Tragikus hídomlás Floridában - Hatan meghaltak

Publikálás dátuma
2018.03.16. 16:51
FOTÓ: ASH B / CROWDSPARK
Építés alatt állt az a gyalogoshíd Floridában, amely összeomlott összezúzva autókat és megölve hat embert.

Hónapokkal az átadás előtt omlott össze helyi idő szerint csütörtökön Miamiban az a gyalogosok és biciklisták számára épülő híd, ami egy nyolcsávos út felett vezetett át. Hatan a helyszínen életüket vesztették, kilenc embert szállítottak kórházba az omlás után, amely szemtanúk szerint úgy hangzott, mintha eljött volna a világvége. Híradások szerint öt-hat gépkocsi van a romok alatt.

A 950 tonnás, hatvan méter hosszú felüljárót szombaton adták át a gyalogos forgalomnak. A beruházás 14,2 millió dollárba került. A hidat úgy tervezték, hogy egy ötös erősségű hurrikánnak is  ellenálljon, és száz évig megmaradjon.

Marco Rubio floridai szenátor Twitter-üzenetében azt írta, a híd kábelei meglazultak, ezért a tervező cég elrendelte azok megfeszítését, ekkor történt az omlás. A cég közleményében azt írta, az elmúlt negyven évben semmi problémájuk nem volt, és készek együttműködni a vizsgáló hatóságokkal.

A szakértőknek azt kell kideríteniük, miért történt, és ki tehető felelőssé a tragédiáért. Ha valaki rosszul végzete a munkáját, elszámoltatjuk – mondta Rick Scott, Florida kormányzója.

Szerző

Megosztó ötlet - Zsidó pogrom elől kell menekülni egy szabadulószobában

Publikálás dátuma
2018.03.16. 14:40
Fotó: Twitter/samkimsamkim

"Családbarát szórakozás" - állíja magáról a nemrég nyílt brooklyni szabadulószoba, ahol a vendégek szórakozás közben egy 19. századi orosz zsidóellenes pogrom közepén találják majd magukat, írja a Metro.us.

Sokan nem éppen ilyen szórakozást szánnak gyerekeiknek, mások viszont védelmükbe veszik a One Before nevű cég vállalkozását. "Nem a pogrom a központi elem, hanem a zsidóság múltszázadi kivándorlása Oroszországból" - mondta erről a Metropolnak valaki, aki már kipróbálta a szobát. Más résztvevők is hasonlóan írnak az élményről, amit nagyon élethűnek tartanak, és ahol a szokásos "kiszabadulás" helyett olyan feladatokat kapnak, mint a számítógép megszerelése "nagymamájuknak", aki közben sütivel kínálja őket.

A szabadulószobát létrehozó Arthur Kurzweil erről úgy nyilatkozott, eredetileg ő maga akarta saját családjának és zsidóságának történetét megismerni. Mikor ez sikerült, úgy döntött, megosztja másokkal az élményt: csaádja különleges és hányattatott múltjából merítve hozta létre szabadulószobájának történetét. A résztvevők a múlt és identitás keresésének izgalmait élhetik át elsősorban, miközben egy-egy alkalommal meg is elevenedik körülöttük a történelem. Kurzweil hamarosan egy újabb szobát is megnyit: abban a varsói gettóból indulva 20 generációt utazhatnak visszafelé a "játékosok".

Fotó: Twitter/samkimsamkim

Fotó: Twitter/samkimsamkim

Szerző

Die Welt: idegesség terjed a magyar kormánypártban

Publikálás dátuma
2018.03.16. 14:12
Illusztráció/AFP
A kormány aggódik, ezt a konklúziót vonta le a Die Welt című konzervatív német lap a március 15-i ünnepségekkel kapcsolatban közölt írásában - szemléz óvatosan az MTI.

A nemzeti ünnep a választás előtti „erőpróba" volt a pártoknak, s Orbán Viktor ugyan százezreket vitt az utcára, míg az ellenzék csak ezreket, „a kormány mégis aggódik" – számolt be ma a Die Welt. A szerző, Boris Kálnoky kifejtette, hogy a választási kampány „nagy mozivá", szórakoztató előadássá változott, amelyben a „kormány médiumai" a Csillagok háborúja című alkotás fő gonoszaként, Dart Vaderként ábrázolják Soros Györgyöt. 

A „Parlamenti választások Magyarországon: miért aggódik Orbán Viktor kormánya – ’Aggódunk. Sokan elfordultak Orbántól’" címmel közölt írásban kiemelte: a „kormánnyal szemben kritikus médiumok" a miniszterelnök-helyettes nagyvadakra helikopterrel folytatott vadászatát leplezik le, és megjelent egy „idős hölgy" is, akinek „akadt néhány milliárd eurója", hogy rábízza egy miniszterre.

Mint azt kifejtette, az ilyen hírek „természetesen nem segítik a választási kampányt", ráadásul a Fidesz nemrégiben nagy meglepetésre és súlyos vereségként elveszítette a polgármester-választást egy „fellegvárában", így „alig meglepő módon idegesség terjed a kormánypárt soraiban".

A „válasz" a Békemenet volt, amelyre busszal szállították a Fidesz támogatóit az egész országból. A „hatalmas tömeg" és az „erődemonstráció" Orbán Viktor számára „politikai siker", és a felmérések a kormánypárt egyértelmű előnyét jelzik, mégis van bizonytalanság, mert „legalábbis elvileg" lehetséges, hogy az ellenzék legyőzi a Fideszt, ha összefog – írta Boris Kálnoky, megjegyezve, hogy a Jobbik „nem akar belemenni kompromisszumokba" a többi ellenzéki párttal.

Szerző