Fejbelőtték a népszerű politikust - Szembeszállt a hatalommal

Publikálás dátuma
2018.03.16 11:34
AFP fotó
Több tízezer ember vonult utcára Brazília több városában, miután brutálisan meggyilkoltak egy Rio de Janeiro-i politikust, aki a rendőri túlkapások elleni kampányával vált ismertté.

A 38 éves Marielle Franco helyi idő szerint szerda este épp egy rendezvényről tartott haza – amelyen a fekete nők társadalmi szerepvállalása növelésének fontosságát hangsúlyozta – amikor egy autó lehúzódott az őt szállító személygépkocsi mellett, és kilencszer rálőtt a járműre. Franco és a sofőrje életét vesztette a támadásban, a hátsó ülésen utazó sajtósa azonban szerencsésebb volt, és túlélte az akciót. Rendőrségi jelentés szerint a szándékosság felől nincs kétség, Francót valósággal kivégezték: négyszer lőttek rá, minden alkalommal a fejére céloztak.

Francót két éve választották be a Rio de Janeiro-i városi képviselőtestületbe, s a női ügyekkel foglalkozó bizottság elnöke volt. A baloldali politikus azonban az utóbbi időben több alkalommal is felszólalt a helyi szinten igen komoly problémának számító rendőri túlkapások ellen. Mostanság igen sok munkája akadt ezen a téren, hiszen a riói karnevál során tapasztalható erőszakhullám következtében a hadsereg vette át a város biztonsági irányítását, és katonák árasztottak el több favellát is – emlékeztetett a BBC.

Michel Temer konzervatív brazil államfő február végén rendeletben adott teljes felhatalmazást a katonaságnak a biztonság fenntartására. Hiába érvelt azzal az egyébként is igen népszerűtlen elnök, hogy a drogbandák közötti erőszak elharapózása miatt erre szükség van, sokan kritizálták a lépést, mondván, ez elősegítheti a hatósági túlkapásokat.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet egy tavalyi jelentésben arról számolt be, hogy 2016-ban 920 ember vesztette életét a hatóságokkal való konfrontációk következtében Rio de Janeiróban. A favelákban razziázó hatósági akciókban gyakran nem csupán bűnözők, hanem civilek is meghalnak.

Marielle Franco az egyik legutóbbi Twitter-üzenetében is erre hívta fel a figyelmet. A politikus – aki maga is egy szegénynegyedben nőtt fel – a közösségi médiában tiltakozott egy 23 éves férfi, Matheus Melo meggyilkolása ellen, akivel a családja szerint katonák végeztek a Manguinhos favelában. 

„Újabb gyilkosság, amely a katonai rendőrség számlájára írható. Matheus Melo a templomból sétált el. Hány embernek kell még meghalnia, mielőtt vége lesz ennek a háborúnak?” – írta.

A politikus elleni gyilkosságot a brazil elnök a demokrácia és a jogrend elleni támadásnak nevezte. Raul Jungmann közbiztonságért felelős miniszter azt mondta, a szövetségi kormány minden erejével azon lesz, hogy megtalálják a gyilkosokat.

„Temer elnök megbízásából vagyok itt. Azt szeretném mondani Marielle barátainak és családjának, hogy megtaláljuk a felelősöket, és megbüntetjük őket a kegyetlen bűncselekményért” – mondta egy sajtértekezleten Jungmann. „Igazságot szolgáltatunk” – tette hozzá a tárcavezető.

Megmenekültek a Notre Dame méhei

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:34

Fotó: AFP/ AMAURY BLIN
A székesegyház melletti sekrestyén élnek, évente 75 kiló mézet termelnek.
A párizsi Notre-Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító hétfő esti tűzvészt. "A méhek életben vannak" - közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza. "Először azt hittem, hogy a három kaptár leégett, semmilyen értesülésem nem volt. Később tudtam meg a műholdas felvételekről, hogy nem ez történt, és a székesegyház szóvivője is megerősítette, hogy a méhek ki-bejárnak a kaptárakból" - mondta el. Nicolas Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. "Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is, erre igazán nem számítottam" - mondta. Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél a méhek teletömik magukat mézzel és a védelmezik a királynőt. Ez az méhfaj - a háziméh - nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik - mondta Géant. Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre-Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.
Szerző

Egy névtelenséget kérő rendőr elmondta, mi okozta a tüzet a Notre Dame-ban

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:26

Fotó: AFP/ GEOFFROY VAN DER HASSELT
Ideiglenes templomot építenek a székesegyház elé az újjáépítés idejére.
A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetője szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet. A rendőri vezető, aki nevének elhallgatását kérte, az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyomozókat biztonsági okokból még mindig nem engedték be a székesegyházba. A Notre Dame rektora, Patrick Chavet püspök azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren, hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a 12. századi épületet restaurálják. A párizsi Városháza jóváhagyását adta csütörtökön az elképzeléshez, feltéve, hogy a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint földalatti parkoló is működik alatta.  
Szerző
Témák
Notre Dame