Száz bolhából színházat

Publikálás dátuma
2018.03.14. 06:46
Színészek és zenészek együtt
Egy belvárosi színpadon két teátrum és a Sziámi AndFriends színészei és zenészei.

Pokoli aranykor címmel színházi koncertet tart a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar a Katona József Színház, és a Pintér Béla és Társulata vendégművészeivel: Ónodi Eszterrel, Stefanovics Angélával, Pintér Bélával, Thuróczy Szabolccsal, Egressy Zoltán író közreműködésével.

- Gesztus gesztusért cserébe, így kezdődött – válaszolja Müller Péter Sziámi a Pintér Béla és Társulatával való együttműködésről szóló felvetésre. - Pintér Béla egyszer felhívott azzal, hogy a Titkaink című előadásban szeretnék játszani a dalainkat. Később Temesváron egy fesztiválon léptünk fel, és a két csapat között elindult az egymásra hangolódás. Thuróczy Szabolcs betoppant egy próbánkra és elénekelte a Száz bolhát. Elementáris volt, ezért “nekiadtam”. Később a színházi társulat tagjai közül mindenki választott magának egy AndFriends számot, plusz mindenkivel énekeltem is egy duettet. Csákányi Eszterrel például Halmai Tamás és Takats Eszter Angyalduettjét – meséli a költő, dalszerző.

Színészek és zenészek együtt

Színészek és zenészek együtt

Müller Péter Sziámi Egressy Zoltánnal A jövő vadhajnala címmel írt zenés darabot, amelyet novemberben mutatott be a Katona József Színház. Most a Nevess magadra! (A helyzet tragikus – de nem komoly...) című albumot játsszák el URH-, Kontroll Csoport- és Sziámi – klasszikusokkal kiegészítve a Petőfi Sándor utcai színpadon.

Müller Péter Sziámi szeret kilépni a megszokott keretek közül. Többször volt fesztiválalapító, a Szigeté és miskolci Bartók Plusz operafesztiválé is. Utóbbinak köszönheti Kesselyák Gergellyel való munkakapcsolatát. - Írtunk egy Hazatérés című operát, amelynek szerveződik a magyarországi és olaszországi bemutatója és mostanában jelenik meg egy olasz kiadónál. A Jávori Ferenc Fegyával közös, Lévy Straussról szóló, Farmerkirály című darabunkat pedig jövő márciusban mutatja be az Operettszínház – beszél terveiről Müller Péter Sziámi, akit április 1-jén a Gödör záróbuliján is láthatunk-hallhatunk (Kiss Llaci és barátai / URH- és Európa Kiadó dalok).

Infó: Pokoli aranykor - Müller Péter Sziámi AndFriends, március 16., Katona József Színház

Vízzel hergelt a Pussy Riot

Publikálás dátuma
2018.03.14. 06:45
Fotók: Tóth Gergő
A punkmisétől a tárgyaláson át a bebörtönzésig mesélte el saját alaptörténetét a Pussy Riot hétfőn Budapesten.

Az orosz feminista punkbanda, a Pussy Riot 2012-ben vált világhírűvé. A moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban színes ruhákban és balaklavában adtak elő egy performanszt és azt kérték Szűz Máriától, zavarja el Putyint. A rövid punkmisét a biztonságiak félbeszakították, nem sokkal később pedig az együttes három tagját huliganizmus és vallási gyűlölet szítása miatt letartóztatták. Egy kirakatper során két év börtön kaptak és egy börtönkolóniára szállították őket. Az együttes két legismertebb arca, Nadezhda Tolokonnikova és Maria Alyokhina 2013-ban szabadult, ők azóta is politikai aktivistaként lépnek fel.

A nagyrészt ismeretlen tagokból álló Pussy Riot ugyan az elmúlt években is folyamatosan tartott flashmobokat, a rendszerellenes csoport igazi alaptörténete a 2012-es punkmise, amellyel nemcsak Putyinnak mentek neki, hanem a hatalmat kiszolgáló orosz ortodox egyháznak is. A Pussy Riotot ezzel az akcióval azonosítják világszerte, és az Akváriumba elhozott projektjük, a kísérleti színházhoz hasonlítható Pussy Riot Theatre is ezt meséli el felidézve a felkészülést, a punkmisét, a letartóztatást, a tárgyalást és a börtönt. Úgyhogy aki botrányt, vagy punkkoncertet várt, az csalódott.

