Elbukhatatlan körzetet bukott Trump pártja

Publikálás dátuma
2018.03.14 17:36
Fotó: AFP/ Nicholas Kamm
Fotó: /
A republikánusok már a legrosszabbtól tartanak, ősszel kisebbségbe kerülhetnek a Kongresszusban.

A Demokrata Párt az utóbbi tizennégy hónap legnagyobb politikai meglepetését okozta az Egyesült Államokban. A Pennsylvania állam 18-as választókörzetében tartott időközi választáson Christopher Lamb a jelek szerint megverte a toronymagas esélyesnek tartott Rick Sacconét. Donald Trump 2016 novemberében még húsz százalékos fölénnyel nyert a körzetben, ahol a Demokrata Párt korábban többször nem is indított senkit, annyira reménytelennek tartotta a főleg fehér fizikai munkások által lakott választókerületet.

Lamb a szavazatok összeszámlálása után 113.813 – 113.186 arányban, azaz 627 vokssal vezet. Hivatalosan csak azért nem nyilvánították még győztesnek, mert még várnak a levélben föladott szavazatokra. Ezek korábban rendre a Demokrata Párt jelöltjeinek kedveztek, úgyhogy a papírforma szerint a 435 fős alsóházban az ellenzék eggyel csökkentette eddigi 45 fős hátrányát. Ennél sokkal fontosabb azonban, hogy ha alig másfél év alatt ennyire megváltozott a politikai hangulat, akkor a konzervatívok a novemberi választásokon egész sor olyan körzetet is elbukhatnak, amelyek eddig bombabiztosnak számítottak. A Republikánus Párt máris megkezdte a kárelhárítást, egy a CNN-nek név nélkül nyilatkozó politikus azt mondta, megkönnyebbültek, hogy nem veszítettek utcahosszal, ezt egyelőre elfogadható eredménynek tartják. 

Saccone oldalán az elmúlt hetekben kampányolt Trump elnök, a legidősebb fia, Donald Jr. Mike Pence alelnök és sok más kormányzati potentát. Lamb mellett ezzel szemben csupán a pennsylvaniai származású Joe Biden volt alelnök tűnt föl. A 31 éves férfi nem tekinthető éppenséggel baloldali liberálisnak: a tengerészgyalogságnál volt ügyész, ennek megfelelően támogatja a polgárok fegyvertartását, és a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva helyesli a Trump által az acél- és alumínium importra kivetett különadót. A helyzet pikantériája, hogy a 18-as körzetet ősztől felosztják két másik választókerület között, így Lamb és Saccone újból indulhat – és mégsem kell újra megküzdeniük egymással. A 18-as körzet eddigi képviselője, az élet szentségét hangoztató Tim Murphy azután mondott le, hogy kiderült, abortuszra beszélte rá a szeretőjét.

Szerző
2018.03.14 17:36

Napsütéses, meleg időnk lesz pénteken, majd megérkezik az igazi ősz

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:09

Fotó: Shutterstock/
A csillagászati ősz beköszöntével az időjárás is ősziesre fordul a hétvégétől.
Pénteken még csendes, többnyire napos, száraz és meleg időnk lesz, a változás szombaton kezdődik: ekkortól a jövő hét elejéig több időjárási front is átvonul fölöttünk, összességében mintegy 10 fokkal hűvösebbre és szelesre fordul az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. 
Pénteken többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, mindenhol többórás napsütés várható. Az Alföldön és északkeleten lehet több gomolyfelhő, illetve késő délutántól északnyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, ami késő este a Kisalföldön meg is vastagodik. Csapadék nem valószínű, de a déli szél többfelé megélénkül, a Fertő térségében olykor meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között valószínű.
Szombaton mindenhol beborul az ég és egyre több helyen valószínű eső, zápor, majd késő délután észak felől szakadozni kezd a felhőzet. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 14 és 20, másutt többnyire 20 és 26 fok között alakul. A fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. 
Vasárnap változó felhőzetre számíthatunk többórás napsütéssel. Napközben már nem valószínű csapadék, ám a nyugati, délnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.20 16:09
Frissítve: 2018.09.20 16:09

Nem hajlandó pszichiátriai vizsgálatra menni Marine Le Pen

Publikálás dátuma
2018.09.20 16:02
Marine Le Pen
Fotó: AFP/ YANN COATSALIOU
„Megnézem, hogy a vizsgálóbíró hogyan képzeli el a rákényszerítésemet“ – jelentette ki.
Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke felháborodásának adott hangot csütörtökön, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotók közzététele miatt folyó eljárásban az ügyészség a törvényeknek megfelelően elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát – írja az MTI.
„Ez egyszerűen elképesztő. Ez a rezsim tényleg kezd félelmet kelteni”
– írta Le Pen a Twitteren.
A közösségi oldalon közzétette a vizsgálat elrendeléséről szóló szeptember 11-i dátumú bírói végzést is, úgy fogalmazott:
„Azt hittem, már mindenből megkaptam a magamét: hát nem! Amiért elítéltem az Iszlám Állam szörnyűségeit Twitter-üzenetekben, az igazságszolgáltatás pszichiátriai vizsgálatnak vet alá. Még meddig mennek el?”
A vizsgálatot az a vizsgálóbíró rendelte el „a lehető legrövidebb időn belül”, aki márciusban megindította az eljárást Marine Le Pen ellen, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé 2015 decemberben a Twitteren. A képviselő a terrormilícia propaganda-felvételei közül hármat tett közzé, az egyik fotón James Foley amerikai újságíró lefejezett holtteste volt látható. Ez utóbbit később törölte, miután az újságíró családja mély felháborodását fejezte ki. A politikus „Ez az Iszlám Állam!” üzenettel az után töltötte fel a képeket, hogy a BFM francia hírtelevízió egyik kommentátora, Jean-Jacques Bourdin párhuzamba állította a dzsihadista csoportot és Marine Le Pen pártját. Az ügyben eljáró Párizs közeli Nanterre-i ügyészség szerint a törvények alapján kötelező orvosi vizsgálat elrendelése abban a bűncselekményben, amellyel Marine Le Pen gyanúsítják. A pártelnök a nemzetgyűlésben jelezte, hogy nem hajlandó magát alávetni a vizsgálatnak.
„Megnézem, hogy a vizsgálóbíró hogyan képzeli el a rákényszerítésemet“
– mondta Le Pen a francia sajtónak.
A Nemzeti Tömörülés képviselői diktatórikus eljárásnak minősítették a pártelnök elleni intézkedést. A Twiterren Louis Aliot, a Nemzeti Tömörülés alelnöke, Marine Le Pen élettársa azt írta, szerinte az ellenfelek pszichiátriai vegzálása szovjet és a totalitárius rezsimek specialitása.
Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország elnöke pedig úgy vélte, hogy
„nem ilyen módszerekkel lehet a szélsőjobboldalt visszaszorítani. Marine Le Pen politikailag felelős a politikai tetteiért.”
Marine Le Pen ellen „erőszakos tartalmú fotók közzététele” a vád, ami háromévi szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.
2018.09.20 16:02
Frissítve: 2018.09.20 16:02