"Ezért? Jézus Úr Isten" - Negyedmilliárdnyi közös pénzből készült a "vizes" filmecske

Publikálás dátuma
2018.03.13. 12:02
Fotó: Népszava/Molnár Ádám
230 millió forintból készült utókommunikációs film az egyébként is 5 milliárdos hirdetési költségekkel büszkélkedő vizes VB-ről, számol be a közbeszerzési adatbázis alapján a G7. Mint írják, hónapokig próbálták kideríteni, konkrétan mire ment el a negyedmilliárd forint, de csak a közelmúltban sikerült a portálnak megszerezni a filmet. A G7-nek nyilatkozó filmes szakember úgy nyilatkozott erről: "230 millió ezért a filmért? Jézus Úr Isten".

A filmre kiírt közbeszerzés nyertese – akárcsak a korábbi hasonló feladatok esetében – a több kormánytaggal, köztük Seszták Miklóssal és Szijjártó Péterrel is jó kapcsolatot ápoló Kuna Tibor konzorciuma lett. A spot az akkori közlés szerint 2017. augusztus 21-e után került volna adásba. Azóta pedig egyetlen utókommunikációra vonatkozó kérdésre sem válaszoltak.

Hosszú nyomozás után néhány hete azonban eljutott a G7-hez a videó, amelyről értesüléseik szerint úgy beszélnek, mint az utókommunikációs filmről.

Állítólag ebből készültek még más vágatok is: a portál úgy értesült, lehet például egy fél órás változat is, aminek nem sikerült a nyomára bukkanni. Viszont még ha létezne is ez, a 230 millió a G7 által megkérdezett szakértők szerint akkor is legalább százszoros túlárazás.

A film állítólag a prominens sportpolitikai vezetők számítógépén fent van, és különböző konferenciákon le is vetítik, de a használata ennyiben ki is merül. A 230 millió az elmúlt évek legsikeresebb magyar filmjeinek költségvetéséhez képest is kimagasló összeg. Az Oscar és Golden Globe-díjas Saul fiát 450 millió forintból készítették el, és 270 ezren látták. Az Arany Medve-díjas Testről és lélekrőlt pedig 420 millió forinttal támogatta a Filmalap. Mindkét film közel két óra hosszú.

A teljes, részletekben bővelkedő cikk itt olvasható.

Szerző

Vegyesen változott a forint árfolyama

Publikálás dátuma
2018.03.13. 09:15
Illusztráció: Népszava
Vegyesen alakult és keveset változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon kedd reggel: az euróval, a svájci frankkal és a japán jennel szemben erősödött, míg a dollárhoz képest hajszálnyit gyengült.

Az euró 311,90 forinton forgott reggel hét órakor, szemben a hétfő esti 311,93 forinttal. A dollár árfolyama 252,91 forintról 252,93 forintra erősödött, míg a svájci franké 267,01 forintról 266,82 forintra gyengült. A jent 2,3687 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,3754 forinttal. 

Az euró 1,2328 dolláron forgott, napi szinten 0,10 százalékkal gyengült. A közös európai fizetőeszköz napi legalacsonyabb jegyzése 1,2290, a legmagasabb 1,2346 dollár volt kedden az eddigi kereskedésben. A svájci frankhoz képest 0,02 százalékkal gyengült az euró, 1,1686 frankot ért. Egy dollárért 0,9479 frankot kértek, 0,11 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,31 százalékkal drágult a dollár, kedd reggel 106,75 jent ért.

Szerző

Brazil Bányász, római parti

Publikálás dátuma
2018.03.13. 06:52
Bernard (középen) találata jól jönne a Donyecknek a nagyon nehéznek ígérkező római visszavágón Fotó: AFP/Stanislas Vedmid
A Sahtyor története során egyszer, pont az AS Roma ellen tudott bejutni a legjobb nyolc közé a labdarúgó Bajnokok Ligájában.

A labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő legegzotikusabb csapata a Sahtyor Donyeck, amely egymagában képviseli a hajdani keleti blokkot a túlnyomórészt nyugati körben. A különlegesség mindenekelőtt abból fakad, hogy e klub a huszonegyedik században brazil kolóniát teremtett berkein belül, noha kevéssé valószínű, hogy a dél-amerikai ország megannyi jó nevű futballistája ukrajnai kihelyezésről álmodott. Ám amióta az utóbb marseille-i Brandaót (2002-ben) leszerződtette a Sahtyor, a brazil Serie A-ból sorra érkeznek a játékosok Donyeckbe.

