbanna ki – figyelmeztetett a kínai kereskedelmi miniszter.

Csong San vasárnapi pekingi nyilatkozata szerint egy ilyen háborúnak nem lenne nyertese, és annak nyomán veszélybe sodródna a jelenleg tapasztalható globális konjunktúra.

A miniszter arra reagált, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtökön bejelentette: 25 százalékos védővámot vezet be az acél, 10 százalékosat pedig az alumínium importjára. Csong San szerint Kína nem akar ilyen konfliktust, de kész arra, hogy határozottan megvédje saját érdekeit, és képes a kihívások megválaszolására.

Trump döntése ugyan nem csak a kínai eredetű fémáru behozatalára vonatkozik, de általános az egyetértés abban, hogy az első számú címzett Peking. Kanada és Mexikó - mint az Egyesült Államok két tárgyaló partnere az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás keretében - már eleve számíthat a mentességre, az EU és Japán pedig erősen lobbizik ennek érdekében.

Az a nézetet viszont nagyon széles körben osztják, hogy az olcsó kínai acéláru dömpingje erősen torzítja a kereskedelmi feltételrendszert. Az Egyesült Államok és Kína gazdasági kapcsolataiban jelentősen megnőtt a feszültség, miután a tavaly januárban hivatalba lépett Trump kezdettől fogva éles szavakkal ostorozza, tisztességtelennek minősíti Kína kereskedelempolitikáját.

A kínai kereskedelmi miniszter most azt állította, hogy az Egyesült Államok rendre a valóságosnál mintegy 20 százalékkal nagyobbra értékeli a Kínával szembeni amerikai kereskedelmi deficit szintjét. Azt nem fejtette ki, hogyan jutott erre az adatra. Az amerikai és a kínai kormány élvek óta eltérő adatokat tesz közzé, és a különbség gyökere az, hogy a kínaiak csak az „első kikötőt” veszik figyelembe az áruk célállomásaként, az amerikaiak pedig a végállomást.

Amerikai adatok szerint az Egyesült Államoknak tavaly 375 milliárd dollár volt a kereskedelmi hiánya Kínával szemben. Ha ezt 20 százalékkal csökkentjük, akkor is olyan összegről van szó, amely bilaterális relációban az egyik legmagasabb amerikai deficittel ér fel. Csong San szerint lehetne jóval magasabb is az amerikai export, ha Washington engedélyezné a kettős – polgári és katonai – célokra is alkalmas szuperszámítógépek Kínába történő exportálását.

2018.03.12 06:33

Párnapos csecsemőket is megkéseltek egy New York-i otthonban

Publikálás dátuma
2018.09.21 19:26
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A sérültek állapota válságos, de stabil. Egy 52 éves nőt gyanúsítanak a támadás elkövetésével.
Párnapos csecsemőket is megkéseltek egy New York-i csecsemőotthonban péntek hajnalban – írja az MTI. A tragédia New York város Queens negyedében történt, abban a kerületben, ahol többnyire ázsiaiak élnek. A csecsemőotthonban kilenc újszülött volt, a szülőkkel együtt. A rendőrséget hajnalban riasztották a gyermeksírásra ébredő szomszédok. A kiérkező rendőrök három megkéselt újszülöttet és két felnőtt sérültet találtak. A CNN azt írja, a felnőttek közül egy férfi az egyik csecsemő édesapja, míg egy nő az otthonban dolgozik. A feltételezett elkövető a padlón feküdt, eszméletlen állapotban, de újraélesztették. Személyazonosságát a rendőrség nem hozta nyilvánosságra, de a CNN szerint egy 52 éves nőről van szó, aki szintén az otthonban dolgozik.       Valamennyi sérültet kórházba szállították, állapotuk az orvosi jelentés szerint válságos, de stabil, várhatóan mindannyian túlélik a késelést. Juanita Holmes, a rendőrség munkatársa közölte: a bűncselekmény helyszínén két kést találtak. Elmondta azt is, hogy a csecsemőotthon létéről a rendőrségnek nem volt tudomása. A CBS televízió tudósítása szerint elképzelhető, hogy az otthonnak nem volt működési engedélye. Pénteken sajtótájékoztatót tartott a marylandi Aberdeen rendőrsége is. Jeffrey Gahler seriff bejelentette: elmebeteg volt az a nő, aki a csütörtökön egy raktár mellett három embert agyonlőtt, többeket megsebesített, majd öngyilkosságot követett el. A 26 éves Snochia Moseleyt mentális betegséggel kezelték – mondta a seriff.  
2018.09.21 19:26
Frissítve: 2018.09.21 19:26

Kővel törték be a gdanski zsinagóga ablakát

Publikálás dátuma
2018.09.21 17:40
Az ablakot már beüvegezték
Fotó: AFP/ Michal Fludra
A feltételezett elkövetőt a köztéri biztonsági kamera felvétele alapján őrizetbe vették.
A lengyel rendőrség őrizetbe vett pénteken egy 27 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a legjelentősebb zsidó ünnep, a jóm-kipúr idején követ dobott be a gdanski zsinagóga ablakán. Az egyelőre ismeretlen indíttatású támadást Andrzej Duda államfő határozottan elítélte – írja az MTI. Az eset szerda délután történt a balti-tengeri kikötőváros Wrzeszcz negyedében. A kő a zsinagóga előszobájába vezető ablakot törte be, a helyiségben a jóm-kipúr záróimájára váró asszonyok ültek, senki sem sérült meg. Az elkövetőt a köztéri biztonsági kamera rögzítette, a rendőrség a felvétel alapján indította el a nyomozást. Az őrizetbe vett 27 éves férfi egy Gdansk melletti településen él. Andrzej Duda pénteken, a nyugat-lengyelországi Gnieznóban egy konferencián felszólalva a gdanski támadás kapcsán kijelentette: ezt sokan antiszemita cselekedetnek nevezik majd, de számára egyértelmű barbárság, „mellyel soha nem szabad megbékélnünk”. Fájdalmasnak találta, hogy erre éppen Lengyelországban került sor, „ahol évszázadokon át tisztelettel viszonyultak mások vallásához”. Csütörtökön a gdanski zsinagóga előtt a helyi önkormányzat kezdeményezésére több tucat ember gyűlt össze. A résztvevők, köztük Michal Schudrich lengyel főrabbi, elítélték a történteket. Leslaw Piszewski, a lengyelországi zsidó hitközségek szövetségének elnöke reményét fejezte ki, hogy egyszeri incidensről volt szó. „Gdanskban ilyen esemény utoljára 80 éve történt (...), Varsóban talán 30 évvel ezelőtt fordult elő ilyesmi” – emlékeztetett. Jelen volt és szolidaritását fejezte ki a gdanski katolikus egyházmegye segédpüspöke, valamint a metodista egyház helyi lelkésze is. A varsói izraeli nagykövetség Twitter-bejegyzésében fájdalmasnak minősítette az esetet.
Szerző
2018.09.21 17:40
Frissítve: 2018.09.21 17:40