Magyar bojkott az ENSZ-ben

Publikálás dátuma
2018.03.12 11:35
Illusztráció - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: /

Magyarország mindaddig bojkottálja megállapodást az ENSZ globális migrációs csomagjáról, amíg a világszervezet el nem fogadja a magyar kormány 12 pontos álláspontját. Ezt Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter jelentette be New Yorkban. A magyar diplomácia irányítója első lépésben megakadályozta, hogy az Európai Unió képviselője ismertethesse a vitában a közös brüsszeli álláspontot.

A második, kormányközi fordulóval folytatódik hétfőn a vita New Yorkban az ENSZ globális migrációs csomagjáról. Az ülés előtt Szijjártó Péter ultimátumot adott: nem hangozhat el közös európai uniós álláspont addig, amíg Brüsszel nem fogadja el a témával kapcsolatos mind a 12 magyar javaslatot. (Az Európai Tanács jogi szolgálata Magyarország felvetésére közölte, hogy kizárólag akkor szólalhat fel az EU delegációvezetője vagy a soros elnökség, ha mind a 28 tagállam egységes akaratát tükröző álláspont van.)

AZ ENSZ Közgyűlés 2016-ban döntött arról, hogy szükség van két javaslatcsomagra, a menekültek és a migráció témájában. Eszerint a világszervezetnek foglalkoznia kell a háborús övezetekből menekülők mellett azokkal is, akik a jobb megélhetésért hagyják el hazájukat. A javaslatcsomag tárgyalását akkor Magyarország is támogatta, sőt a most ajánlott 12 pontból több szerepel az eredeti tervezetben is. Köztük a legfontosabb, hogy „a nemzetállamok szuverén joga migrációs politikájuk szabályozása”, és az is, hogy az elfogadott szöveg semmilyen jogi kötelezettséget nem ró a tagállamokra.

Nem kétséges, hogy a magyar kormány mostani akciója elsősorban belpolitikai indíttatású, és nem annyira a menekült kérdésről, mint inkább a közelgő választásokról szól. Az ENSZ elleni kampányt január 19-én indították el, amikor Orbán Viktor, szokásos péntek reggeli rádióinterjújában először emelte be a közbeszédbe Soros György mellé az ENSZ-t. A miniszterelnök akkor azt mondta: „az ENSZ olyan program bevezetését tervezi, amely segíti a világméretű migráció”. Néhány héttel később indult a kormány „tájékoztató kampánya” az ENSZ-javaslatról, amelyben egyebek között azt állítják, hogy az ENSZ azt akarja, hogy „bontsák le a bevándorlás útjában álló kerítést”, folyamatosan fogadjanak be migránsokat, és fizessék a migránsok letelepedését és munkavállalását”. A kampány fő eleme egyébként a Soros-plakátokat váltó ENSZ-ellenes plakátháború. ( forrás: Euronews

