Megdöbbent az EU

Az Európai Unió külügyminiszterei elítélték a Salisburyben az orosz származású kettős ügynök, Szergej Szkripal és lánya elleni, idegméreggel történt támadást. A tárcavezetők egyben feltétlen szolidaritásukat fejezték ki a brit kormányzattal. Kifejtették, nagyon komolyan veszik a brit kormánynak azt az állítását, amely szerint a támadás mögött Oroszország áll. Az EU megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy Európában 70 év után ismét idegméreggel hajtottak végre akciót ismeretlenek.

Szerző

Kormányozni akar az Öt Csillag Mozgalom alapítója

Publikálás dátuma
2018.03.20. 06:36
Fotó: AFP/Andreas Solaro

Beppe Grillo, a március 4-én megrendezett olasz parlamenti választáson második helyen végzett Öt Csillag Mozgalom (M5S) alapítója azt közölte, készek kormányozni más pártokkal. Elmondta, az a fontos számára, hogy pártja programjáról megállapodásara jussanak. A La Repubblicának adott interjújában kifejtette, az M5S kicsit bal-, kicsit jobboldali és kicsit centrumpárt is. Úgy vélte, Olaszországnak legalább 20 évre szóló vízióra van szüksége. Hozzátette, a pártban nem kíván fontos szerepet betölteni.

Szerző

Békén hagyja Trump a különleges ügyészt

Publikálás dátuma
2018.03.20. 06:35
Fotó: AFP/Alex Wong

Az elnöknek nem áll szándékában elmozdítani az orosz kapcsolat ügyében vizsgálódó különleges ügyészt – közölte Ty Cobb, a Fehér Ház egyik vezető jogásza, miután Donald Trump több Twitter-üzenetben bírálta Robert Mueller tevékenységét, ám törvényhozók óvták Trumpot attól, hogy egyáltalán felmerüljön benne Mueller felmentésének a gondolata.

Mueller, az FBI volt igazgatója arra kapott megbízást tavaly májusban az igazságügyi tárcától, vizsgálja ki a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány orosz befolyásolását, illetve azt, annak során összejátszott-e az oroszokkal Trump republikánus elnökjelölt kampánycsapata. Eljárhat ezen felül minden olyan más ügyben, amely e vizsgálódása során kerül a látókörébe.

Trump következetesen tagadja, hogy bármilyen összejátszás lett volna az oroszokkal. A múlt héten Mueller tevékenysége új irányt vett, amikor betekintést igényelt Donald Trump üzleti hálózatának orosz vonatkozású dokumentumaiba. A különleges ügyész ezzel az elnök szerint átlépte a számára szigorúan tilalmas terület határvonalát.

A hét végén közzétett internetes bejegyzéseiben Trump azt írta, a Mueller-vizsgálatot nem lett volna szabad elindítani, nem volt összejátszás, nem történt bűncselekmény, az egész csak boszorkányüldözés. E kijelentések nyomán a médiában újra felbukkantak olyan, korábban is elő-előforduló, de aztán ismételten elhalkuló feltételezések, miszerint Trump el akarja távolítani Muellert.

„Ha ezt megpróbálná, az lenne a vég kezdete az elnöksége számára” - kommentálta ezeket a felvetéseket Lindsey Graham dél-carolinai republikánus szenátor. Dick Durbin Illinois állambeli demokrata párti szenátor pedig azt pendítette meg, hogy kétpárti törvényben kellene megvédeni Muellert és felhatalmazását.

„Az elnök kétségbeesett és felelőtlen magatartásával megfélemlíti a jogérvényesítés intézményeit, megpróbálja leállítani a különleges ügyészt. Demokráciában ez elfogadhatatlan” - fogalmazott Durbin.

Az elnöknek nincs joga arra, hogy közvetlenül ő bocsássa el Muellert. Azt csak az őt kinevező Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettes teheti meg, és ő is csak akkor, ha megindokolja a döntést. Megjegyzendő, hogy Rosensteint viszont maga Trump nevezte ki.

Egyes médiavélekedések szerint Trumpot az bátoríthatta fel átmenetileg a Mueller elleni fellépésre, hogy Rosenstein főnöke, Jeff Sessions a minap felmondott Andrew McCabe-nek, az FBI korábbi igazgatóhelyettesének, aki kiállt saját volt főnöke, James Comey, a Trump által tavaly májusban elbocsátott igazgató mellett.

Szerző