Fejbelőtték a népszerű politikust - Szembeszállt a hatalommal

Publikálás dátuma
2018.03.16 11:34
AFP fotó
Fotó: /
Több tízezer ember vonult utcára Brazília több városában, miután brutálisan meggyilkoltak egy Rio de Janeiro-i politikust, aki a rendőri túlkapások elleni kampányával vált ismertté.

A 38 éves Marielle Franco helyi idő szerint szerda este épp egy rendezvényről tartott haza – amelyen a fekete nők társadalmi szerepvállalása növelésének fontosságát hangsúlyozta – amikor egy autó lehúzódott az őt szállító személygépkocsi mellett, és kilencszer rálőtt a járműre. Franco és a sofőrje életét vesztette a támadásban, a hátsó ülésen utazó sajtósa azonban szerencsésebb volt, és túlélte az akciót. Rendőrségi jelentés szerint a szándékosság felől nincs kétség, Francót valósággal kivégezték: négyszer lőttek rá, minden alkalommal a fejére céloztak.

Francót két éve választották be a Rio de Janeiro-i városi képviselőtestületbe, s a női ügyekkel foglalkozó bizottság elnöke volt. A baloldali politikus azonban az utóbbi időben több alkalommal is felszólalt a helyi szinten igen komoly problémának számító rendőri túlkapások ellen. Mostanság igen sok munkája akadt ezen a téren, hiszen a riói karnevál során tapasztalható erőszakhullám következtében a hadsereg vette át a város biztonsági irányítását, és katonák árasztottak el több favellát is – emlékeztetett a BBC.

Michel Temer konzervatív brazil államfő február végén rendeletben adott teljes felhatalmazást a katonaságnak a biztonság fenntartására. Hiába érvelt azzal az egyébként is igen népszerűtlen elnök, hogy a drogbandák közötti erőszak elharapózása miatt erre szükség van, sokan kritizálták a lépést, mondván, ez elősegítheti a hatósági túlkapásokat.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet egy tavalyi jelentésben arról számolt be, hogy 2016-ban 920 ember vesztette életét a hatóságokkal való konfrontációk következtében Rio de Janeiróban. A favelákban razziázó hatósági akciókban gyakran nem csupán bűnözők, hanem civilek is meghalnak.

Marielle Franco az egyik legutóbbi Twitter-üzenetében is erre hívta fel a figyelmet. A politikus – aki maga is egy szegénynegyedben nőtt fel – a közösségi médiában tiltakozott egy 23 éves férfi, Matheus Melo meggyilkolása ellen, akivel a családja szerint katonák végeztek a Manguinhos favelában. 

„Újabb gyilkosság, amely a katonai rendőrség számlájára írható. Matheus Melo a templomból sétált el. Hány embernek kell még meghalnia, mielőtt vége lesz ennek a háborúnak?” – írta.

A politikus elleni gyilkosságot a brazil elnök a demokrácia és a jogrend elleni támadásnak nevezte. Raul Jungmann közbiztonságért felelős miniszter azt mondta, a szövetségi kormány minden erejével azon lesz, hogy megtalálják a gyilkosokat.

„Temer elnök megbízásából vagyok itt. Azt szeretném mondani Marielle barátainak és családjának, hogy megtaláljuk a felelősöket, és megbüntetjük őket a kegyetlen bűncselekményért” – mondta egy sajtértekezleten Jungmann. „Igazságot szolgáltatunk” – tette hozzá a tárcavezető.

2018.03.16 11:34

Fekete színű, mérgező hó hullott Szibériában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:35
Szénbányászat - képünk illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
A környék, nem meglepő módon, a szénbányáiról ismert. Környezetvédelmi aktivisták szerint a jelenség jól megmutatja, milyen katasztrofális helyzetben van a régió.
Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres - írja a 444.hu. A hírek szerint ráadásul nem elég, hogy a hó sötét színű, még mérgező is. A jelenségről számos felvétel is készült, alább a brit The Guardian videóját láthatják:
A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Szibéria déli részén fekvő Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából jut a levegőbe. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb széntermelő vidékének számító térségre borzasztó egészségügyi adatok jellemzőek. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben, a régió 2,6 millió lakosának várható élettartama pedig 3-4 évvel van az amúgy is alacsonynak számító orosz átlag (71,5 év) alatt.2019.02.15 18:35

Szexuális zaklatással vádolják Vatikán párizsi nagykövetét

Publikálás dátuma
2019.02.15 17:33

Fotó: AFP/ ALBERTO PIZZOLI
A gyanú szerint egy fiatal férfi fenekét fogdosta az apostoli nuncius újévkor.
Szexuális zaklatás gyanújával indult eljárás Luigi Ventura apostoli nuncius, a Vatikán franciaországi nagykövete ellen Párizsban - erősítette meg pénteken a párizsi ügyészég a Le Monde című napilap értesülését.
A vizsgálatot január 24-én indította a vádhatóság, miután a nunciust azzal vádolta meg a párizsi önkormányzat egyik munkatársa, hogy szexuálisan zaklatta a városházán tartott újévi fogadáson. "Történt egy incidens a diplomáciai testületeknek tartott újévi fogadáson, és a döntés gyorsan megszületett arról, hogy jelezzük az ügyészségnek" - mondta Patrick Klugman, nemzetközi ügyekért felelős főpolgármester-helyettes.
A tájékoztatás szerint a január 17-én rendezett ünnepségen, amelyre a diplomáciai testületek és a vallási szervezetek képviselői voltak hivatalosak, a 74 éves nuncius, aki 2009 óta teljesít szolgálatot Párizsban, háromszor is fogdosni próbálta - eleinte a kezén, majd a fenekén - a városházának azt a fiatal munkatársát, aki a kíséretével foglalkozott az este folyamán. A városháza közleményében úgy fogalmaz a BBC szerint:
az apostoli nuncius "ismétlődően és ragaszkodóan simogatta" a fiatal férfi fenekét.
Az esetnek szemtanúja is volt. A harminc év körüli sértett a párizsi városháza nemzetközi kapcsolatok osztályán dolgozik, azonnal jelentette feletteseinek, mi történt.
A Vatikán párizsi nagykövetsége egyelőre nem erősítette meg az eljárás megindítását. Luigi Ventura, aki a Vatikán karrierdiplomatája és párizsi misszióját megelőzően több afrikai országban, majd Chiliben és Kanadában is dolgozott, diplomáciai mentességet élvez Franciaországban.
2019.02.15 17:33