Azt nem lehet mondani, hogy tolongtak az emberek, a jegyek ugyan elfogytak, de a nagytermet nem sikerült megtölteni. A színpadon Maria Alyokhina, Kyril Masheka (a Belarus Free Theatre színésze) és az AWOTT (Asian women on the telephone) orosz punkegyüttesből Nastya és Max volt jelen. Ők recitálva, kiabálva, dacosan, néha az ortodox egyházi énekek stílusát idézve oroszul adták elő az angolul kivetített szöveget, amely Alyokhina könyvén alapul. A szöveg részben híranyagokból, szlogenekből (pl. szabadságot a politikai foglyoknak), monológokból, a bíróságon elhangzott mondatokból és a börtönőrök szavaiból állt össze, közben pedig a háttérben a performanszról, letartóztatásukról és tüntetésekről készült videófelvételeket, politikai és vallási vezetőkről készült montázsokat és karikatúrákat lehetett látni. Mindezt olyan elektronikus, szaxofonnal kiegészített zene kísérte, ami a lázadást, az energiát, a dühöt fejezte ki és valóban anarchikus hangulatot keltett. Igen erős színpadi jelenléte volt a félmeztelenül tomboló Nastyának és Alyokhinának, utóbbinak leginkább azért, mert a közönség tudta, őt tényleg lecsukták mindezért.

A Pussy Riot szembeszállt a rendszerrel, az egyházzal, a szólásszabadságért küzd és nem hagyják, hogy megtörjék őket. Ellent kell állni a hatalomnak, aktivizálni kell magunkat, hiszen bárki kerülhet ilyen helyzetbe - az előadás üzenete ez és nyilván az lenne a célja, hogy a közönség azonnal azt érezze, most elmegyek innen és lázadok! Ugyan a performanszt egy percig sem unalmas nézni és hallgatni és az ember valóban felfokozott hangulatba kerülhetett, maga az előadás mégis inkább egy szelídebb 50 perces buzdítás volt, ami után mindenki inkább ivott még egy sört, minthogy lázadjon. Ennek oka az, hogy szinte nem teremtettek kapcsolatot a nézőkkel. Nastya ugyan elkezdte vízzel locsolni a közönséget, ami a kimozdítást szolgálta volna, de ez csak annyit ért, hogy mindenki elrakta a telefonját egy időre. Lehet az ok a fogyasztói kultúra közege is, hiszen ez nem egy bátorságot igénylő flashmob volt, hanem színházi előadás, ahová jegyet kellett venni, kint pedig Pussy Riot pólókat lehetett kapni.

Az előadást egy kiáltványnak szánhatták a lázadásról és aktivizmusról, de sokkal inkább a Pussy Riot önmitológiájának felmutatása és művészi dokumentum lett egy művészeti-politikai akcióról. Mindezek miatt még az sem igazán hatott, hogy Alyokhina a végén gyorsan elhadarta, hogy sok sikert kíván a harchoz. Még az a nagyobb téttel bíró kérdés sem ütött akkorát, amivel az előadás végén szembesítették a közönséget: “te szabad vagy?” És az sem, ami az egész projekt kérdése: fellázadsz most azonnal úgy, hogy akár a börtönt is vállalod érte? Az előadás hatására egy pillanatig azt gondolta az ember, hogy igen. De csak egy pillanatig.

Kihirdették a Bocuse d'Or Europe mezőnyét

Publikálás dátuma
2018.03.13. 14:57
Illusztráció/AFP fotó

Közzétették a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny idei európai döntőjének mezőnyét; a magyar Pohner Ádám a kétnapos verseny első napján, június 11-én versenyezhet Torinóban.

A világ legrangosabb szakácsversenyeként számon tartott Bocuse d'Or európai döntőjét első alkalommal rendezik meg Olaszországban; legutóbb éppen Budapest adott otthont a kontinentális viadalnak - emlékeztettek a torinói szervezők az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben.

A versenyre a Gourmet Expoforum szakkiállítás keretében kerül majd sor az Oval Lingotto kiállítási központban június 11-én és 12-én, ezt megelőzően pedig a Cukrász Világkupát (Coupe du Monde de la Pâtisserie) tartják meg ugyanitt június 10-én.
Az addig hátralévő időszakban Mexikóban rendezik meg az amerikai, illetve Kuangcsouban az ázsiai-óceániai térség döntőjét. Torinóban húsz európai nemzet képviselői mérik össze tudásukat, hogy közülük a tíz legjobb a Bocuse d'Or 2019-es lyoni világdöntőjének 24-es mezőnyében is indulhasson.

Az első napon sorrendben a lengyel, a belga, az izlandi, a magyar, a német, a holland, a spanyol, a francia, a svájci, majd a brit induló kezdhet hozzá versenytálja elkészítéséhez. Június 12-én az orosz, a svéd, a horvát, a finn, a norvég, a dán, az olasz, a bolgár, az észt és a török versenyző mutathatja be tudását.

A verseny kötelező hozzávalói ezúttal Piemontból érkeznek, a séfeknek így Fassona Piemontese marhafilét, Sant'Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet kell felhasználniuk táljaikhoz.

A magyarországi döntőben február 8-án Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem séfhelyettese nyerte el az indulás jogát, segítője (commis) Csillag Richárd lesz. A torinói kontinensbajnokság zsűrijének elnöki tisztét Széll Tamás, a 2016-os Bocuse d'Or Europe győztese tölti be.

Szerző