Az utóbbi évek gyakorlata az, hogy egyszerre kilenc-tíz brazil légióst is tart a klub. Főként középpályásokat, csatárokat és szélső hátvédeket, azaz támadó labdarúgókat, mert Brazíliában a szélső bekkek hátra nem is néznek, csak mennek előre... Az igazolási rutin kialakulásában csekély szerepe volt a Sahtyor bányász múltjának, bár a tulajdonos Rinat Ahmetov édesapja ugyanúgy szénbányászként dolgozott, akár az élmunkás Alekszej Sztahanov, aki annak idején a Donyec-medencében állította fel ember feletti, nyilván csak propagandisztikus termelési rekordjait. A gazda vagyonát 31 milliárd dollárra becsülik, ebből már lehet tervezni, sőt ülhet a padon néhány olyan brazil, akinek szép jövőt jósoltak hazájában. A jelenlegi keretben cserember például Dentinho és Wellington Nem, jóllehet előbbi a Corinthiansban, utóbbi a Fluminensében rendszeresen felhívta magára a figyelmet.

A pályára kivonulók között általában öt brazil van. Fred és Taison reménykedhet abban, hogy utazhat a világbajnokságra, Ismaily, Bernard és Marlos nem. Szegény Bernard megjárta... Az előző vb elődöntőjében Luiz Felipe Scolari beállította a negyeddöntőben megsérült Neymar helyett, és a brazilok hetet kaptak Belo Horizonte városában a németektől. A szélső ezzel „elásta magát”, Marlos pedig felhagyott a brazil meghívó reményével, és felvette az ukrán állampolgárságot, már játszott is a kelet-európai ország nemzeti együttesében. Ő a második ukrán válogatott brazil Edmar után, aki szimferopoli lányt vett feleségül, és Tatjana Halovszka nyomán Edmar Halovszkij de Lacerdának hívják. Taison szintén gondolkodott a honosítási ajánlaton, de Tite szövetségi kapitány 2016-ban arról értesítette, hogy szívesen látja őt a selecao keretében, így a donyecki csapatkapitány letett a marlosi út követéséről.

A Sahtyor ma este Rómában lép fel, 2-1-es előnyről kezdi a visszavágót. Az argentin Ferreyra akciógólja, valamint a 2015-ös Copa Americán doppingügybe keveredett, rövid időre el is meszelt Fred remekbe szabott, a felső lécről becsapódó szabadrúgása szavatolta az első mérkőzés ukrajnai győzelmét, és Fonseca tréner joggal említette: „Hogy nem nyertünk nagyobb különbséggel, az legfőképpen Allison briliáns produkciójának tulajdonítható.” Amúgy a római háló őre is brazil, ő a dél-amerikai válogatott első számú kapusa. Az Örök Város brazil kontingense persze nem kelt feltűnést, ellentétben a donyecki forgataggal. A visszavágó szempontjából elgondolkodtató, hogy a legalább a BL-csoportkörig tizenkétszer eljutó Sahtyor csak egyszer volt negyeddöntős a legfontosabb európai klubtornán; akkor (2011-ben), amikor a legjobb tizenhat között az AS Romával találkozott. Hét éve kettős győzelemmel (3-2, 3-0) ment tovább az ukrajnai együttes, amelynek hat gólja közül ötöt brazil játékos – Jadson, Douglas Costa, Luiz Adriano, Willian, Eduardo – szerzett. Pedig az olasz csapat sem volt piskóta (többek között három brazillal, Donival, Juannal, Taddeijel). A kezdő tizenegy így festett: Doni – Burdisso, Mexes, Juan, Riise – Taddei, Pizarro, De Rossi, Perrotta – Vucsinics, Borriello. De csak a papíron mutatott jól...

Most az Allison – Florenzi, Manolasz, Fazio vagy Juan Jesus, Kolarov – Strootman, De Rossi, Nainggolan – Cengiz Ünder, Dzeko, Perotti összetételű együttes várja a Sahtyort, és Rómában sok mindent szeretnének, csak azt nem, hogy bányásznap legyen március 13-án.

Attól még minden olasz köszönhet így: jó szerencsét!

BL-program - Nyolcaddöntők, visszavágók:

Kedd:

Manchester United-Sevilla 20:45 (első mérkőzés:0-0, Tv: M4 Sport)

AS Roma-Sahtyor Donyeck 20:45 (1-2, Tv: Sport1)

Szerda:

Besiktas-Bayern München 18:00 (0-5, Tv: Sport1)

FC Barcelona-Chelsea 20:45 (1-1, Tv: M4 Sport)