Jegesmedve, kormányváltás, kerítésszaggató – elszabadult az Országgyűlés

Publikálás dátuma
2018.03.21 14:55
MTI Fotók: Szigetváry Zsolt
Fotó: /
A közvilágítás megjavítás igazolt hiányzásnak számít; az MNB tartalékaiból az összes devizahiteles problémáját meg lehetne oldani; a szemkilövető és a gárdista együtt turbékol – a parlament rendkívüli ülésén döbbenetesen elszabadultak a mondások.

Az újkori magyar történelemben nem fordult elő, hogy egy magyar miniszterelnök megfenyegette volna a népét. Márpedig Orbán Viktor március 15-i beszédében politikai és jogi szankciókkal fenyegette a változást akarókat. Ilyesmit csak keleti diktátorok tesznek – nyitotta meg a parlament rendkívüli ülését Tóth Bertalan. A T. Ház egyébként a mindennapokról akart volna beszélni, de nem tehette, mert a Fidesz távol maradt, így határozatképtelen volt a Tisztelt Ház. Az MSZP frakcióvezetője eléggé kiakadt, hogy a miniszterelnök és pártja nincs ott az ülésen, de megengedő hangulatban volt, így azt mondta, négy esetben hajlandó elnézni a kormánypárt távolmaradását. Igazolt a hiányzás, ha épp javítják az Elios által kivitelezett közvilágítást és éppen Tiborcz Istvántól gyűjtik be a 12 milliárdos büntetést. Szintén rendben lévő a távolmaradás, amennyiben Kósa Lajos 1300 milliárd forintját próbálják meg visszacsempészni a magyar költségvetésbe. Az is oké, ha Rogán Antal találmányát érintő nyomozásban tanúskodnak. És végül még azt hajlandó elnézni Tóth, ha a kormánypárt emberei Semjén Zsolt elől bújtatnak egy jegesmedvét.

Tóth szerint a kormánypárt azonban azért bujkál, mert nem akarja, hogy hazugságaival szembesítsék. A Fidesznek ugyanis nem Magyarország, hanem Magyarország kifosztása az első. És hogy ezt folytathassa, figyelmeztet a szocialista politikus, a hatalom éppen elcsalni készül a választásokat – mert mára pontosan tudható, hogy fideszes segítséggel kamupártok, bizniszpártok szerezték meg és használták fel gyanútlan magyar állampolgárok, valamint elhunytak adatait.

„Elég volt! A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásból is tudható, hogy a változást akarók vannak többségben, így Orbán rendszere – akármilyen szilárdnak tűnik is – leváltható, Magyarország pedig megjavítható”, summázta Tóth. Akinek elege van az Orbánok, Mészárosok, Tiborczok, Lázárok, Matolcsyk, Garancsik, Rogánok Magyarországából, az április 8-án jöjjön el szavazni, és szavazzon a Változás Szövetségére, az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeire, valamint a Karácsony Gergely által vezetett listára!

A reagáló Dömötör Csaba szerint az meredek, hogy az az MSZP beszél fenyegetésről, amelyik 2006-ban a tömegbe lövetett, gumilövedékkel. És a baloldalon Gyurcsány teríti a lapokat – a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint ezt bizonyítja, hogy a balos közbeszéd akörül pörög, hogy a DK elnöke ivott-e kerítésszaggatót, vagy mégsem.

Még CSOK is jár a menekülteknek

A hódmezővásárhelyi bukás után a Fidesz nem nézett magába, továbbra is csak pocskondiázza ellenfeleit, illetve a hazug migránstematikát nyomatja. A Fidesz egyszerűen nem jön be a munkahelyére, mert miközben erősnek próbálja magát mutatni, valójában a gyávaság pártja, a gyávaság kormánya – csapott oda Z. Kárpát Dániel. A Jobbik politikusa még odakanyarította, hogy Orbán Viktor személyében is gyáva, ezért ódzkodik attól, hogy leüljön egy miniszterelnök-jelölti vitára. Aztán Z. Kárpát is migránsozott egy kiadósat, aminek az volt a veleje, hogy a kabinet igazából simogatja a menekülteket – még a CSOK-ból is kiokosította őket, hogy itt lakást vehessenek. Miközben az ország fiataljai áradnak kifele, és az utánpótlás is veszélyben, hiszen Magyarország demográfiai leszállóágba került, egyre kevesebb a baba.

