MLSZ: szemben az UEFA-val vagy Orbánnal

Publikálás dátuma
2018.03.16 06:52
Fotó: Szalmás Péter
Két tűz közé került a Magyar Labdarúgó-szövetség, Orbán Viktor miniszterelnök visszaengedné a pirotechnikát a lelátóra, az európai szövetség viszont minden eszközzel küzd ennek használata ellen.

Rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ) Orbán Viktor miniszterelnök március elsején, amikor az épülő diósgyőri stadion bejárása alkalmával arról beszélt, milyen jót tenne a bajnoki meccsek hangulatának, ha a szurkolók ellenőrzött keretek között ismét görögtüzeket gyújthatnának a lelátón, és visszatérnének a füstbombák, a petárdák a nézőtérre.

Bánki Erik fideszes politikus, az MLSZ elnökségi tagja pár nappal később már televíziós interjúban mondta el, hogy a szövetség megvizsgálja a pirotechnikai eszközök visszaengedésének lehetőségeit. Bánki egyébként főszereplője volt a tao-rendszer bevezetésének, 2011. május 6-án a Parlament sportbizottságának elnökeként sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Európai Unió engedélyt adott a tao-rendszer elindítására Magyarországon. Később kiderült, a bejelentés pillanatában az EU még nem is tudott erről a magyar szándékról.

Ha ezúttal igazat mondott a politikus, akkor kutyaszorítóba vezette az MLSZ-t. Lapunk úgy tudja, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) zérótoleranciát hirdetett a lelátói pirotechnika kérdésében, erre hivatkozva Ausztriában a múlt héten jelentették be, hogy csatlakozva az európai normákhoz, csak rendkívüli esetekben engedélyezik futballmérkőzéseken a "tűzgyújtást" a lelátón, akkor, ha Bajnokok Ligája-döntőt játszik valamelyik osztrák klubcsapat vagy világbajnokságon jut el a fináléig a válogatott. Ilyen feltétellel a magyarországi engedélyezés esetén sem kell attól tartani, hogy gyakran lángol majd a lelátó.

A Népszava megkereste a témában az UEFA-t, a sajtóosztály az alábbi választ küldte: "Az UEFA ismételten hangsúlyozza, hogy nem lehet pirotechnikai eszközöket biztonságosan használni a futballban. A pirotechnikai eszközök nemcsak a szurkolók, hanem a játékosok, hivatalos személyek testi épségét is veszélyeztetik, ezért tilos ezeket bevinni a stadionokba."

Ezen kívül az UEFA elküldte a hivatalos honlapján tavaly december elsején megjelent beszámolóját egy müncheni tanácskozásról, melyen a tagországok biztonsági szakemberei vettek részt. Itt ugyanaz hangzott el, amit az UEFA nekünk is írt, semmilyen körülmények között sem szabad bevinni a pirotechnikát a futballstadionokba.

A résztvevők ezen az egyeztetésen megállapították, hogy mivel az egyes országok jogszabályai között komoly eltérések vannak, együtt kell olyan szabályozást kidolgozni, amely mindenhol egyformán alkalmazható. A cikk szerint minden európai ország - elvileg tehát Magyarország is - egyetértett abban, hogy az Európai Unió segítségével kell elérni a pirotechnika száműzését az összes futballstadionból.

Természetesen lapunk megkereste az MLSZ-t is, szerettük volna megtudni, mi a szövetség álláspontja: Orbán Viktor felvetését követve engedélyezni fogja a pirotechnikai eszközök visszatérését a lelátókra, ebben az esetben szembefordul az UEFA-val vagy az európai szövetség normáit követi, és figyelmen kívül hagyja a miniszterelnök fölvetését? Kedden elküldött kérdésünk - egyáltalán nem meglepő módon - lapzártánkig válasz nélkül maradt.

Az Eb-pályázatnál félretájékoztatta az MLSZ az UEFA-t
A 2020-as Európa-bajnoki pályázat benyújtásánál az MLSZ azt ígérte, hogy 2018-ra kész lesz a Puskás Ferenc Stadion Budapesten, ahol három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek majd a kontinenstornán. A jelentkezéskor még 2017 volt az átadás tervezett időpontja az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával jegyzett 2013-as kormányrendelet szerint. Négy évvel később a miniszterelnök ezt a rendeletet visszavonta, és 2019. október 31-re módosította az átadási határidőt. Az UEFA tavaly tavasszal Csányi Sándor MLSZ-elnöktől kért magyarázatot arra, miért módosult a jelentkezésnél vállalt határidő? Válaszul az UEFA megnyugtatására Orbán Viktor létrehozta a Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottságot, melynek ő az elnöke, tagjai Csányi Sándor mellett Fürjes Balázs, kiemelt fővárosi beruházásokat felügyelő kormánybiztos és Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter. A miniszterelnök kormányhatározatban szögezte le, a testület legalább havonta összeül - vagy lehetőleg még gyakrabban -, ám a valóságban egyetlen ülésre sem került sor. Az UEFA megnyugtatására alapított testület csak a kormányhatározatban létezik, a valóságban nem, hiszen nem ül össze, nem végez érdemi munkát.

Megszakította útját Budapesten egy utasszállító, a személyzet a rendőrségtől kért segítséget

Publikálás dátuma
2019.02.19 21:44
Illusztráció
Shutterstock
Erőszakos utas kényszerítette a földre a Wizz Air Bukarest-Liverpool járatát.
Egy erőszakos utas miatt szakította meg útját Budapesten a Wizz Air Bukarest – Liverpool járata kedden este, írja az AIRportal.hu. A személyzet valahol Hollókő fölött jutott arra az elhatározásra, hogy nem folytatják útjukat. A leszállási engedély mellett pedig
azt is kérték, hogy a rendőrség vonuljon ki a repülőgéphez.
Mentőre nem volt szükségük. A pilóták mindössze azt közölték a légiforgalmi irányítással, hogy a járat fedélzetén egy erőszakosan viselkedő utas okozott problémát, akit közben sikerült megfékezni. Többet nem tudni, a légitársaság még nem nyilatkozott.
Frissítve: 2019.02.19 22:00

20 ezer forinttal akarhattak hallgatásra bírni egy munkást, aki három ujját vesztette el egy építkezésen

Publikálás dátuma
2019.02.19 21:28
Illusztráció
Fotó: AFP/ ALEXANDER KLEIN
A baleset eltusolásával próbálkozhat a munkáltató, a munkás feljelentést tett.
Munkahelyi baleset történt egy budapesti, belvárosi építkezésen januárban, számol be az RTL Híradó: egy munkás épp egy zsák cementet rakott egy betonozógépbe, amikor megcsúszott, és a szerkezet levágta három ujját. A 47 éves, háromgyermekes családapa azt állítja, hogy
a baleset után főnöke segítséget ígért, de végül csak húszezer forintot kapott tőle a kórházban azzal, hogy "ne csináljon semmi bajt", ő mindent rendez.
A munkás feljelentést tett: nemrég a rendőrséget, és a munkabiztonsággal foglalkozó kormányhivatalt is értesítette. Mindkét hatóság vizsgálatot indított.
Az építkezés fővállalkozója azt nyilatkozta, nem történt baleset egy munkatársukkal sem. A területen dolgozó alvállalkozók közül egyik sem reagált a Híradó megkeresésére.