Az új NAT nem titkos, csak hallgatnak róla

Publikálás dátuma
2018.03.17 06:05
Fotó: Vajda József

"Semmi sem titkos" - nyilatkozta a Népszavának az új Nemzeti alaptantervvel kapcsolatos munkálatokról Csépe Valéria még tavaly szeptemberben. A NAT megújításáért felelős miniszteri biztos azt is elmondta, a fejlesztő munkának 2017 december vége az egyik sarokpontja, amikorra több kérdésben - például a kilenc évfolyamos általános iskola ügyében - el kell dőlnie annak, milyen irányba haladjanak tovább. Lapunk az elmúlt hónapban több alkalommal is próbálta keresni a miniszteri biztost és titkárságát, ám e-mailjeinkre, SMS üzeneteinkre nem kapunk választ, telefonhívásainkat sem fogadják.

Pedig Csépe Valéria szeptemberben még arról beszélt, 2018 tavaszára már lesz egy olyan NAT-koncepció, amit szakmai konferenciákon is bemutathatnak. A Népszava még tavaly márciusban megszerzett egy, a Köznevelési Kerekasztal berkeiben bemutatott előzetes koncepciót, ám Csépe szerint az nem egy kiforrott anyag, ne is lehet igazi koncepciónak tekinteni - csakhogy azóta sem ismerünk mást.

Nemrég a mintegy 60 szakmai szervezetből álló Civil Közoktatási Platform (CKP) próbált megtudni valamit a NAT-fejlesztésekről, ám levelükre a törvényes határidőn belül sem jött válasz a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériumától. Miután a CKP bejelentette, az ombudsmantól kérnek segítséget, jött is a minisztériumi válasz. Ez egyetlen érdemi információt tartalmazott, mégpedig azt, nem biztos, hogy a kormány tartani tudja az új NAT bevezetéséhez tervezett eredeti határidőt.

"2018. márciusában járunk, és a szakminisztériumnak fogalma sincs arról, hogy a korábban 2019. szeptemberétől bevezetendőnek gondolt, új Nemzeti alaptanterv egyáltalán mikorra készülhet el, és pláne, hogy mikortól léphet életbe" - írta a CKP.

Csépe Valériától mi azt is szerettük volna megtudni, hogyan jelenne meg az új Natban a "hazafias nevelés". Sipos Imre miniszteri biztos nyilatkozta tavaly októberben, hogy "nem lehet olyan új tartalmi szabályozás, amelyben ez ne lenne hangsúlyos". Rákérdeztünk arra is, pontosan milyen pedagógiai módszerekkel lehetne tudatosítani a diákokban "a haza védelmének fontosságát" (merthogy Sipos szerint ez is kiemelt cél). Reméljük, kérdéseinkre előbb-utóbb mi is választ kapunk.

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző