Az LMP nem mond nemet

Publikálás dátuma
2018.03.15. 16:54
Szél Bernadett, az LMP társelnöke beszédet mond a párt ünnepi megemlékezésén egy fővárosi szállodában az 1848/49-es forradalom é

Az LMP zártkörű rendezvényre várta híveit a Hotel Benczúrba, ahol történelmi elemzés és szavazási mozgósítás után Hadházy Ákos, a párt társelnöke arra hívta fel a figyelmet, a Budai Várban már elkészült a királyi rezidencia, nem szabad megengedni, hogy a király áprilisban oda költözhessen. A tét nagy, ha Orbán marad, befejezi az ország belső gyarmatosítását - vetítette előre Hadházy. Szerinte az ellenzéki pártok vezetőinek el kell dönteni, egymást utálják jobban vagy a hatalmon lévőket. Hadházy úgy vélte, a megfelelő pillanatban megszületnek a visszalépések.

„Ha nem mondunk le önmagunkról, győzni fogunk!” - Szél Bernadett Kossuth Lajos újraértelmezett gondolatával zárta választási részvételre buzdító ünnepi beszédét. Az LMP miniszterelnök-jelöltje azt mondta, véget kell vetni az urak és szolgák világának, a Fidesz által kiépített diktatórikus rendszernek, ami politikailag, egzisztenciálisan függővé tette az embereket a hatalomtól.

Az LMP társelnöke üzent a demokratikus ellenzéki pártoknak: az LMP már leült a három oldalú tárgyaló asztalhoz. Várják a többieket is, de abból elegük lett, hogy a kooperációt furkósbotként használják egymással szemben a megegyezés eléréséhez. Szerinte az elmúlt ciklus a Fidesz teljes bukását hozta, ha mégis hatalmon maradnak, az LMP már nem 9 milliós bírságra, hanem 9 év börtönre számíthat, és ne legyen kétsége senkinek, másokra is sor kerül.

Megkérdeztük, miért nem a Vámház körúton ünnepelnek az MSZP-Párbeszéd-DK megemlékezésén. Hadházy Ákos azt válaszolta, egymással versengő pártoktól ne várják el a smúzolást, engedjék meg nekik, hogy megválaszthassák, kivel ünnepelnek. Az LMP önálló megemlékezése azonban nem jelenti azt, hogy az együttműködésre nemet mondanak – tette hozzá.

Szerző

Visznek mindent - Fideszes földszerzések Pest megyében

Publikálás dátuma
2018.03.15. 10:07
Illusztráció/ Egy Greenpeace-akció még 2015-ből Forrás:Greenpeace/Facebook
Elkészült Ángyán József legújabb, ezúttal a Pest megyei földárveréseket összegző jelentése, amelyet elsőként a Népszavához juttatott el. A volt vidékfejlesztési államtitkár korábban Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megye földügyeit vette górcső alá. 

A legfrissebb elemzés szerint Pest megyében és Budapesten 17 ezer 286 hektár állami földet hirdettek meg árverésen, s ebből valamivel több, mint kilencezer hektárt privatizáltak is. Ugyan a nyertesek száma nagynak tűnik - 149 árverezőhöz került valamennyi föld - de a területek háromnegyedét, vagyis több mint 6800 hektárt 27 nagy érdekeltség szerezte meg. Vagyis - miként korábban szintén jellemző volt az ország más részein - a kiválasztott keveseknek nagy, viszonylag sokaknak pedig igen kis területek jutottak.

Az elkelt területből több mint 7400 hektár - azaz közel 82 százaléka a gazdára talált földeknek - licitálás nélkül, kikiáltási áron, az európai földárak töredékéért, átlagosan hektáronként 1,6 millió forintért került az árverési nyertesekhez. - E megye adatai is igazolják, hogy hamisak azok a kormányzati állítások, amelyek szerint „versenyben kialakult piaci áron” jutottak a nyertesek az állami földterületekhez. Valódi licitálás, árverseny a birtoktestek kis hányadának, mindössze 3-4 százalékának árverésén alakult csupán ki. Ez a helyzet vélhetően annak is tulajdonítható, hogy a területek jelentős részét – bizonyára nem véletlenül – olyan nagy méretű birtoktestek formájában hirdették meg, amelyeknek akár több százmillió forintos kikiáltási árával a valóban helyben élő, ténylegesen gazdálkodó családok bizonyosan nem rendelkeznek - olvasható az elemzésben.

