Tanulságok

A hódmezővásárhelyi polgármester választás nem csekély tanulsággal szolgálhat minden politikai erő számára. A Fidesz levonhatná a következtetést, hogy a migránsokkal és Sorossal való riogatás kevés az emberek többségének megnyeréséhez. Az ellenzék számára viszont az a tanulság, hogy csak a teljes – vagyis a jobboldalt is magába foglaló - összefogás vezet eredményre. Ráadásul a baloldal nem is tudta megszólítani a jobboldali választókat, csupán csatlakoztak a jobboldali jelölthöz. Ugyanakkor egy helyi választásból nem lehet komoly következtetéseket levonni az országgyűlési választások eredményére nézve. Helyben az ismertség, a népszerűség mindig nagyobb jelentőséggel bír. Ez persze koránt sem jelenti azt, hogy a semmiféle közigazgatási tapasztalattal nem rendelkező Márki-Zay Péter alkalmas lenne új tisztségére.

Egyértelmű, hogy nem kiemelkedő adottságainak, hanem a Fidesz politikája és módszerei elleni egyre szélesebb körű tiltakozásnak köszönheti győzelmét. Ettől függetlenül alkalmas jelöltnek bizonyult arra, hogy egyesítse a kormány politikájával elégedetlen erőket. És ez az, ami a legtöbb országgyűlési választókerületben nagyon hiányzik. Hiszen a lapokat nem érdem, hanem politikai alkuk alapján osztogatják. Ezek során sokszor éppen a helyben népszerű, a közösségért rengeteget tevő embereket tették lapátra. Az, hogy mindenhol a legesélyesebb jelölt száll majd szembe a Fidesz képviselőjével, nem több puszta szólamnál. Újpest, Csepel vagy Gyöngyös példája éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítja.

2018.03.14 07:26

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző
2018.06.30 08:32

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
2018.06.30 08:31
Frissítve: 2018.07.01 08:38