Szerző
2018.03.12 11:35

Bodolai szerint nincs veszélyben az Index

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:31

Fotó: Népszava/
Az online lapot tulajdonló alapítvány kurátora szerint nincs oka azt feltételezni, hogy az új tulajdonosok megvonják tőle a bizalmat.
Személyi és jogi garanciákat is lát Bodolai László a Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnöke arra, hogy nem távolítják el a posztjáról. Bodolai a Népszavának azt mondta, Ziegler Gábort, aki a CEMP-csoporton belül mindig is az értékesítési területet vezette, több mint egy évtizede ismeri. – Ezért nincs rá okom, hogy bármilyen módon kételkedjek abban, hogy a hétfői napon kiadott közleményükben megfogalmazott a bizalmat egyik pillanatról a másikra megvonja  – tette hozzá. Jogi garanciákat pedig az MFA alapítói okirata és a hazai joggyakorlat biztosít Bodolai szerint. A kuratórium tagjai ugyanis csak alapos indokkal hívhatók vissza, amennyiben például az alapítvány működését veszélyeztetik.  Mint arról lapunk beszámolt, az Index legfontosabb partnerei – a hirdetéseket értékesítő CEMP SH, valamint a szerkesztőségi rendszert biztosító és fejlesztő cég – Ziegler Gábor és Oltyán József tulajdonába kerültek. Ugyanez a két ember cégein keresztül megvásárolta Bodolai Lászlótól azt az NP Nanga Parbat 17 Zrt.-t, amely az Indexet tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítványt alapította. – Szeretném tisztázni, hogy Oltyán József nem „tűnt fel” az Index körül, a hétfőn ismertetett tranzakciók semmilyen módon nem érintik az Index kiadóját. Mostantól az ő résztulajdonában lévő Cemp SH értékesíti az index.hu felületeit, korábban meg Spéder Zoltán cége értékesítette. Ennyi a változás – hangsúlyozta a Népszavának Bodolai. Arra a kérdésünkre, hogy mit szól Oltyán politikai szerepvállalásához (az új vezető ugyanis a KDNP Bács Kiskun megyei szervezetének elnökségi tagja), Bodolai azt mondta: ezt nem tiszte értékelni, mivel "nem egy országos jelentőségű politikus". Az MFA kuratóriumi elnöke a Klubrádiónak is nyilatkozott, szerinte biztosabb helyzetbe került az Index a portál körül minap lezajlott üzleti változásokkal. Nyáron ugyanis komoly veszély alakult ki az Index körül amiatt, hogy Simicska Lajos, Orbán Viktor miniszterelnök egykori barátja eladta az érdekeltségeit Nyerges Zsolt kormányközeli üzletembernek. Az egyébként sem Ziegler, sem Oltyán nem árulta el, hogy mekkora volt a vételár. Oltyán a lapunknak adott interjúban annyit közölt, hogy kevés saját erő mellett az adásvétel nagyját hitelből fizették. Arra a kérdésünkre, hogy melyik banktól kaptak hitelt, nem válaszolt. Ziegler egyébként a napi.hu-nak adott interjújában osztotta Bodolai véleményét, mert szerinte „az Index.hu függetlenségét az garantálja, hogy semmilyen jogunk nem fűződik ahhoz, hogy a napi szerkesztésbe vagy a lap tartalmába bármilyen módon is beleavatkozzunk.”
Szerző
Témák
index
2018.09.19 21:31
Frissítve: 2018.09.19 21:46

Lakossági fórumokon figyelmeztetnek a magyarországi medveveszélyre

Publikálás dátuma
2018.09.19 20:08
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Lakossági fórumokon tájékoztatja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az Észak- Magyarországi településeken élőket az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló barna medvékkel kapcsolatban – derült ki az ATV híradójából. Pétervásárán már megtartották az első fórumot, de Salgótarján, Ózd és Miskolc is a tervek között szerepel. A nyár elején hetekig tartották izgalomban medvék Heves és Borsod megyék több településén is az ott lakókat. Május végén egy medvéről két vasutas készítette azt a fotót Somoskőújfalu közelében, amely bejárta a hazai sajtót. Azután több héten át folyamatosan jelentek meg különböző medvékről készült felvételek a szlovák határtól egészen a szerb határig, de Mezőkeresztes közelében is felfigyeltek egy medvére. Ezek után döntött úgy a nemzeti park vezetősége, hogy fórumokat szerveznek azokon a területeken, ahol leginkább várható a medvék felbukkanása.
„Részleteiben tárgyaltuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket legjobb lenne elkerülni, illetve nem létrehozni, azokat a helyzeteket, amik a medvét a lakott területek, vagy az ember közelébe csalja”
– magyarázta a híradónak Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai szakreferense.
A szakember azt javasolja, ha medvével találkozunk, akkor maradjunk nyugodtak és óvatosan távolodjunk el a medvétől. Szaladni semmiképpen nem szabad, egyébként a medve kerüli a találkozást az emberrel.
2018.09.19 20:08
Frissítve: 2018.09.19 20:08