A települések érdekérvényesítő képességében is jelentős eltérések mutatkoznak. Az érintett 71 település közül 27-ben egyáltalán nem volt helybeli nyertes árverező. A vesztesek rangsora élén olyan települések állnak, mint Kőröstetétlen, Pusztavacs, Sóskút, Hévízgyörk, Galgahévíz vagy éppen Kóka és Pomáz. Az itteni értékes területeiket megszerző külső árverési nyertesek esetében ugyanakkor gyakorta felmerül az ingatlanspekuláció lehetősége is. Például Pomáz esetében az elárverezett birtoktesteket bérlő Piliskert Kft. területén tervezik a várost elkerülő utat, ami jelentősen felértékelheti e területeket. Ennek ismeretében talán nem véletlen, hogy az itteni 155 ha-t megszerző, külső – budapesti, pilisvörösvári és szentendrei illetőségű – árverési nyertesek között ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő vállalkozót, a jegybankelnök unokatestvérének tulajdonában lévő gabonakereskedő-, szállítmányozó és ingatlanos cégek vezetőjét, ingatlan, élelmiszer és dohányáru nagykereskedőt, vagy éppen ismeretlen tevékenységi körű, strómangyanús nyertes árverezőt is találunk - írta Ángyán József.

Az agrárprofesszor szavai szerint kormány-közeli rokoni, baráti és gazdasági érdekkörök is jelentős állami földterületekhez jutottak. A legtöbb földet - 13 nagy méretű birtoktestből álló 1010 hektárt - egy ceglédi multi-milliárdos gépjármű-kereskedő és árufuvarozó család tagjai és egyik cégük vezetője alkotta érdekkör szerezte meg, de a nagy nyertesek között találjuk a Szijjártó Péter miniszter futsal csapatát szponzoráló Hunland agrárholding vezetőit és magyar üzlettársukat, valamint Buzek Menyhért megyei MAGOSZ-vezető lányait. A győztesek körébe tartozik a CBA üzletlánc tulajdonosa, a kormány-közeli nagyvállalkozó Lázár Vilmos üzlettársa, Abony volt fideszes alpolgármestere és fia, Kiskunlacháza kormánypárti alpolgármestere, Cegléd fideszes polgármestere, s egy szintén fideszes önkormányzati képviselő felesége is.

És hogy mennyire számítanak a győztesek földműveseknek, azt jól jellemzi eredeti foglalkozásuk: építészt, elektromérnököt, matematikust, informatikust, sőt kozmetikus műkörmöst, önkormányzati tisztségviselőket, építőipari, árufuvarozási, gumi- és műanyag-feldolgozó, kertészeti termékgyártó és forgalmazó, szállodai szolgáltató és egyéb, nem mezőgazdasági ágazatok vállalkozóit, cégvezetőit, élelmiszer, gépjármű- és üzemanyag kereskedőket, benzinkút- és trafik-tulajdonosokat, ingatlanvagyon-értékelőket, kezelőket és forgalmazókat, vagy éppen ismeretlen tevékenységi körű nyerteseket is találni közöttük.

Szerző

100 milliót sem sajnál a posta, hogy felpörgesse az Erzsébet-utalványok terítését

Publikálás dátuma
2018.03.14. 20:39
Fotó: Vajda József
Mintegy 2 millió nyugdíjashoz kell becsöngetni még a választások előtt az Erzsébet-utalványokkal, a sikeres célba juttatásért a posta "célszemélyként" 50 forintot fizet.

Extra juttatással ismerik el a munkatársak többletteljesítményét, így döntött a Magyar Posta Zrt. vezetése, ami a prémiumokra 200 millió forintot sem sajnál, írja a 24.hu. A jelek szerint konkrét küldemények célba juttatását díjazza leginkább a posta, nevezetesen az Erzsébet-utalványokét. Eltérő az összeg, ha sikeresen kézbesítik a 10 ezer forintnyi utalvány tartalmazó borítékot, illetve ha csak értesítőt hagynak a címen. Előbbi esetben darabjáért 50, utóbbinál csak 20 forint jár. (A kormány választási ajándékát mintegy 2 millió nyugdíjasnak kell kézbesíteni.) 2016-ban egyébként kaptak pluszpénzt a postások az utalványok kihordásáért, tavaly viszont nem.

Szerző