Tudtak a híd repedéséről Floridában

Publikálás dátuma
2018.03.20. 06:40
Fotó: AFP TV/Antoni Belchi

Mint megírtuk, múlt héten hat halálos áldozatot követelve összeomlott egy építés alatt álló gyalogoshíd Miamiban. A Floridai Nemzetközi Egyetem, amelynek szomszédságában a híd épült közölte, a mérnökök csütörtökön, órákkal az összeomlás előtt megvitatták az út felett átívelő betonelem szerkezetének állapotát, és biztonságosnak ítélték azt. A kilenc órakor kezdődött két órás értekezletet az tette szükségessé, hogy napokkal azelőtt egy repedést fedeztek fel az elemen. A hidat tervező cég, a FIGG Bridge Engineer mérnöke bemutatott egy technikai prezentációt a repedésről, de azt állította, annak nincs biztonsági kockázata, nem csökkenti a szerkezeti egységet. Fél kettőkor a híd azonban összeomlott. Két nappal a baleset előtt egy FIGG mérnök, W. Denney Pate már hívta a floridai közlekedési minisztérium egy munkatársát, hogy figyelmeztessen egy repedésre, de az állami alkalmazott egy megbízatás miatt nem volt a hivatalában. A hívásra senki sem válaszolt, az üzenetrögzítőt csak pénteken hallgatták le, az összeomlás után. Pate azon azt közölte, a repedést az északi végen meg kell javítani, de biztonsági aggályok szerinte sem nem merültek fel.

A baleset másik lehetséges okaként a híd belsejében futó feszítő kábelek meglazulását tételezik fel a szakértők, mivel több cég volt érdelelt az építésben, a kivizsgálás hosszabb időt vehet igénybe.

Szerző

Megdöbbent az EU

Az Európai Unió külügyminiszterei elítélték a Salisburyben az orosz származású kettős ügynök, Szergej Szkripal és lánya elleni, idegméreggel történt támadást. A tárcavezetők egyben feltétlen szolidaritásukat fejezték ki a brit kormányzattal. Kifejtették, nagyon komolyan veszik a brit kormánynak azt az állítását, amely szerint a támadás mögött Oroszország áll. Az EU megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy Európában 70 év után ismét idegméreggel hajtottak végre akciót ismeretlenek.

Szerző

Kormányozni akar az Öt Csillag Mozgalom alapítója

Publikálás dátuma
2018.03.20. 06:36
Fotó: AFP/Andreas Solaro

Beppe Grillo, a március 4-én megrendezett olasz parlamenti választáson második helyen végzett Öt Csillag Mozgalom (M5S) alapítója azt közölte, készek kormányozni más pártokkal. Elmondta, az a fontos számára, hogy pártja programjáról megállapodásara jussanak. A La Repubblicának adott interjújában kifejtette, az M5S kicsit bal-, kicsit jobboldali és kicsit centrumpárt is. Úgy vélte, Olaszországnak legalább 20 évre szóló vízióra van szüksége. Hozzátette, a pártban nem kíván fontos szerepet betölteni.

Szerző