Előfizetés

Malkovich élőben

Publikálás dátuma
2018.03.16. 06:48
Fotó: KenMedia

A néhány évvel ezelőtti hatalmas sikerű fellépése után május 23-án ismét Budapestre érkezik önálló estjével John Malkovich. A Report on the Blind című felolvasóest az argentin Ernesto Sabato On Heroes and Tombs című novellájának egyik fejezetéből készült, és Alfred Schnittke késő huszadik századi orosz zeneszerző Concerto for Piano and Strings (Versenymű zongorára és vonószenekarra) című darabja egészít ki. A Kongresszusi Központban az Óbudai Danubia Zenekar vezeti majd fel az amerikai művész előadását, amelyet a Forbes magazin 2016-ban a világ 10 legizgalmasabb művészeti projektje közé választott.

Zenészek a fegyverek ellen

A többi közt Katy Perry, Miley Cyrus, Kate Nash, a Paramore, Liam Gallagher és a Garbage együttes is egyetértéséről és támogatásáról biztosította azokat az amerikai diákokat, akik a februári 14-i floridai, 17 halálos áldozatot követelő mészárlás után egy hónappal a fegyvertartás szabályozása mellett demonstráltak. A séta résztvevői azt szeretnék, ha mihamarabb szigorítanák az amerikai fegyverviselési törvényeket. A Garbage együttes a Twitteren úgy fogalmazott: miközben számos amerikai iskola az alapvető felszereltsége is hagy kívánni valót maga után, Donald Trump elnök szerint a legfontosabb, hogy felfegyverezzék a tanárokat. A Pearl Jam együttes a chilei MoviStar Arenában lépett fel, és Can’t Deny Me című dalát ajánlotta az Amerika-szerte demonstráló diákoknak.

A Fall Out Boy együttes és G Eazy bejelentette: közös koncertet adnak Washingtonban, amelynek jegybevételéből a fegyverhasználat szabályozásáért küzdő alapítványokat támogatnak. „Ezek a gyerekek nem a levegőbe beszélnek: ők átélték azt, amiről szó van. Ezúttal nem engedik, hogy az ország továbblépjen. Mi akarunk lenni ehhez az aláfestőzene!” – mondta Pete Wentz, a Fall Out Boy frontembere.

Robert Langdon megint a lényegre tapint

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2018.03.16. 06:46
Fotó: AFP/Arne Dedert/DPA
Dan Brown legújabb kötete az emberiség nagy kérdéseit feszegeti. Néha kicsit több pátosszal, mint kellene, mégis tudunk azonosulni vele.

Versenyfutás az idővel. Az ember Földön eltöltött napjainak, a tudományos fejlődésnek, a vallási dogmák megújításának vagy épp megtartásának kulcsa mind-mind az időhöz kapcsolódik. De mi lenne, ha az évszázadokat és évezredeket előre és hátra csévélve könnyedén feltérképezhetnénk világunk alapvető kételyeit?

Honnan jöttünk? Hová tartunk? – Dan Brown legújabb, Eredet című könyvének kulcskérdései ezek. Olyan talányok, amelyek az emberiség életét láthatatlan módon határozzák meg, s mi az itt eltöltött rövid időnk alatt pusztán a válasz legfelsőbb kérgét tudjuk megkapargatni. Már amennyiben ez eszünkbe jut. A legtöbbünk azonban bizonyára felteszi ezeket a kérdéseket – Istennel, a tudománnyal vagy az evolúcióval való első találkozásakor.

Az eredet, a Genezis vagy az ősrobbanás – nevezzük bárhogy – ősidők óta foglalkoztat bennünket. A számítógépek „forradalma”, a mesterséges intelligencia, a beláthatatlan mértékű fejlődés azonban egyúttal a vég örök dilemmáját is felveti: meddig megyünk el? Meddig mehetünk? Ki fogja utolsóként lekapcsolni a villanyt? A szerzőtől megszokott elemek – feltárhatatlannak látszó rejtély, egy okos és szép nő a főszereplő oldalán, s a kalandos végkimenetel – kavalkádját olyan metafizikai, vallási, lételméleti felvetések követik, amelyek az eddig megjelent regények sorából némileg ki is emelik a művet, és egy pillanatra könnyedén elfelejtjük a regény fantasztikus kereteit, sokkal inkább jövőnk alakulásán izgulunk.

Vannak persze olyan részletek is, amelyek fölött képtelenség elsiklani; így nem csupán szimbolikus jelentése lehet annak, hogy a világméretű felfedezéseket feltáró tudós, Edmond Kirsch mesterséges intelligenciája szorosan kötődik a múlt századi történelem egyik legfontosabb alakjához. Technológiai befolyásoltságunk – mely egyúttal determináltságunk is –, az egyházak vajúdása, a társadalmi normák, az egyéni döntések és véleménykülönbségek szerepe a regény lapjain túllépve saját jelenünket körvonalazzák, így bátran állítható, hogy Dan Brown egyik legaktuálisabb könyve született meg az Eredetben. Bár olykor úgy tűnhet, talán túl sok a kinyilatkoztatás és a fennkölten hangzó állítás, Robert Langdon gyakran a lényegre tapint, s kimondja, amit mindannyian gondolni vélünk: néha az igazság különösebb, mint a fikció.