Dömötör Csaba most sem tör tartalmi magasságokba, arról beszél, hogy Gyurcsány és Vona Gábor egymáshoz közeledik, azaz a szemkilövető az egykori gárdistával turbékol. És amúgy is a Jobbik testvérei az iszlám harcosai, úgyhogy az egykori radikális párt a migránssimogató.

Matolcsy a luxustól nem látja

Szél Bernadett szerint jó, hogy Dömötör Csaba jegyet nem szed a parlamentben bemutatott stand up komédiájért, miközben az országban lakhatási válság tombol. Emiatt kezdeményezte egyébként az LMP a rendkívüli ülést, ugyanis a Lehet Más a Politika biztos benne, hogy a választások után újra elindulnak a kilakoltatások, hiszen egy olyan négyszázmilliós villából, amilyenben például Matolcsy György lakik, nem látszik a nyomor. Szél a parlament karzatán ülő, kilakoltatásra váró családok nevében követeli, hogy a jegybank 260 milliárd forintos tartalékából oldja meg a kormány a devizahitelesek helyzetét. De ezek az emberek, figyelmeztet az LMP társelnöke, elégtételt vesznek majd, és április 8-án menesztik a kormányt.

Rétvári Bence sem törődik a politikai innovációval, szerint Szél ne beszéljen új politikáról, amikor Gyurcsány Ferenc barlangjából akarja megújítani a közbeszédet és a politikát. Aztán heveny méltatlankodásban tör ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkár, mert Hadházy Ákos, az LMP társelnöke feltűnt mögötte egy „hazudik” táblával.

Szerző
2018.03.21 14:55

Látszatmegoldás a kamupártok ellen, valódi akadály a plakátolók elé

Publikálás dátuma
2018.07.17 20:50

Fotó: MTI/ MAlogh Zoltán
A pártok képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért – döntött a parlament, de ez biztos nem hatja meg a csak a pénzre hajtó kamupártokat. A valódi ellenzéknek viszont tényleg fájhat a vadplakátolás betiltása vagy az aláírásgyűjtés szigorítása.
Választási szabályok módosításáról döntött kedden a parlament. A Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott javaslatot 134 igen és 34 nem szavazattal fogadták el a honatyák.
A kormánypárti politikusokon kívül Ritter Imre német nemzetiségi képviselő támogatta a javaslatot, a jobbikosok nem voksoltak, míg az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd nemmel szavazott. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a módosítás még nehezebb helyzetbe hozhatja az ellenzéki pártokat. Betiltják például a vadplakátolást, így a pártok vagy óriásplakátokon, vagy az önkormányzatok által kihelyezett felületeken hirdethetnek, minden más plakát törvényellenes lesz. Az ellenzéki pártok komoly bajba kerülhetnek, hiszen legtöbben már most is vadplakátokon hirdettek, mert vagy nem kaptak óriásplakát-felületet, vagy nem tudták ezeket megfizetni. Ugyancsak kihívás elé állítja a nem hatalmon lévőket az is, hogy mostantól nem gyűjthető aláírás a tulajdonos engedélye nélkül „a közforgalom számára nyitva álló magánterületen”. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Momentum korábban a Kúriához fordult amiatt, hogy gyűjthet-e ajánlásokat a Tesco előtt. Bár a testület úgy döntött gyűjthetnek, a jövőben ez tilos lesz. 
Hárommilliárd forinttal tűntek el
A javaslatot benyújtó kormánypárti képviselők újra nekifutottak a kamupártok kivégzésének. A jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért. A módosítást azt is előírja, hogy az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon nem számolt el az állami kampánytámogatással, nem tarthat igényt újabbra. Ez annak fényében különösen indokolt, hogy az áprilisi voksoláson 16 párt nem érte el az egyszázalékos küszöböt, amely miatt vissza kell fizetniük a támogatást. Csupán hárman, az Együtt, a MIÉP és a Munkáspárt fizette vissza a pénzt, a többi érintett szervezet általában elérhetetlenné vált, és így  nagyjából három milliárd forint hiányt okoztak a Magyar Államkincstárnak. Fontosabb változás még, hogy megszűnik az a gyakorlat, amely szerint a szavazatszámláló bizottság tagjainak 40 nappal a választás előtt esküt kell tenniük, mostantól elég lesz három nappal előtte is. Így a vártnál nagyobb átjelentkezés esetén több szavazatszámláló állhat munkába. Nem lesz kötelező egy légtérben tartózkodni az összes szavazatszámlálónak. Vagyis ha túl sokan állnak sorba, ki lehet nyitni egy másik termet is a szavazáshoz. 

