Kettészakad Bugár Béla pártja

Publikálás dátuma
2018.03.12 22:30
A válság azután sem csillapodott, hogy bejelentette lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter Fotó: AFP/Wiktor Dabkowski
Fotó: /

Várhatóan kettészakad Bugár Béla pártja, a Híd. A vezetés ugyanis nem tudott egységes álláspontot kialakítani abban, hogy az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak meggyilkolása utáni helyzetben továbbra is együtt tudnak-e működni Ficóékkal, vagy sem. Többen jelezték: ki akarnak lépni a pártból, s ellenzékbe vonulnak. A kormánynak azonban így is marad elég támogató szavazata a parlamentben, így nem kell új választást kiírni. A legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha Marián Kotleba neonáci pártjának néhány képviselője is átpártolna a koalícióhoz. A válság azután sem csillapodott, hogy bejelentette lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, akinek a távozását nem csupán az ellenzék, hanem a Híd is szorgalmazta az egész országot megrázó újságíró-gyilkosság nyomán. Ján Kuciak fiatal oknyomozó újságírót és élettársát a vidéki házukban lőtték agyon. Bugár azt a feltételt szabta a kormányban maradáshoz, távozzék Kalinák a koalícióból. A kabinet három tagú: Fico kormányfő Smer pártja, a Híd és a Szlovák Nemzeti Párt alkotja.

Kalinák személyével szemben már korábban megfogalmazódtak különböző, korrupciógyanút ébresztő állítások, de Fico mindeddig ragaszkodott hozzá.

Rögtön a Kuciak-gyilkosság után lemondott ugyan Marek Madaric, a kulturális tárca vezetője arra hivatkozva, hogy emberileg nem tud beletörődni egy újságíró megölésébe, ám a történtek miatti társadalmi felháborodás nem csitult, és az utóbbi napokban már az egész kormány távozásának a követelésébe csapott át. Múlt pénteken tízezrek követelték ezt Szlovákia-szerte tartott tüntetéseken.

A szűk alkotmányos jogkörrel rendelkező Andrej Kiska államfő is nyíltan szembefordult Ficóval: úgy nyilatkozott a minap, hogy vagy „mélyrehatóan” átalakítják a szlovák kormányt, vagy előre hozott választásokat kellene kiírni.

A kormányfő ezt kerek perec visszautasította. Most azonban a Smer vezetése a jelek szerint úgy döntött, hogy inkább beáldozza Kalinákot, hátha így lecsillapítható az országos elégedetlenség. Egyelőre azonban nem világos, hogy a belügyminiszter lemondása nyomán megnyugodnak-e a kedélyek Szlovákiában.

Maga Fico sajtónyilatkozatot tett közzé, és abban azt írta: távozásával Kalinák elősegítette annak az esélyét, „hogy megmaradhasson a demokrácia, és folytatni lehessen a pozitív politizálást az emberek javára”. A miniszterelnök leszögezte: Kalinák távozása semmiképpen sem azt jelenti, hogy ő vagy a rendőrség megbukott volna a kettős gyilkosság kivizsgálása során, amelyet továbbra is prioritásként kezelnek.

A pozsonyi törvényhozás két legerősebb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő csoportosulás egyaránt üdvözölte Kalinák távozását, de hozzátették azt is, hogy azt nem tartják elégségesnek, továbbra is az egész kormány távozását akarják.

Keményen beolvasott Orbán Viktor miniszterelnöknek a szlovákiai magyar politológus, Petőcz Kálmán. Kifejtette, Magyarországon választást lehet nyerni a sorosozással, de Szlovákiában nem. Hozzátette, hogy Orbán Viktor megsértett minden becsületes szlovák állampolgárt, aki igazságos jogállamban, félelem nélkül akar élni.

"Ne avatkozzon bele Szlovákia belügyeibe, főleg ne olyan buta és szerencsétlen módon, ahogyan azt a napokban tette" – írta bejegyzésében Orbán Viktornak a szlovákiai magyar diplomata, politológus. A magyar kormányfő múlt héten úgy fogalmazott, Soros Györgyöt gyanítja a szlovák kormány megbuktatására tett kísérlet mögött.

2018.03.12 22:30

Pompeo: Az USA kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2018.09.19 22:01
Mike Pompeo
Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba.
Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében – jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója. Az MTI összefoglalója szerint a külügyminiszter közölte: találkozóra hívta az észak-koreai külügyminisztert New Yorkba, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának idején. Pompeo tudatta, hogy az Egyesült Államok meghívta Észak-Korea képviselőit Bécsbe egy találkozóra az amerikai kormány különmegbízottjával, Stephen Biegunnal. A miniszter ugyanakkor leszögezte: az Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről folyó tárgyalásokat 2021-ig lezárják. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a jövő héten Észak-Koreáról rendezendő vitáját Mike Pompeo elnökli majd.

„Fantasztikus előrehaladásról” beszélt Trump

Donald Trump amerikai elnök szerda délelőtt, mielőtt Észak-Karolinába indult a katasztrófa sújtotta vidékeket meglátogatni, újságíróknak dicsérte Mun Dzse In dél-koreai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját. Hangoztatta, hogy szerinte „fantasztikus az előrehaladás” az Észak-Koreával folytatott megbeszéléseken. Délután Twitter-bejegyzésekben reagált arra, hogy a két Korea közös nyilatkozatot írt alá. „Nagyon izgalmasnak” nevezte, hogy a két Korea közösen nyújt be pályázatot a 2032-es olimpiai játékok megrendezéséért. A mikroblog-bejegyzésben megismételte, hogy a koreai háborúban elesett amerikai katonáknak Észak-Koreában lévő földi maradványai vissza fognak térni az Egyesült Államokba.
2018.09.19 22:01
Frissítve: 2018.09.19 22:01

Kiutasíthatják a beregszászi magyar konzult egy rejtett kamerás felvétel miatt

Publikálás dátuma
2018.09.19 21:48
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter
Fotó: AFP/ Sina Schuldt / dpa
„Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán külügyminiszter.
Nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, miután szerdán a Youtube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az Ukrinform ukrán hírügynökség által közzétett videofelvételre reagálva, Pavlo Klimkin a Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében kijelentette, „jól tudtuk, mi zajlik a magyar konzulátuson, figyelmeztettük magyar kollégáinkat, de most erre bizonyítékunk van. Ezt a bizonyítékot nem lehet elhallgatni, reagálni kell rá” – tette hozzá. „Számunkra két opció létezik. Az egyik a valós együttműködés, a másik – út a semmibe” – mondta az ukrán diplomácia vezetője, megjegyezve, hogy a két lehetőség közüli választás a magyar kollégák kezében van.
Szerző
2018.09.19 21:48
Frissítve: 2018.09.19 22:08