MLSZ: szemben az UEFA-val vagy Orbánnal

Publikálás dátuma
2018.03.16. 06:52
Fotó: Szalmás Péter
Két tűz közé került a Magyar Labdarúgó-szövetség, Orbán Viktor miniszterelnök visszaengedné a pirotechnikát a lelátóra, az európai szövetség viszont minden eszközzel küzd ennek használata ellen.

Rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ) Orbán Viktor miniszterelnök március elsején, amikor az épülő diósgyőri stadion bejárása alkalmával arról beszélt, milyen jót tenne a bajnoki meccsek hangulatának, ha a szurkolók ellenőrzött keretek között ismét görögtüzeket gyújthatnának a lelátón, és visszatérnének a füstbombák, a petárdák a nézőtérre.

Bánki Erik fideszes politikus, az MLSZ elnökségi tagja pár nappal később már televíziós interjúban mondta el, hogy a szövetség megvizsgálja a pirotechnikai eszközök visszaengedésének lehetőségeit. Bánki egyébként főszereplője volt a tao-rendszer bevezetésének, 2011. május 6-án a Parlament sportbizottságának elnökeként sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Európai Unió engedélyt adott a tao-rendszer elindítására Magyarországon. Később kiderült, a bejelentés pillanatában az EU még nem is tudott erről a magyar szándékról.

Ha ezúttal igazat mondott a politikus, akkor kutyaszorítóba vezette az MLSZ-t. Lapunk úgy tudja, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) zérótoleranciát hirdetett a lelátói pirotechnika kérdésében, erre hivatkozva Ausztriában a múlt héten jelentették be, hogy csatlakozva az európai normákhoz, csak rendkívüli esetekben engedélyezik futballmérkőzéseken a "tűzgyújtást" a lelátón, akkor, ha Bajnokok Ligája-döntőt játszik valamelyik osztrák klubcsapat vagy világbajnokságon jut el a fináléig a válogatott. Ilyen feltétellel a magyarországi engedélyezés esetén sem kell attól tartani, hogy gyakran lángol majd a lelátó.

A Népszava megkereste a témában az UEFA-t, a sajtóosztály az alábbi választ küldte: "Az UEFA ismételten hangsúlyozza, hogy nem lehet pirotechnikai eszközöket biztonságosan használni a futballban. A pirotechnikai eszközök nemcsak a szurkolók, hanem a játékosok, hivatalos személyek testi épségét is veszélyeztetik, ezért tilos ezeket bevinni a stadionokba."

Ezen kívül az UEFA elküldte a hivatalos honlapján tavaly december elsején megjelent beszámolóját egy müncheni tanácskozásról, melyen a tagországok biztonsági szakemberei vettek részt. Itt ugyanaz hangzott el, amit az UEFA nekünk is írt, semmilyen körülmények között sem szabad bevinni a pirotechnikát a futballstadionokba.

A résztvevők ezen az egyeztetésen megállapították, hogy mivel az egyes országok jogszabályai között komoly eltérések vannak, együtt kell olyan szabályozást kidolgozni, amely mindenhol egyformán alkalmazható. A cikk szerint minden európai ország - elvileg tehát Magyarország is - egyetértett abban, hogy az Európai Unió segítségével kell elérni a pirotechnika száműzését az összes futballstadionból.

Természetesen lapunk megkereste az MLSZ-t is, szerettük volna megtudni, mi a szövetség álláspontja: Orbán Viktor felvetését követve engedélyezni fogja a pirotechnikai eszközök visszatérését a lelátókra, ebben az esetben szembefordul az UEFA-val vagy az európai szövetség normáit követi, és figyelmen kívül hagyja a miniszterelnök fölvetését? Kedden elküldött kérdésünk - egyáltalán nem meglepő módon - lapzártánkig válasz nélkül maradt.

