A Kúria szerint is jogsértők a Simonka-féle pólók

Helybenhagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, amely szerint jogsértő volt, hogy Simonka György fideszes politikus a Facebook-oldala címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak és iskolásoknak - írta a Magyar Nemzet.

A helyi választási bizottság egyébként nem talált Simonka tettében semmi kivetnivalót. A másodfokon eljáró NVB azonban kimondta, hogy Simonka megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt is, amely a köznevelési intézményekben tilt mindenféle politikai tevékenységet.

A kormánypárti képviselő a Kúriához fordult, mert szerinte a pólók gyerekeknek ajándékozása nem alkalmas a választói akarat befolyásolására, így nem tekinthető kampányeszköznek.

A bíróság végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Szerző

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

Juhász Márton fejlesztő, feltaláló, Kemény Lajos egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának igazgatója, Láng László agrármérnök, Volk Balázs vegyészmérnök, az Egis hatóanyag-fejlesztési igazgatója kapta idén a Jedlik Ányos-díjat szerdán Budapesten, írja az MTI. A kétévente odaítélt honoris causa Jedlik Ányos-díjat Gazda István tudománytörténész vehette át.

A Jedlik Ányos-díjat hagyományosan a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan adják át minden évben a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységért, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként. A honoris causa Jedlik Ányos-díjat kétévente adományozzák annak, aki közéleti tevékenységével, életművével jelentősen hozzájárult a hazai szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez.

A díjakat Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára, és Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke adta át. Lepsényi István a díjátadón kiemelte: a cselekvő, alkotó és sikereket elérő embereket köszöntik, akik a jelen technológiai ökoszisztémájának főszereplői, kreatív műszaki alkotók, kiemelkedő feltalálók, tudósok.

Luszcz Viktor, az elismeréseket adományozó SZTNH elnöke azt hangsúlyozta, hogy a "negyedik ipari forradalom" eljövetelével a piacgazdaságban minden korábbinál nagyobb jelentősége van az innovációnak.

Szerző

A Fidesz egyáltalán nem nyugodt

Publikálás dátuma
2018.03.14. 13:23
Népszava fotó

A kormány a mostani kampányban nem bíz semmit sem a véletlenre és jelentős pénzosztásba kezdett. A Policy Agenda szerdán publikált jelentésében – amelyről először a 24.hu írt – azt vizsgálta meg, hogy a 2014-es időszakkal összehasonlítva hogyan alakul a választások előtti számla. A Népszava többször írt arról, hogy miközben hivatalosan csak február harmadik hetében indította országgyűlési választási kampányát a Fidesz és a KDNP, a kabinet és kormánypárt valójában már választási üzemmódban volt januárban is. Ezt jelezte akkor az előrehozott egészségügyi béremelés, de megannyi más eset is: már hónapokkal a választás előtt egymást érték a kampányavatások, sikerjelentések.

A Policy Agenda szerint a politikai célú pénzosztogatásoknak három lehetséges formáját látjuk:

Az egyik – ez a klasszikus – a költségvetés általános tartaléka (rendkívüli kormányzati intézkedések és Országvédelmi Alap) terhére történő pénzköltés. Ez az első negyedévben 44 milliárd forint volt, míg április 1-től további 30 milliárd forintot.

A második pénzügyi forrás a belső tartalékok átcsoportosítása. Ezek olyan pénzek, amelyeknek nem volt még konkrét célja, ezért a kormány egy határozattal dönthet a felhasználásukról. Általában ilyenek azok az önkormányzati támogatások, amelyekből a választási kampányban egyre több lesz.

A harmadik forrása a választások előtti költségvetésnek a korábbi években képződött maradványok felhasználása. Ez egyébként az év során még okoz majd problémát.

A három forráson felül van egy „joker-lap”, ez pedig az, amikor a kormány nem mondja meg a fedezetét az adott döntésnek, hanem csupán arról dönt, hogy támogatást ad bizonyos feladatra, és az ellentételezést a nemzetgazdasági miniszternek kell majd előteremteni. Ez utóbbit tehát majd az év második felében csoportosítják át más költségvetési sorokból.

A Policy Agenda szerint a megszokottakon kívül ez a választási kampány tartogat váratlan húzást a kormány részéről. A 2014-es választási időszakkal ellentétben, ebben az évben elővették a költségvetés joker-lapját, és annak terhére jelentős költekezésbe kezdtek. Ezáltal a várakozásokkal ellentétben nem 70 milliárd forintról döntött a kormány január eleje óta, hanem valójában kb. 163 milliárd forint az eddigi számla, és még hátravan a kampányból 3 és fél hét.

A „választási költségvetés” tételei között találhatóak a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalvány, egyházi támogatások, de több kisebb önkormányzati beruházás is, illetve sporttámogatás. Az egyik legnagyobb tétel a téli rezsicsökkentés, amely fedezetének egy része szerepel csak a költségvetésben. A többi forrása egyelőre költségvetésen kívüli tétel, amely lényegében az állami cég profitjáról történő lemondás.

Jól látszik az elemzésből, hogy a Fidesz egyáltalán nem nyugodt. Legalábbis 2014-hez képest semmiképpen. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy négy évvel ezelőtt, az év azonos időszakában milyen osztogatás történt. Összeségében 31 milliárd forintot költöttek el, amely a mostani összegnek csupán 19 százaléka. Ehhez jött még a választások utolsó szűk hónapjában 27 milliárd forintos pénzkiadás.

Az intézet úgy véli, veszélyes, hogy az osztogatás egy része jelenleg csupán egy ígérvény, amelynek a fedezetét a választásokat követően kell majd megtalálni. A Policy Agenda szerint miután a kampány egyre „forrósodik”, nehezen elképzelhető, hogy megállna itt a pénzosztás.

Szerző