Elbukhatatlan körzetet bukott Trump pártja

Publikálás dátuma
2018.03.14 17:36
Fotó: AFP/ Nicholas Kamm
Fotó: /
A republikánusok már a legrosszabbtól tartanak, ősszel kisebbségbe kerülhetnek a Kongresszusban.

A Demokrata Párt az utóbbi tizennégy hónap legnagyobb politikai meglepetését okozta az Egyesült Államokban. A Pennsylvania állam 18-as választókörzetében tartott időközi választáson Christopher Lamb a jelek szerint megverte a toronymagas esélyesnek tartott Rick Sacconét. Donald Trump 2016 novemberében még húsz százalékos fölénnyel nyert a körzetben, ahol a Demokrata Párt korábban többször nem is indított senkit, annyira reménytelennek tartotta a főleg fehér fizikai munkások által lakott választókerületet.

Lamb a szavazatok összeszámlálása után 113.813 – 113.186 arányban, azaz 627 vokssal vezet. Hivatalosan csak azért nem nyilvánították még győztesnek, mert még várnak a levélben föladott szavazatokra. Ezek korábban rendre a Demokrata Párt jelöltjeinek kedveztek, úgyhogy a papírforma szerint a 435 fős alsóházban az ellenzék eggyel csökkentette eddigi 45 fős hátrányát. Ennél sokkal fontosabb azonban, hogy ha alig másfél év alatt ennyire megváltozott a politikai hangulat, akkor a konzervatívok a novemberi választásokon egész sor olyan körzetet is elbukhatnak, amelyek eddig bombabiztosnak számítottak. A Republikánus Párt máris megkezdte a kárelhárítást, egy a CNN-nek név nélkül nyilatkozó politikus azt mondta, megkönnyebbültek, hogy nem veszítettek utcahosszal, ezt egyelőre elfogadható eredménynek tartják. 

Saccone oldalán az elmúlt hetekben kampányolt Trump elnök, a legidősebb fia, Donald Jr. Mike Pence alelnök és sok más kormányzati potentát. Lamb mellett ezzel szemben csupán a pennsylvaniai származású Joe Biden volt alelnök tűnt föl. A 31 éves férfi nem tekinthető éppenséggel baloldali liberálisnak: a tengerészgyalogságnál volt ügyész, ennek megfelelően támogatja a polgárok fegyvertartását, és a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva helyesli a Trump által az acél- és alumínium importra kivetett különadót. A helyzet pikantériája, hogy a 18-as körzetet ősztől felosztják két másik választókerület között, így Lamb és Saccone újból indulhat – és mégsem kell újra megküzdeniük egymással. A 18-as körzet eddigi képviselője, az élet szentségét hangoztató Tim Murphy azután mondott le, hogy kiderült, abortuszra beszélte rá a szeretőjét.

Szerző
2018.03.14 17:36

Több szolgáltatás sem lesz elérhető a Budapest Banknál

Publikálás dátuma
2018.09.20 21:53
Fotó: Népszava
Fotó: /
Új bankkártya rendszert vezetnek be, ezért október 25-én és 26-án könyvelési, pénztári és pénzforgalmi bankszünnapot tartanak.
A hitelintézet az MTI-vel közölte: a Budapest Bank október 24-én 21 órától október 29-én 06 óráig vezeti be az új rendszert, amely alapján bővíthetik majd a digitális fejlesztéseket, kártyaszolgáltatásaikat. A közlemény idézi Fatér Gyulát, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetőjét, aki elmondta: az új rendszer segítségével digitális fejlesztéseik gyorsabbá válnak majd. A közleményben kitértek arra: az átállás ideje alatt a bankkártyákat a megszokott módon lehet majd fizetéskor használni, illetve és ATM-en keresztül készpénzt is lehet majd felvenni velük, azonban szombat délután előfordulhatnak rövid ideig tartó, átmeneti kiesések. Felhívják a figyelmet arra: a pénzintézet elektronikus csatornáit (Budapest Internetbank, Budapest Mobil Internetbank, Budapest Mobilbank, Business Terminal) nem lehet majd elérni, továbbá nem lehet majd például utalást indítani és fogadni, valamint kártyával kapcsolatos ügyintézést csak a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lehet végezni, de arra is csak korlátozottan lesz lehetőség. 
2018.09.20 21:53
Frissítve: 2018.09.20 21:53

Magyar Narancs: Felmondtak az orvosok az ajkai kórház intenzív osztályán

Publikálás dátuma
2018.09.20 21:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Többségük több mint 10 éve dolgozik az intézményben.
Az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán dolgozó valamennyi orvos felmondta munkaviszonyát az intézményben – tudta meg több forrásból a Magyar Narancs. A lap cikkében felidézi, hogy a kórház intenzív osztályán korábban dolgozó nővérek is valamennyien beadták a felmondásukat – azt írják, a főigazgató ekkor ugyan feltöltötte a létszámot, nyugdíjból hívtak vissza nővéreket, a gyerekosztályról is „delegáltak” munkatársakat, illetve „bérnővéreket” foglalkoztatnak.   A Magyar Narancs azt írja, az intenzív osztályon öt orvost foglalkoztatnak, ők huzamos ideje, többségük több mint 10 éve dolgozik az intézményben, összeszokott orvosgárdáról van szó. Négyet közülük vállalkozóként alkalmaznak, az osztályvezető főorvos viszont közalkalmazott, ő munkaszerződéssel kötődik a kórházhoz. A lap információi szerint több napja valamennyien felmondták a vállalkozói, illetve munkaszerződésüket. Egyik forrásuk szerint az is közrejátszott az orvosok döntésében, hogy a tapasztalatlan nővérgárda megnehezítette a szakmai feladatok maradéktalan ellátását. Mivel mindkét jogviszony tartalmazhat kitételeket a felmondási időre vonatkozóan, az orvosok feltehetően még ellátják feladatukat a kórház intenzív osztályán – teszi hozzá a Magyar Narancs.
2018.09.20 21:28
Frissítve: 2018.09.20 22:02