A tét

Április 8-án eldől, meg lehet-e vezetni egy egész országot. Vagy legalább a nagyobbik részét. A tét nem csekély. Tisztában van ezzel a miniszterelnök is, aki most egyetlen lapra tette fel a saját jövőjét (vele az egész országét): védjük meg Magyarországot. Ez - szerinte - csak egyetlen módon lehetséges - ha (továbbra is) nemzeti kormány lesz, amely "kiáll az ország mellett". Ennyire egyszerű. Ha ő és társai nem maradhatnak, akkor elvész a nemzet. Akkor bevándorlóországgá válunk. Soros, Brüsszel, ENSZ, minden kormányváltásra készülő erő bűnbak.

De hogy minden (jó) magyar értse, miről van szó, még tovább is mentek. Ha jönnek a migránsok, az nem szimplán a biztonságot fenyegeti, hanem pénzügyi következménye is van. Akkor nincs családtámogatás, nyugdíj, jólét. Nem elég, hogy megtámadnak, még szegénységbe is taszítanak. Van-e, aki ezt akar(hat)ja?

Ki van ez találva. Már csak az a kérdés, ha Orbán Viktor és megmondóemberei naponta elismétlik, az elég hatásos-e. És persze az is eldől, ezekkel a módszerekkel sikerül-e megfélemlíteni a társadalom jelentős hányadát. Alföldi Róbert példája arra utal, hogy a jelenlegi hatalom nem finnyás, ha sértve érzi érdekeit. Pedig csak arról volt szó, hogy a színész elmegy Zalaegerszegre egy fórumra, ahová meghívták. Azt is megígérte, nem politizál. De aztán lemondták, amikor pedig a helyi civilek mégis megszervezték volna, kiderült, nincs hely, ahol megtarthatnák. Mert akik bérbe adhatnák, azok (is) félnek, mivel megfenyegették őket.

Ennyi a történet. Az ország - a nemzet - kicsiben. Alföldi azt kérdezi - függetlenül a pártszimpátiától -, tényleg ilyen országban akarunk élni? Vagy ha úgy tetszik: tényleg csak a "bevándorlóország" és a "nemzeti kormány" között lehet választani? Valóban meg lehet félemlíteni és félre lehet vezetni egy egész országot?

Lehet aggódni.

Szerző
2018.03.13 07:07

Búcsú Vörös(s) Lászlótól

Publikálás dátuma
2018.09.20 12:25
Illusztráció/Thinkstock
Fotó: /
Goethei kutatószenvedéllyel párosuló miskini transzparenciájú, kivételesen bölcs, de magát mindvégig tanítványnak valló, holisztikusan látó s elképesztően sok mindent tudó, empatikus és komoly, ám villámszellemesen vitázó, a világra frissen reagáló, több tudományágban és az irodalomban fontos műveket alkotó, rejtőzködő mestert búcsúztatnak pénteken 14 órakor a Szent Gellért plébánián a 90 és fél évesen elhunyt Vörös László személyében. Az indító diósgyőr-vasgyári munkáskolóniához, szocdem apához hű szociális érzéke vitte a pesti orvosegyetemen át – ahol életre szóló barátságot kötött Vekerdi Lászlóval – a társadalom-orvostanig és az oktatáskutatásig. Szárnyas szelleme pedig Németh Lászlóhoz, tőle a Buberrel levelező filozófus Szilágyi Ernőhöz és Fülep Lajos legbelső tanítványi körébe. A szolidaritás és a kultúra szenvedélye együtt vezette 1945 után a Népszava műhelyébe, megismerkedve így Faludy Györggyel és Vészi Endrével, ihlette itt publikált korai verseit, majd már Vöröss László néven jegyzett érett drámáit (a 8 közül 2 jelent meg 1993-as Koraidő című kötetében), esszéit, recenzióit, a Lélegzet antológiáiban közölt verseit és aforizmáit. 80 évesen ifjúkori barátjáról, Kondor Béláról írt nagy tanulmányt. 80 és 90 közt megírta több száz oldalas, forráskutatásokra alapozott, szociológiai hátterű, diákkorát megidéző memoárját. Az életmű majd kinyílik, de 45 éve tartó beszélgetéseinknek vége szakadt. Utolsó mesterem, akitől mindig megbízható tanácsot kaphattam, utolsó útjára indul. Menj, lőjenek sort!
Témák
nekrológ
2018.09.20 12:25

Ed Sheeran fellép a Szigeten

Publikálás dátuma
2018.09.20 12:23

Fotó: / Draskovics Áfám
Elfogadta a négyszeres Grammy-díjas előadó a fesztivál meghívását: a 2019-es Sziget nulladik napján lép fel a brit híresség.
Ed Sheeran alig 10 éve lépett a zenei pályára, azóta pedig ezsebelt több mint 100 zenei díjat, köztük 4 Grammyt, 4 Ivor Novello-t, 5 BRIT Awards díjat, 6 Billboard Awards-ot, és tavaly a Brit Birodalom Rendje tagja is lett zenéje és jótékonysága miatt - írja közleményében a Sziget. Egyik legismertebb száma, a Shape of you például közel 4 milliárd internetes lejátszással büszkélkedhet, és tavaly ő volt a világon a legtöbbször fellépő előadó.
Több mint egy év egyeztetés előzte meg a híresség első magyar fellépését. "A Sziget történetében ilyen korán még nem hoztunk nyilvánosságra headlinert" – kommentálta a bejelentést Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője, generációjának legjobb zeneszerzőjének nevezve Sheeran-t.
2018.09.20 12:23