Lenne megoldás, de nem akarják

A Political Capital választási szakértője, László Róbert korábban hasonló állásponton volt, mint most az ellenzéki pártok többsége. – A forgatókönyv változatlan: megjelenik egy kampányfinanszírozási törvényt módosító kormánypárti javaslat, ami nyomokban előremutató elemet tartalmaz, de a probléma gyökerét véletlenül sem oldják meg. Hiába közismert a megoldás 2013 októbere óta. Ez László Róbert és a Transparency International Magyarország szerint is az lenne, hogy az egyéni jelöltekhez hasonlóan a pártoknak is csak kincstári kártyán folyósítsák a támogatást, ahogy a jelöltekre vonatkozó beszámolási szigort sem terjesztik ki a pártokra. – Ha ezek nem valósulnak meg, továbbra is biztosak lehetünk benne, hogy 2022-ben is nyúlni fogják a közpénzmilliárdokat a kamupártok – vélekedett a szakértő.

Nem hatotta meg a tiltakozás a kétharmadot

Hiába a hazai és nemzetközi tiltakozási hullám a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását áthelyezték Palkovics László újonnan felállt minisztériuma alá. Az Országgyűlés 134 igen, 58 ellenében szavazta meg a kormánypárti törvénymódosítást. A szakképzés is bekerült az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá.
A parlament megszavazta azt a kormánypárti javaslatot is, amely a képviselői fizetésemelésről szólt. A kormánypártiakon kívül az összes jobbikos és öt szocialista képviselő is igennel voksolt. – Menjetek nyaralni, addig legalább nem sok kárt okoztok. A fagylalttal vigyázzatok. Azt nyalni kell.. – reagálta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebookon.

2018.07.17 20:50

Népszavazást akar Hadházy a kormánypropaganda betiltásáról

Publikálás dátuma
2018.07.17 15:31
Hadházy Ákos
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A volt LMP-s képviselő három kérdést nyújtott be a választási irodához a közpénzből fizetett propaganda betiltásáért vagy legalábbis szigorú szabályozásáért.
Három népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) Hadházy Ákos független (korábban LMP-s) képviselő és Kassai Dániel (aki korábban szintén az LMP képviselőjelöltje volt, de felfüggesztették tagságát), amelyek a mindent eluraló, közpénzből fizetett kormánypropaganda tiltását, illetve komoly korlátozását célozzák.  Ez a népszavazás egy „ hülyeség gátló népszavazás” – mondta kedden, a választási iroda épülete előtt Hadházy, aki korábban adott be hasonló tárgyú törvényjavaslatot is, de nincs kétsége afelől, hogy azt a kormánypárti többség lesöpri az asztalról, ezért kell népszavazással kikényszeríteni. A beadott kérdések:
„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés törvényben tiltsa meg a fizetett kormányzati hirdetéseket?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés 2019. január 1-jétől tiltsa meg azt, hogy a Kormány és az irányítása alatt álló szervek fizetett hirdetéseket tegyenek közzé?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényben írja elő, hogy költségvetési szerv és köztulajdonban álló gazdasági társaság reklám- és egyéb fizetett kommunikációs tevékenysége kizárólag a címzettek számára a jogaik gyakorlásához és kötelezettségeik teljesítéséhez más módon nem biztosítható tájékoztatásra irányulhat?
A kormány százmilliárdos nagyságrendben nyomja a propagandát – mondta a képviselő –, ami nem csak az agymosást célozza, de ebből a pénzből tartják el a kormány emberei által megvásárolt sajtót is. „A kormánypropaganda maga a klasszikus korrupció: felesleges dolgot vásárol az állam feleslegesen drágán a kormányhoz szemtelenül közeli emberektől” 0 fogalmazott a képviselő.
Hadházy szerint versenyt futnak az idővel, mert szinte biztos, hogy Patyi Andrást, az NVB elnökét választják majd a Közigazgatási Felsőbíróság elnökévé, ami azt is jelenti, hogy a következő években nem engedi majd a kormánynak nem tetsző népszavazások kiírását (a Kúria helyett ugyanis az új közigazgatási bírósághoz lehet majd fordulni jogorvoslatért egyebek mellett népszavazási ügyekben is - a szerk.)
2018.07.17 15:31
Frissítve: 2018.07.17 15:33