Szél Bernadett nyilvános vitára hívja fideszes ellenfelét

Nyilvános vitára hívta Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje választókerületi fideszes ellenfelét, Csenger-Zalán Zsoltot. 

Szél Bernadett vasárnap a választókerületében, Budakeszin tartott sajtótájékoztatóján ezt azzal indokolta: a térségben komoly adóssága van a Fidesznek, Csenger-Zalán Zsolt, aki jelenleg is Budakeszi és Budaörs országgyűlési képviselője, keveset tett az ott élőkért, szerinte sokkal inkább a Fideszt képviselte a parlamentben. Kijelentette: nincs szükség a közéletben nulla teljesítményt nyújtó politikusokra.

Kifogásolta, hogy Csenger-Zalán Zsolt számos fontos kérdésben "néma maradt", például amikor a településektől elvették az iskoláktól, amikor útdíjat vetettek ki a térségre, de a közösségi közlekedés fejlesztéséről sem fejtette ki véleményét.
Szerinte ha Csenger-Zalán Zsolt nemet mond a felkérésére, azzal megfutamodik.

Az LMP társelnöke azt mondta, bár ő maga a Fidesz legesélyesebb kihívója Budakeszin, győzelmének feltétele, hogy a Jobbikkal is megegyezés szülessen, a kormányváltás érdekében lehetőleg országos szinten.

Szél Bernadett az ellenzéki pártok közötti választási egyeztetésekkel kapcsolatos kérdésekre azt felelte: pártja minden találkozón jelen lesz, vasárnap a Gyurcsány Ferenc DK-elnök által kezdeményezett egyeztetésen is, de hétfőn Vona Gáborral, a Jobbik elnökével is tárgyal. Ezektől a találkozóktól azt várja, hogy az ellenzéki oldal két egymástól legtávolabb lévő blokkja szóba áll egymással a kormányváltás érdekében.

Úgy ítélte meg: egyeztetésre van szükség akkor, amikor a miniszterelnök fenyegeti az ellenzéki oldalt és az ellenzéki szavazókat a saját nemzeti ünnepünkön. Utóbbit fordulópontnak nevezte, amelynek jelentőségét szerinte később érti majd meg az ország.

Szerző

Havazás - Helikoptereket is bevet a rendőrség

Közúti és légi feladatokat is ellát a Magyar Honvédség a rendkívüli téli időjárási helyzetben - közölte Böröndi Gábor hadműveleti csoportfőnök vasárnap délelőtt a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar vezetési pontjában.

A vezérőrnagy elmondta: több mint száz katona 37 technikai eszközzel vesz részt a mentési feladatokban. Elsősorban az élet- és vagyonmentés, a bajba jutott állampolgárok segítése, az utak járhatóságának biztosítása a feladatuk, együttműködve a közút kezelőjével.

A Magyar Honvédség stratégiai és műveleti központjában Böröndi Gábor elmondta: innen irányítják a határon szolgáló mintegy száz katona, valamint a külföldi missziókban szolgáló mintegy ezer katona feladatait, és most a rendkívüli téli időjárási helyzetben segítő katonák tennivalóit is. Hangsúlyozta: az éjszaka folyamán már több mint tíz jármű - köztük civil járművek, sószórók - mentésében is segített a Magyar Honvédség.

A honvédség a társszervekkel szoros együttműködésben - a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányításával - vesz részt a mentési feladatokban. Az OKF kérésére az autópályák pihenőhelyein is ott vannak a katonák. Ezen felül további erők állnak készenlétben, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésekben.

Vasárnap a kora délutáni órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy honvédségi helikopter is felszáll majd, fedélzetén - mások mellett - a szabolcs megyei kormánymegbízottal, hogy feltérképezzék a szabolcsi bokortanyák térségét. A helikopterrel visznek meleg teát, takarót és orvosi személyzet is utazik. Böröndi Gábor kiemelte továbbá, hogy szükség esetén a budapesti Honvédkórház és csapatorvosok is részt tudnak venni sérültek, rászorulók ellátásában. A Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke külön megköszönte az állampolgárok megértését, hogy a közutakon félrehúzódtak, és segítették a honvédség mentőkonvojainak közlekedését.

Szerző
Frissítve: 2018.03.18. 13:56

Elek István: meglehet az ellenzéki kétharmad

Elek István közíró, Orbán Viktor hajdani tanácsadója szerint egyre nagyobb az esélye, hogy a választási részvétel akár a hetven százalékot s meghaladhatja, s az ellenzék kétharmados többséget szerezhet. Az ehhez vezető út továbbra is a legszélesebb körű koordináció, legalább abban a 79 körzetben, ahol a kormánypárti jelölt támogatottsága ötven százalék alatti. Az mno.hu-n megjelent elemzése szerint a közvélemény-kutató intézetek a kormánypártokat rendre túlmérik, s ez a valóságos eredménynél akár 5–10 százalékkal is jobb számokat hozhat. - A választási részvételre való hajlandóság folyamatosan növekszik. Egyre nagyobb az esélye, hogy az általam a kétharmados győzelem feltételei között említett 70 százalék fölé jussunk.

A kormánykoalíció már nem bízhat eredeti elképzelése sikerében, hogy az ellenzéki esélytelenség miatti depresszió okán alacsony lesz a részvétel, és könnyen mozgósítható saját tábora a megosztott ellenzékkel szemben elegendő lesz a fölényes győzelemhez. Sokkal világosabban látható, mint korábban, hogy a kormánypártok választott kampánystratégiájukkal, a bevándorlásügyi félelemkeltéssel elérték a plafont, és ha akarnának, se tudnának már ennél hatásosabb stratégiára váltani - írta. Szavai szerint az is világosan érzékelhető, hogy ennek a kampánynak a csúcsra járatása kontraproduktív, mert még közelebb nyomja-szorítja egymáshoz az ellenzéki pártokat és szavazóikat, ráadásul felhajtja a választási részvételt.

Hétről hétre növekszik az együttműködésre irányuló társadalmi nyomás az ellenzéki pártokon, s különféle civil nyomásgyakorló csoportok egyre összehangoltabban szervezkednek azzal az eltökélt szándékkal, hogy ha az ellenzéki pártok nem hajlandók elvégezni a saját feladatukat, és megegyezni abban, hogy melyik választókerületben ki maradjon talpon a teljes rendszerváltó ellenzék képviseletében, akkor kényszerűségből ők fogják kijelölni és közreadni a legesélyesebb ellenzéki egyéni jelöltek névsorát, és a saját eszközeikkel kampányolnak majd mellettük – olvashat az elemzésben.

Elek István korábban a Népszavának adott interjúban arról beszélt, hogy sok tekintetben hasonlóságot érez 1987-88 és a mai állapotok között: a feszültség egyre erőteljesebben érezhető, s lehet azt gondolni, hogy még évtizedekig fennmarad és stabilizálódik ez a fajta önkényuralmi rendszer, ugyanakkor azt is, heteken belül történhet "valami".

Szerző