Az Eb-pályázatnál félretájékoztatta az MLSZ az UEFA-t
A 2020-as Európa-bajnoki pályázat benyújtásánál az MLSZ azt ígérte, hogy 2018-ra kész lesz a Puskás Ferenc Stadion Budapesten, ahol három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek majd a kontinenstornán. A jelentkezéskor még 2017 volt az átadás tervezett időpontja az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával jegyzett 2013-as kormányrendelet szerint. Négy évvel később a miniszterelnök ezt a rendeletet visszavonta, és 2019. október 31-re módosította az átadási határidőt. Az UEFA tavaly tavasszal Csányi Sándor MLSZ-elnöktől kért magyarázatot arra, miért módosult a jelentkezésnél vállalt határidő? Válaszul az UEFA megnyugtatására Orbán Viktor létrehozta a Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottságot, melynek ő az elnöke, tagjai Csányi Sándor mellett Fürjes Balázs, kiemelt fővárosi beruházásokat felügyelő kormánybiztos és Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter. A miniszterelnök kormányhatározatban szögezte le, a testület legalább havonta összeül - vagy lehetőleg még gyakrabban -, ám a valóságban egyetlen ülésre sem került sor. Az UEFA megnyugtatására alapított testület csak a kormányhatározatban létezik, a valóságban nem, hiszen nem ül össze, nem végez érdemi munkát.

A magyar nyelvről is van véleménye az FTC légiósának

Publikálás dátuma
2018.03.16. 06:51
Fotó: Tóth Gergő
Stabil csapattag a magyar labdarúgó-bajnokságot vezető Ferencvárosban Amadou Moutari, aki jól érzi magát Magyarországon, s néha már a nyelvünket is megérti.

A 24 esztendős szélső 2017 januárjában Oroszországból igazolt az FTC-be, azóta csapata csupán három olyan mérkőzést játszott, amikor nem számított rá Thomas Doll vezetőedző. A nigeri válogatott futballista még nem hirdetne győztest az NB I-ben, a tavalyi kupadöntő utáni pillanatokat viszont szívesen átélné újra.

- Tavaly január óta a Ferencváros futballistája, az utóbbi másfél év tapasztalatai alapján biztosan kialakult önben egy kép a magyar első osztályú bajnokságról.

- Az eddigi tapasztalataim alapján kiegyensúlyozott, jó ligának tartom a magyar bajnokságot. Hétről hétre ugyanazt a teljesítményt kell hozni, mert nagyon kiegyenlített a verseny. Egy-egy kivételtől eltekintve közel azonos képességű csapatokból áll a mezőny, ezért szinte bármikor, bárki legyőzheti a másikat.

- Mielőtt megérkezett Magyarországra, nem tartott attól, hogy afrikai játékosként esetleg nehéz lesz alkalmazkodnia a helyi sajátosságokhoz?

- Nem féltem ilyesmitől, mert már volt tapasztalatom idegenlégiósként, Franciaországban, Ukrajnában és Oroszországban is futballoztam korábban. Nagyon jól érzem magam Budapesten és a Fradiban is, Thomas Doll és a szakmai stáb a kezdetektől rengeteget segít.

- Inkább az idegenlégiósokkal van jóban a csapattársak közül?

- Nagyon együtt van a csapaunkt, én nem is érzek igazából különbséget ilyen szempontból, a magyar és a külföldi játéksokkal ugyanúgy megtalálom a közös hangot. A Fradinál kifejezetten családias a légkör, ez nagyon tetszik. Mégis, ha ki kéne emelnem bárkit is, Paintsilt és Nandót mondanám (Joseph Paintsil és Fernando Goriarrán – a szerk.).

- Mi a véleménye a nyelvünkről? Tanulja esetleg?

- Nem járok külön nyelvórákra, de mivel többször előfordul, hogy hallom a többieket magyarul beszélni, néhány szót már felismerek. Azért egy kicsit nehéznek tartom a nyelvüket, ezt hozzátenném.

Áprilisban pótolnak
A Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottságának szerdai döntése értelmében április 11-én pótolják az OTP Bank Liga 21. fordulójából elhalasztott Budapest Honvéd–Videoton mérkőzést. Emlékezetes: a tavalyi bajnok és az ezüstérmes párharcát az eredetileg március 3-ára kiírt időpontban azért nem tudták lejátszani, mert a télies körülmények közepette a játékvezető játékra alkalmatlannak minősítette a Bozsik-stadion pályájának talaját.

- Tavaly az első magyarországi féléve végén kupagyőzelmet ünnepelhetett a Ferencvárossal. Az ismétlésre már nincs esélyük, a pontversenyt ugyanakkor a bajnokság utolsó harmada előtt vezetik.

- Fantasztikus élmény volt számomra a tavalyi kupagyőzelem. Ez volt pályafutásom első jelentős trófeája, ráadásul csodálatos volt a saját stadionunkban ünnepelni a szurkolóinkkal a döntő után. Szeretném ezt az élményt ismét átélni, azért dolgozunk, hogy a szezon végén újra legyen okunk az ünneplésre. Jelenleg elsők vagyunk, ez igaz, de ne feledjük, a Videoton mögöttünk egy meccsel kevesebbet játszott. Sok van még hátra. Jó úton járunk, de csak arra szabad koncentrálnunk, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsük a bajnokság utolsó szakaszában is. Nem szabad elbízni magunkat csak azért, mert pillanatnyilag jól állunk.

- Egy éve nem úgy sikerült a tavaszi szezon, ahogyan az a klubtól elvárható, a mostani kiírásban jobban állnak. Hogy látja, miben jobb az idei csapat a tavalyinál?

- Mindenképpen fontos, hogy minőségi játékosokkal egészült ki a keret, de az sem elhanyagolható tényező, hogy van egyfajta egészséges vetélkedés a játékosok között minden poszton. A konkurenciaharc jót tesz a csapatnak. Persze, a rivalizálás csak a csapatba kerülésért zajlik, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy csakis együtt lehetünk sikeresek – szerintem ez a fajta összetartás is erőssége a mostani Fradinak.

- Stabil csapattag egy sikerekért küzdő gárdában – mondhatjuk, hogy megtalálta a számításait Magyarországon?

- Jól érzem magam itt, jó csapatban futballozhatok, ráadásul fontos számomra, hogy amint korábban is említettem, a Ferencvárosnál családias közegben dolgozunk együtt a célok eléréséért. Összességében örülök, hogy itt lehetek.

Névjegy
Születési hely: Arlit, Niger, születési dátum: 1994. január 14.
Magyarországi mérlege: 46 mérkőzés/12 gól, Válogatottságainak száma: 21
Klubjai Európában: Metalurg Donyeck (ukrán), Anzsi Mahacskala (orosz)

Szerző
Témák
FTC

A magyar nyelvről is van véleménye az FTC légiósának

Publikálás dátuma
2018.03.16. 06:51
Fotó: Tóth Gergő
Stabil csapattag a magyar labdarúgó-bajnokságot vezető Ferencvárosban Amadou Moutari, aki jól érzi magát Magyarországon, s néha már a nyelvünket is megérti.

A 24 esztendős szélső 2017 januárjában Oroszországból igazolt az FTC-be, azóta csapata csupán három olyan mérkőzést játszott, amikor nem számított rá Thomas Doll vezetőedző. A nigeri válogatott futballista még nem hirdetne győztest az NB I-ben, a tavalyi kupadöntő utáni pillanatokat viszont szívesen átélné újra.

- Tavaly január óta a Ferencváros futballistája, az utóbbi másfél év tapasztalatai alapján biztosan kialakult önben egy kép a magyar első osztályú bajnokságról.

- Az eddigi tapasztalataim alapján kiegyensúlyozott, jó ligának tartom a magyar bajnokságot. Hétről hétre ugyanazt a teljesítményt kell hozni, mert nagyon kiegyenlített a verseny. Egy-egy kivételtől eltekintve közel azonos képességű csapatokból áll a mezőny, ezért szinte bármikor, bárki legyőzheti a másikat.

- Mielőtt megérkezett Magyarországra, nem tartott attól, hogy afrikai játékosként esetleg nehéz lesz alkalmazkodnia a helyi sajátosságokhoz?

