Nyugdíjas kártya

A számos nyugdíjas szervezet közül csak az Idősek Tanácsának tagjait hívta találkozásra a kormány – tudhattuk meg a Népszava 2018. március 3-i számából. Nem véletlenül, hiszen ennek az egyesületnek az elnöke, Kusovszky Imréné 2016 decemberében már hűségesküt tett a végrehajtó hatalomnak: „A kormány családbarát politikájának része, hogy a nyugdíjasokon is segít. (…) Fontos gesztusnak nevezte azt is, hogy még karácsony előtt minden nyugdíjas és fogyatékkal élő 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kap. Ez mintegy 2 millió 800 ezer embert érint – mondta Kusovszky Imréné, megjegyezve: soha egy kormány, egy miniszterelnök nem jelentett még be ilyet” – tudósított az MTI. Annyira nagy volt az izgalom a mostani fórum megkezdése előtt, hogy az egyik – a március 6-i rendezvényre nem meghívott – nyugdíjas szervezet vezetője már előzetesen a „Nők 40” nyugdíjprogram férfiakra való kiterjesztéséről ábrándozott, aminek bevezetése kb. évi 200 milliárd költségvetési forintba kerülne. Ennyit azért még kampányfinisben sem akart költeni a kormányzó párt az idősebbekre, így ez a variáció nem került szóba a tanácskozáson. Már csak azért sem, mert ez nem a nyugállományban lévőket kedvezményezné, hanem a még dolgozó, 40-42 éves munkaviszonnyal rendelkező férfiakat.

Hiába, nagyon közeleg a Nagypéntek. A munkavállalók boldogságára már munkaszüneti nap (négynapos pihenés), viszont a nyugdíjasok nagy részének ez nem ajándék. Nyakunkon az április 8-i választás is, amely lehetne a demokrácia igazi – elsősorban nem pihenéssel, hanem választói aktivitással töltött - ünnepe, de nálunk ez csak az acsarkodás és az eszement rivalizálás egyik állomása.

Nincs mese, adni kell valamit gyorsan a nyugdíjas társdalomnak: kézzel foghatót és olyat, ami nem épül be járandóságszerűen a nyugellátás összegébe. Mindenekelőtt – igen szerénytelenül – idézek a január 23-i Népszava-írásomból: „Szabad az idősebb korosztály kiszolgáltatott helyzetével visszaélni? (….)Tényleg csak vaklicitet és szemfényvesztést érdemel ez a 2,7 millió ember? Megkérdezem máshogy: jó most nyugdíjasnak lenni?” Ezekkel a kérdésekkel zártam azt a jegyzetemet, amelyben a demokratikus ellenzéki pártok nyugdíjprogramjait teljesíthetetlen ígérethalmaznak minősítettem.

Másfél hónappal ezelőtti mondataim mai is aktuálisak, azzal a különbséggel, hogy most a kormányzó párt akciózik felelőtlenül, azzal a behozhatatlan előnnyel, hogy nála van a kassza kulcsa. Az utalványok összértéke 27 milliárd forint, a hozzájuk kapcsolódó dologi költségek összege további 2,4 milliárd forint. Ismét igazolódik, hogy a választási győzelemért semmi nem drága. A kockázat mindössze annyi, hogy a megajándékozott idősebb honfitársaink – tekintettel az ünnepekre is – vélhetően gyorsan levásárolják a fejenként tízezer forintnyi utalványt, viszont az már egyáltalán nem biztos, hogy a nyugdíjasok az adományozó jótevő akarata szerint voksolnak. Hódmezővásárhelyi kortársaik is így tehettek: kaptak Erzsébet áldásából, aztán mi lett a szavazása vége!

Nagy vita természetesen nem volt a március 6-i értekezleten. A generációk közötti szolidaritás jegyében – az állami költségvetés terhére - kiosztották a húsvéti ajándékot, amit a nyugdíjasok jelenlévő képviselői bizonyára örömmel fogadtak, majd rögtön rá is döbbentek, hogy milyen jó dolguk van. Most nem karácsonyi csomagot kapnak, hanem kampánycélzatú húsvéti sonka-tojás hozzájárulásban részesülnek. Ennél szerintem sokkal többet, jobbat érdemelnének a nyugállományban lévők, legelőször is azt, hogy – sovány pénztárcájuk és védtelenségük ellenére - tekintsék őket öntudatos és gondolkodó állampolgároknak. Vajon miként vélekedik erről a differenciálatlan választás előtti osztogatásról az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács és Árpád-házi Szent Erzsébet, a szegények és elesettek igaz gyámolítója?