- Nem féltem ilyesmitől, mert már volt tapasztalatom idegenlégiósként, Franciaországban, Ukrajnában és Oroszországban is futballoztam korábban. Nagyon jól érzem magam Budapesten és a Fradiban is, Thomas Doll és a szakmai stáb a kezdetektől rengeteget segít.

- Inkább az idegenlégiósokkal van jóban a csapattársak közül?

- Nagyon együtt van a csapaunkt, én nem is érzek igazából különbséget ilyen szempontból, a magyar és a külföldi játéksokkal ugyanúgy megtalálom a közös hangot. A Fradinál kifejezetten családias a légkör, ez nagyon tetszik. Mégis, ha ki kéne emelnem bárkit is, Paintsilt és Nandót mondanám (Joseph Paintsil és Fernando Goriarrán – a szerk.).

- Mi a véleménye a nyelvünkről? Tanulja esetleg?

- Nem járok külön nyelvórákra, de mivel többször előfordul, hogy hallom a többieket magyarul beszélni, néhány szót már felismerek. Azért egy kicsit nehéznek tartom a nyelvüket, ezt hozzátenném.

Áprilisban pótolnak
A Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottságának szerdai döntése értelmében április 11-én pótolják az OTP Bank Liga 21. fordulójából elhalasztott Budapest Honvéd–Videoton mérkőzést. Emlékezetes: a tavalyi bajnok és az ezüstérmes párharcát az eredetileg március 3-ára kiírt időpontban azért nem tudták lejátszani, mert a télies körülmények közepette a játékvezető játékra alkalmatlannak minősítette a Bozsik-stadion pályájának talaját.

- Tavaly az első magyarországi féléve végén kupagyőzelmet ünnepelhetett a Ferencvárossal. Az ismétlésre már nincs esélyük, a pontversenyt ugyanakkor a bajnokság utolsó harmada előtt vezetik.

- Fantasztikus élmény volt számomra a tavalyi kupagyőzelem. Ez volt pályafutásom első jelentős trófeája, ráadásul csodálatos volt a saját stadionunkban ünnepelni a szurkolóinkkal a döntő után. Szeretném ezt az élményt ismét átélni, azért dolgozunk, hogy a szezon végén újra legyen okunk az ünneplésre. Jelenleg elsők vagyunk, ez igaz, de ne feledjük, a Videoton mögöttünk egy meccsel kevesebbet játszott. Sok van még hátra. Jó úton járunk, de csak arra szabad koncentrálnunk, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsük a bajnokság utolsó szakaszában is. Nem szabad elbízni magunkat csak azért, mert pillanatnyilag jól állunk.

- Egy éve nem úgy sikerült a tavaszi szezon, ahogyan az a klubtól elvárható, a mostani kiírásban jobban állnak. Hogy látja, miben jobb az idei csapat a tavalyinál?

- Mindenképpen fontos, hogy minőségi játékosokkal egészült ki a keret, de az sem elhanyagolható tényező, hogy van egyfajta egészséges vetélkedés a játékosok között minden poszton. A konkurenciaharc jót tesz a csapatnak. Persze, a rivalizálás csak a csapatba kerülésért zajlik, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy csakis együtt lehetünk sikeresek – szerintem ez a fajta összetartás is erőssége a mostani Fradinak.

- Stabil csapattag egy sikerekért küzdő gárdában – mondhatjuk, hogy megtalálta a számításait Magyarországon?

- Jól érzem magam itt, jó csapatban futballozhatok, ráadásul fontos számomra, hogy amint korábban is említettem, a Ferencvárosnál családias közegben dolgozunk együtt a célok eléréséért. Összességében örülök, hogy itt lehetek.

Névjegy
Születési hely: Arlit, Niger, születési dátum: 1994. január 14.
Magyarországi mérlege: 46 mérkőzés/12 gól, Válogatottságainak száma: 21
Klubjai Európában: Metalurg Donyeck (ukrán), Anzsi Mahacskala (orosz)

Szerző
Témák
FTC