2018.03.13 07:01

Nem hajlandó pszichiátriai vizsgálatra menni Marine Le Pen

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:02
Marine Le Pen
Fotó: AFP/ YANN COATSALIOU
„Megnézem, hogy a vizsgálóbíró hogyan képzeli el a rákényszerítésemet“ – jelentette ki.
Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke felháborodásának adott hangot csütörtökön, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotók közzététele miatt folyó eljárásban az ügyészség a törvényeknek megfelelően elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát – írja az MTI.
„Ez egyszerűen elképesztő. Ez a rezsim tényleg kezd félelmet kelteni”
– írta Le Pen a Twitteren.
A közösségi oldalon közzétette a vizsgálat elrendeléséről szóló szeptember 11-i dátumú bírói végzést is, úgy fogalmazott:
„Azt hittem, már mindenből megkaptam a magamét: hát nem! Amiért elítéltem az Iszlám Állam szörnyűségeit Twitter-üzenetekben, az igazságszolgáltatás pszichiátriai vizsgálatnak vet alá. Még meddig mennek el?”
A vizsgálatot az a vizsgálóbíró rendelte el „a lehető legrövidebb időn belül”, aki márciusban megindította az eljárást Marine Le Pen ellen, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé 2015 decemberben a Twitteren. A képviselő a terrormilícia propaganda-felvételei közül hármat tett közzé, az egyik fotón James Foley amerikai újságíró lefejezett holtteste volt látható. Ez utóbbit később törölte, miután az újságíró családja mély felháborodását fejezte ki. A politikus „Ez az Iszlám Állam!” üzenettel az után töltötte fel a képeket, hogy a BFM francia hírtelevízió egyik kommentátora, Jean-Jacques Bourdin párhuzamba állította a dzsihadista csoportot és Marine Le Pen pártját. Az ügyben eljáró Párizs közeli Nanterre-i ügyészség szerint a törvények alapján kötelező orvosi vizsgálat elrendelése abban a bűncselekményben, amellyel Marine Le Pen gyanúsítják. A pártelnök a nemzetgyűlésben jelezte, hogy nem hajlandó magát alávetni a vizsgálatnak.
„Megnézem, hogy a vizsgálóbíró hogyan képzeli el a rákényszerítésemet“
– mondta Le Pen a francia sajtónak.
A Nemzeti Tömörülés képviselői diktatórikus eljárásnak minősítették a pártelnök elleni intézkedést. A Twiterren Louis Aliot, a Nemzeti Tömörülés alelnöke, Marine Le Pen élettársa azt írta, szerinte az ellenfelek pszichiátriai vegzálása szovjet és a totalitárius rezsimek specialitása.
Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország elnöke pedig úgy vélte, hogy
„nem ilyen módszerekkel lehet a szélsőjobboldalt visszaszorítani. Marine Le Pen politikailag felelős a politikai tetteiért.”
Marine Le Pen ellen „erőszakos tartalmú fotók közzététele” a vád, ami háromévi szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.
2018.09.20 16:02
Frissítve: 2018.09.20 16:02

Több utas is vérezni kezdett egy repülőn Indiában

Publikálás dátuma
2018.09.20 14:55

Fotó: AFP/ Nicolas Economou / NurPhoto
A felszállás alatt rosszul lettek, a gépnek vissza kellett térnie a Mumbai repülőtérre.
Vissza kellett fordulnia a Jet Airways Mumbaiból Dzsaipurba tartó repülőgépének, mivel több tucat utasnak vérezni kezdett az orra, illetve fülfájásra panaszkodtak – írja az Independent. A gépen 166 utas és öttagú személyzet tartózkodott. A légitársaság közlése szerint az eset után 30-an részesültek egészségügyi ellátásban, az utasoknak pedig alternatív utazási lehetőséget biztosítottak. A repülőn tartózkodók a felszállás során lettek rosszul, a személyzet valószínűleg elfelejtette bekapcsolni a kabinnyomás-szabályozót. Az ügyben vizsgálat folyik, ennek lezárulásáig a légitársaság felfüggesztette a pilótákat.
Idén ez már nem a Jet Airways első botránya: januárban felfüggesztettek két pilótát, miután repülés közben összevesztek és elhagyták a pilótafülkét.
2018.09.20 14:55
Frissítve: 2018.09.20 14:55